Πολιτική

12/09/2021 - 15:58

Τι απάντησε ο Πρωθυπουργός για την κατάσταση στα νησιά και τη νέα δομή στη Μυτιλήνη

85η ΔΕΘ -Συνέντευξη Τύπου Κυρ. Μητσοτάκη

85η ΔΕΘ -Συνέντευξη Τύπου Κυρ. Μητσοτάκη - Ο πρωθυπουργός απαντά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η κατάσταση στα νησιά δεν έχει καμία σχέση με την κατάσταση πριν από έναν χρόνο

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου στην 85η ΔΕΘ και σε ερώτηση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων αναφορικά με το μεταναστευτικό και το αν αισθάνεται σίγουρος ότι έχουμε εξασφαλισμένη την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και το κατά πόσον αισθάνεται σιγουριά για την εγχώρια διάσταση του θέματος ειδικά στα νησιά πρώτης υποδοχής, πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε:

Κατ' αρχάς η κατάσταση στα νησιά δεν έχει καμία σχέση με την κατάσταση πριν από έναν χρόνο. Είναι κάτι που το πιστοποιούν και οι πιο κακοπροαίρετοι επικριτές της κυβέρνησης. Είναι πολύ καλύτερη. Ήμασταν πολύ ειλικρινείς με τους νησιώτες μας ότι θα υπάρχουν μόνιμες δομές πρώτης υποδοχής στα νησιά. Στη Σάμο η δομή ολοκληρώνεται ήδη. Αυτό θα μας επιτρέψει να κλείσουμε τη δομή στο Βαθύ και να εγκαινιάσουμε τη νέα πιο ασφαλή. Το ίδιο κάναμε και στη Μυτιλήνη ενώ στην Κω και τη Λέρο, τα έργα προχωρούν. Και στη Χίο έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο. Άρα στα πέντε νησιά θα έχουμε μόνιμες δομές. Το αντιστάθμισμα είναι ότι τα πέντε νησιά έχουν χαμηλότερο ΦΠΑ.

      Άρα υποδομές, σε περίπτωση που βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα νέο κύμα, έχουμε, αλλά δεν εκτιμώ ότι κάτι τέτοιο θα γίνει».

      Ως προς την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ο κ. Μητσοτάκης είπε, βεβαίως υπάρχει αλλά τη δουλειά την κάνουμε εμείς. Την κάνει το Λιμενικό, η Ελληνική Αστυνομία, οι ένοπλες δυνάμεις και αυτό θα εξακολουθεί να γίνεται. Η αλληλεγγύη της ΕΕ εκφράζεται ως προς την οικονομική στήριξη της προσπάθειάς μας. Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη που θα μπορούσαμε να είχαμε είναι η συμφωνία ως προς το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου που με δίκαιο τρόπο θα κατανέμει υποχρεώσεις και δικαιώματα σε όλα τα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση αυτού του σύνθετου προβλήματος.

das

Κυρ. Μητσοτάκη: Δεν έχω καμία ένδειξη ότι επίκειται κύμα μετανάστευσης από το Αφγανιστάν τις επομενες εβδομάδες

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με το σχέδιο της κυβέρνησης για τον Έβρο και τη Θράκη και ερωτηθείς στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου στην 85η ΔΕΘ για ένα ενδεχόμενο κύμα μεταναστών από το Αφγανιστάν απάντησε τα εξής: «Όπως είπα δεν έχω καμία ένδειξη ότι επίκειται κάποιο κύμα μετανάστευσης από το Αφγανιστάν τις επόμενες εβδομάδες. Οι Εβρίτες γνωρίζουν πόσο συνεπείς ήμαστε για να φυλάξουμε τα σύνορα. Έχω ζητήσει από διακομματική επιτροπή να ολοκληρώσει το πόρισμα για τη Θράκη, θα απαντήσει στα ερωτήματα. Πολλές από τις σημαντικές επενδύσεις στη χώρα αφορούν τη Θράκη, τον Έβρο».

Μοιράσου το άρθρο!