Πολιτική

06/10/2019 - 16:05

Συζητήσεις - επισκέψεις σε Μόρια και Θερμή από την παράταξη «Με Πυξίδα τον Πολίτη»

Την τοπική Κοινότητα Μόριας επισκέφτηκε την Τρίτη 01|10|19 αντιπροσωπεία της παράταξης μας, «Με Πυξίδα τον Πολίτη» αποτελούμενη από την επικεφαλής της παράταξης, Εριφύλη Χιωτέλλη, συνοδευόμενη από τη Δημοτική Σύμβουλο Ανδρεαδέλλη Βασιλική και τα μέλη της Παράταξης Λιάνα Ρούνη και Μαρία Ψωμαδάκη.

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Γιάννης Μαστρογιάννης ενημέρωσε για τις ενέργειες που έχει κάνει μέχρι τώρα προς τις Δημοτικές και Περιφερειακές Αρχές του νησιού για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων της Μόριας όπως: Η δημιουργία δημοτικού πάρκινγκ, επισκευές στις δύο υπάρχουσες παιδικές χαρές, καθαρισμός  των φρεατίων εν όψει του χειμώνα, θέματα  αγροτικής οδοποιίας , επισκευαστικές εργασίες στο γήπεδο, σχέδια για την αξιοποίηση και φωτισμό του Υδραγωγείου με έγκαιρη ένταξη στο ΕΣΠΑ 2021-2027 και γενικά έργα για την ανάδειξη και των άλλων αξιόλογων χαρακτηριστικών  του χωριού το οποίο μέχρι τώρα είναι γνωστό κυρίως λόγω της επιβάρυνσής του από το Προσφυγικό- μεταναστευτικό πρόβλημα . 

Από την πλευρά μας:

  • Τονίσαμε  την ανάγκη να διεκδικήσουν συλλογικά οι Κοινότητες τα χρήματα που προέβλεπε να τους δοθούν, ο πρόσφατα καταργηθείς νόμος του Κλεισθένη.  
  • Επισημάναμε, ότι πρέπει να ολοκληρωθούν έγκαιρα οι μελέτες για την υποβολή προτάσεων ένταξης έργων, και να προχωρήσει γρήγορα η δημοπράτηση  ενταγμένων έργων προκειμένου να μη χαθούν τα χρήματα που έχουν ήδη δοθεί.
  • Ιδιαίτερα σημαντικό κατά την άποψή μας είναι να προχωρήσει η μελέτη ωρίμανσης για την προετοιμασία ένταξης έργων που αφορούν στον εκσυγχρονισμό του υδραγωγείου της Μόριας,  ενός μοναδικού εμβληματικού μνημείου της περιοχής, στο ΕΣΠΑ2021-2027

         Επίσης την Πέμπτη3/10/2019,  η  παράταξη «Με Πυξίδα τον πολίτη», αποτελούμενη από την επικεφαλής της παράταξης Χιωτέλλη Εριφύλη τη δημοτική σύμβουλο Ανδρεαδέλλη Βασιλική και το μέλος της παράταξης Μιλτιάδου Κατερίνα,  είχε συνάντηση με  το κοινοτικό συμβούλιο της Θερμής.

  • Ενημερώσαμε το κοινοτικό συμβούλιο για τις ερωτήσεις που καταθέσαμε για την αγροτική οδοποιία αλλά και για την αντικευρανική προστασία του Δημοτικού Σχολείου Θερμής, απαντώντας και στο αίτημα του Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Θερμής.
  • Ενημερώσαμε επίσης για έργα ενταγμένα προς δημοπράτηση, όπως αυτά της διαμόρφωσης του δημοτικού κοινόχρηστου χώρου στον οικισμό παραλίας Θερμής (LEADER) καθώς και την προμήθεια sea trakc για πρόσβαση ΑΜΕΑ στην παραλία Κανόνι Θερμής, έργα που πρέπει να δημοπρατηθούν άμεσα.
  • Μεγάλο μέρος της συζήτησής μας απασχόλησε η έλλειψη οποιασδήποτε εξέλιξης στο χιλιοσυζητημένο θέμα της αξιοποίησης και της συντήρησης των  κτιριακών υποδομών των Ιαματικών Λουτρών Θερμής προϋπολογισμού 315.000 ευρώ.
  • Ενημερώσαμε το κοινοτικό Συμβούλιο πως μετά την κοινή συμφωνία το 2016 ανάμεσα σε ΕΦΚΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΗΜΟ ΛΕΣΒΟΥ και ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΊΑ αυτό που εμφανίζεται ως κίνηση μέχρι τις 31-12-2018, σχετική με τα όσα συμφωνήθηκαν για την αξιοποίηση και τη συντήρηση των  κτιριακών υποδομών των Ιαματικών Λουτρών Θερμής είναι μία δαπάνη 24.000ευρώ για έκδοση οικοδομικής άδειας.

Δεν φαίνεται μετά από αυτό να έχει γίνει κάποια προκήρυξη σχετική με το έργο. Ιδιαίτερα δε ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι στους προυπολογισμούς του 2020-2021-2022 η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ εμφανίζει ποσά ύψους περίπου 15000 ανά έτος πράγμα ιδιαίτερα ανησυχητικό για την εξέλιξη του έργου. Όσον αφορά δε στο κομμάτι του Σάρλιτζα δεν υπάρχει καμία εξέλιξη πέρα από μία δαπάνη 70.000 ευρώ για καθαρισμό του χώρου. Συμφωνήσαμε λοιπόν να καταθέσουμε ερώτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο για το συγκεκριμένο θέμα και για το κομμάτι στο οποίο εμπλέκεται ο Δήμος Μυτιλήνης. 

  • Τέλος έντονη καταγράφηκε η ανάγκη  να προγραμματιστεί και να υλοποιηθεί έργο άρδευσης του κάμπου της Θερμής (είναι γνωστή σε όλους μας η έκταση του κάμπου της θερμής και η ανάγκη άρδευσης, για τη συστηματικότερη αξιοποίησή του). 

 

 

Μοιράσου το άρθρο!