Πολιτική

20/09/2011 - 13:39

Θα εκκενωθεί το Γυμνάσιο Άντισσας;

Αποκαλυπτικό το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ"

Πρόταση λόγω της ύπαρξης ρωγμών μεταξύ δοκών και υποστυλώματος, μέχρι την ολοκλήρωση των απαραίτητων επεμβάσεων μετά από ενδελεχέστερη μελέτη, καθώς η χρήση ορισμένων αιθουσών κρίνεται επισφαλής

Κατατοπιστική και ουσιαστική η επίσκεψη του κλιμακίου του ΕΜΠ, που με αυτοψία σε δύο κτήρια που παρουσιάζουν πρόβλημα στατικότητας, δόθηκαν ουσιαστικές κατευθυντήριες γραμμές, που με την ενεργοποίηση του Δήμου Λέσβου, πιθανότατα να δοθεί άμεση λύση.

Γυμνάσιο Άντισσας Όμως, πληροφορίες μιλούν για ένα εξίσου σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Γυμνάσιο Άντισσας. Και αυτό το διώροφο κτήριο που αποτελείται από οκτώ τάξεις και κατασκευάστηκε την περίοδο 1967 1974, ενώ η διώροφη προσθήκη το 2000, παρουσιάζει βλάβες.Μετά την αυτοψία που πραγματοποίησε αρμόδια επιτροπή, διαπιστώθηκαν προβλήματα. Συγκεκριμένα, σε ορισμένα υποστυλώματα παρατηρήθηκαν ρηγματώσεις και αλλοίωση του σκυροδέματος, με έντονες οξειδώσεις των οπλισμών.Οι ρηγματώσεις είναι εμφανείς στην αίθουσα των καθηγητών, καθώς και σε δύο αίθουσες του 1ου ορόφου, ενώ στη νότια αίθουσα του ισογείου, παρατηρείται έντονη υποχώρηση του δαπέδου.Το σημαντικότερο, όμως, πρόβλημα που προκαλεί έντονη ανησυχία στα μέλη της Επιτροπής, είναι οι διαγώνιες εγκάρσιες ρηγματώσεις που παρατηρούνται στον κόμβο δοκού και υποστυλώματος.Επισημαίνεται ότι οι ρηγματώσεις στους κόμβους αυτούς θα πρέπει ν αντιμετωπισθούν σύμφωνα με τις οδηγίες του ΥΠΕΧΩΔΕ και του ΟΑΣΠ για την αποκατάσταση των βλαβών.

ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ Λόγω της ύπαρξης των ρωγμών δοκού υποστυλώματος, η χρήση των βορείων αιθουσών, τόσο του ισογείου, όσο και του πρώτου ορόφου, μέχρι την ολοκλήρωση των απαραίτητων επεμβάσεων, κρίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνη και προτείνεται η άμεση εκκένωσή τους. Οι υπόλοιπες αίθουσες, μπορούν να λειτουργήσουν μέχρι την ολοκλήρωση της μετακίνησης του υλικού και του εξοπλισμού σε άλλο κτήριο.Με βάση όλα τα παραπάνω, κρίνεται σκόπιμη η μεταφορά του συνόλου των δραστηριοτήτων του σχολείου.

ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΙ Τόσο ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Παναγ. Ζαφειρίου, όσο και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χρησ. Κορδώνης, γνώστες του προβλήματος, επισημαίνουν ότι το πρόβλημα θ αντιμετωπιστεί με ενίσχυση και τοποθέτηση μανδύα τοιχοποιίας, όπου κρίνεται απαραίτητο και με ανάλογες επεμβάσεις στο σημείο όπου έχει παρατηρηθεί καθίζηση του μπαζώματος. Στην περίπτωση που η επιτροπή προτείνει την εκκένωση του Γυμνασίου, αυτό θα γίνει και οι μαθητές θα μεταφερθούν σε αίθουσες του Γηροκομείου, στο οποίο ήδη φιλοξενούνται και τα παιδιά του Δημοτικού της περιοχής. Να υπενθυμίσουμε ότι στο Δημοτικό Σχολείο γινόταν εργασίες αποκατάστασης της στέγης. Το Μάιο θα έπρεπε να έχει τελειώσει η εργολαβία, όμως αυτό δεν κατέστη δυνατό, καθώς ο εργολάβος σταμάτησε, αφού δεν πληρωνόταν από τον ΟΣΚ, για την τύχη του οποίου υπάρχουν επιφυλάξεις και τριγμοί, καθώς αναμένεται η συγχώνευσή του με τη ΔΕΠΑΝΟΜ και τη Θέμις Κατασκευαστική.

ΤΟ ΕΜΠ Ήταν ευκαιρία με την άφιξη στο νησί των καθηγητών του ΕΜΠ Κ. Μουτζούρη και Κ. Σπυράκου, να έβλεπαν και αυτό το πρόβλημα, προκειμένου ν αποφευχθεί άλλη μια αστοχία εκτίμησης ή να επισπευσθούν ανάλογες σωτήριες και άμεσες παρεμβάσεις. Συμπεριλήφθηκε, άραγε, στην κατάσταση των κτηρίων που χρήζουν στατικό έλεγχο και το Γυμνάσιο Άντισσας;

Μοιράσου το άρθρο!