Πολιτική

17/05/2012 - 19:07

Τελετή παράδοσης παραλαβής στο ΥΠΕΚΑ

yle="text-align:justify;">Πραγματοποιήθηκε σήμερα στην έδρα του Υπουργείου ΠΕΚΑ η παράδοση παραλαβή του Υπουργείου στον Νέο Υπουργό Καθηγητή κύριο Γρηγόρη Τσάλτα.

Η μέχρι σήμερα  ηγεσία του Υπουργείου αφού έκανε ένα σύντομο απολογισμό του διετούς έργου σ’ όλους τους τομείς αρμοδιότητας της, ευχήθηκε καλή επιτυχία στον  νέο Υπουργό.

Ο Αναπληρωτής  Υπουργός  Νίκος Σηφουνάκης, αφού καλωσόρισε τον κ. Τσάλτα, με τον οποίο, όπως είπε, είναι παλιοί γνώριμοι και έχει συνεργασθεί μαζί του για θέματα περιβάλλοντος,  ανέλυσε την σημασία  του νέου θεσμικού πλαισίου που δημιουργήθηκε στα θέματα οικιστικής, πολεοδομικής και χωροταξικής πολιτικής και ειδικότερα τους Νόμους που εισηγήθηκε  στη Βουλή και ψηφίστηκαν από την πλειοψηφία των κομμάτων της Βουλής:

  • Ο Ν. 4030 «Για τον νέο τρόπο  έκδοσης οικοδομικών αδειών» που  απλοποιεί  την γραφειοκρατία, καθιερώνει διαφανείς τρόπους λειτουργίας  των υπηρεσιών και κατανέμει ισομερώς τις ευθύνες του οικοδομικού έργου
  • Ο Ν. 4014 «Για την απλοποίηση διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης και ρύθμισης θεμάτων αυθαίρετων κατασκευών». Με τον Νόμο αυτό μειώνονται κατά 80% τα θέματα για τα οποία απαιτείται σύνταξη και έγκριση περιβαλλοντικών μελετών, ρυθμίζοντας - 30 χρόνια μετά τον Νόμο Τρίτση - θέματα αυθαιρέτων κατασκευών, ένα θέμα πολύ μεγάλο και δύσκολο για το οποίο  χρειάστηκε επισταμένη εργασία και λεπτομερής διατύπωση.
  • Ο Ν. 4067 «Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (Ν.Ο.Κ.)», ο οποίος σ’ ένα ενιαίο κείμενο απλοποιεί διαδικασίες, είναι κατανοητός και προάγει  την ανάπτυξη της αρχιτεκτονικής φαντασίας. Ο Νέος Γ.Ο.Κ. συνενώνει  την εμπειρία με την  σύγχρονη τεχνολογία και δρομολογεί την δημιουργία ενός οικοδομικού έργου που λαμβάνει  υπόψη του  την κλιματική αλλαγή αλλά και τις ανάγκες, για μια σύγχρονη και ελκυστική πόλη.

Τέλος, αναφέρθηκε στα επιμέρους θέματα που δρομολογήθηκαν και εκκρεμότητες που πρέπει να ολοκληρωθούν.

 

 

Μοιράσου το άρθρο!