Πολιτική

10/09/2020 - 20:08

Τεστ COVID-19 στο σύνολο του πληθυσμού της Λέσβου και άλλες 9 προτάσεις από το Δίκτυο Κοινοτήτων

Η Διοικούσα Επιτροπή του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου αναλογιζόμενη την κρισιμότητα των στιγμών και με αφορμή την επίσκεψη του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και του Κυβερνητικού Κλιμακίου στη Λέσβο, προτείνει τα κάτωθι:

  1. Τη μη δημιουργία νέας δομής φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στο σύνολο της επικράτειας του νησιού , τη με νόμο κατάργηση του ΚΥΤ της Μόριας και την αντικατάσταση του με γραφείο αυθημερόν καταγραφής – ταυτοποίησης αιτούντων άσυλο.
  2. Τη διενέργεια τεστ ανίχνευσης COVID-19 στο σύνολο του πληθυσμού της Λέσβου, με έξοδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
  3. Την άμεση αποζημίωση , με πόρους που θα εξασφαλιστούν από την Ε.Ε, των πληγέντων κατοίκων της Μόριας.
  4. Τη θέσπιση μέτρων στήριξης από πλευράς Ε.Ε , στους πληγέντες επαγγελματίες του τουρισμού και των συναφών σ’ αυτόν επαγγελμάτων.
  5. Την άμεση μετακίνηση αναγνωρισμένων προσφύγων καθώς και όσων έχουν λάβει τελεσίδικη απορριπτική απόφαση ασύλου.
  6. Την κατάθεση τροπολογίας για άρση του γεωγραφικού περιορισμού των αιτούντων άσυλο στα νησιά και τη συνέχιση της εξέτασης των αιτήσεων τους στην ηπειρωτική Ελλάδα, έχοντας ουσιαστικά μια ανενεργή κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, που περιόριζε την παραμονή αιτούντων άσυλο στις περιοχές άφιξης τους.
  7. Τη ναύλωση πλοίων , με πρωτοβουλία του αρμόδιου Υπουργείου,  για την άμεση μετακίνηση των αιτούντων Άσυλο, όπως είχε προβεί το Σεπτέμβριου του 2015 η τότε Υπηρεσιακή Κυβέρνηση.
  8. Την άμεση παραχώρηση της έκτασης του ΚΥΤ Μόριας με νομοθετική ρύθμιση στο Δήμο Μυτιλήνης, με σκοπό τη δημιουργία ενός θεματικού πάρκου και αθλητικών εγκαταστάσεων.
  9. Την παραχώρηση όλων των ανενεργών στρατοπέδων του νησιού στους δύο Δήμους και την έκτακτη χρηματοδότηση τους με σκοπό την εν γένει αξιοποίηση τους.
  10. Τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων που άπτονται της Μεταναστευτικής Πολιτικής στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής  και την αναβάθμιση αυτής εκ νέου σε Υπουργείο με έδρα τη Μυτιλήνη.

                                                                 
Για τη Διοικούσα Επιτροπή του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου
 Κίμων Χρυσίδης
Συντονιστής Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου

Μοιράσου το άρθρο!