Πολιτική

07/02/2013 - 13:30

Την ολιγωρία της Δημοτικής Αρχής Βουνάτσου αποκαλύπτει ο Παντελής Πατερέλλης

Την ολιγωρία της Δημοτικής Αρχής Βουνάτσου αποκαλύπτει ο Παντελής

yle="text-align: justify;">Μας διανεμήθηκε χθες η πρόσκληση για την αυριανή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, στην ατζέντα της οποίας, με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι δεν συμπεριλαμβάνονται, όπως όλοι περίμεναν,  τα καυτά θέματα του Προϋπολογισμού και της συντήρησης της Αγροτικής Οδοποιίας

Με την εμπλοκή που προέκυψε στην εκλογή του προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου και τις συνέπειες της στην ομαλή λειτουργία των δημοτικών μας πραγμάτων, θα περίμενε κανείς ότι η Δημοτική Αρχή, τώρα που λύθηκε (όπως «λύθηκε» …..το πρόβλημα! ) θα έδινε προτεραιότητα στα ως άνω κρίσιμα ζητήματα. Πέρασε άπρακτος ολόκληρος ο μήνας Ιανουάριος, σχεδόν φθάνουμε στα μισά του Φλεβάρη ώστε  να μπορέσει συγκληθεί το Δ.Σ. για να αποδειχθεί περίτρανα  σήμερα ότι ουδεμία ετοιμότητα υπήρξε. Αντ’ αυτού ο Δήμαρχος μας προτίμησε να «κόβει» βασιλόπιτες και να δίνει μακροσκελείς συνεντεύξεις!

Στην τελευταία μάλιστα εμφανίστηκε με τα «επιτελεία» του για να «κατακεραυνώσει» την παράταξή μας και να μας χαρακτηρίσει «δημαγωγούς» και «ξερόλες»! γιατί τολμήσαμε να ρωτήσουμε πως διαχειρίζονται ανάλογα προβλήματα (προϋπολογισμού) άλλοι Δήμοι και τον ελέγξαμε για την αδράνειά του να αξιοποιήσει προς όφελος του Δήμου και των Δημοτών τις πιστώσεις (20 εκ ευρώ λέμε εμείς – 10,5 λέει αυτός) που υπάρχουν στα ταμεία.

Για να ξεκαθαρίσουν λοιπόν τα πράγματα επισημαίνουμε τα εξής:

  • Με βάση το Σύνταγμα και τους Δημοκρατικούς θεσμούς ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να ελέγχει την Δημοτική Αρχή, όσο κι αν αυτό ενοχλεί τον κ. Βουνάτσο.
  • Όταν ο Δήμαρχος αναφέρεται στα 10,5 εκ. ευρώ, δεν υπολογίζει τα 7,5 εκ. για τα χρέη των πρώην «Καποδιστριακών» Δήμων της Λέσβου για τα οποία υπάρχει σχετική απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών και είναι θέμα χρόνου η εκταμίευση τους (άραγε ποια ετοιμότητα υπάρχει για την άμεση απορρόφηση τους) και τα 500 χιλ. ευρώ για την συντήρηση της αγροτικής οδοποιίας για τα οποία από την Δεκέμβριο του 2012 υπάρχει σχετική απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών .
  • Επιμένουμε στην άποψή μας ότι κατά τον μήνα Ιανουάριο (και πριν την έγκριση του προϋπολογισμού) υπάρχει σύννομος διαδικασία σύμφωνα με τον νόμο 4038/2012 με την οποία θα μπορούσαν να εξοφληθούν αρκετά χρέη του Δήμου όπως προνοιακά επιδόματα, προμήθεια υλικών και τροφίμων για παιδικούς σταθμούς και ΚΑΠΗ, δαπάνες που προκύπτουν από την εκτέλεση των διετών προγραμμάτων δράσης κοινωφελών επιχειρήσεων και δαπάνες που απορρέουν από συμβάσεις ανάθεσης εκτέλεσης έργων, εργασιών, προμηθειών, υπηρεσιών και μελετών.  Ας ρωτήσει ο ίδιος (αφού δεν εμπιστεύεται εμάς) πως έγινε και φέτος χρήση του νόμου από άλλους Δήμους της χώρας.

Τέλος ας καταλάβει πια ο κ. Βουνάτσος ότι οι δημότες στα προβλήματά τους  --  όπως για παράδειγμα η καθυστέρηση της συντήρησης της αγροτικής οδοποιίας, για να μπορέσουν να μαζέψουν και φέτος τις ελιές τους --  περιμένουν απ τον ίδιο συντονισμό της δουλειάς, έμπρακτο ενδιαφέρον και πειστικές απαντήσεις και όχι να «μοστράρει» στις συνεντεύξεις τους δημοτικούς υπαλλήλους,  για να του δίνουν «άλλοθι» και να αραδιάζουν μύρια όσα γραφειοκρατικά επιχειρήματα. Εγκαινιάζοντας μια νέα τακτική παρέμβασης υπαλλήλων (ευτυχώς ολίγων) στην διαδικασία ενός πολιτικού διαλόγου.

 

Υ.Γ. Και έστω ότι υπήρχαν στις 31/12/2012 μόνο τα 10,5 εκ. ευρώ  που λέει ο κ.Βουνατσος και ο ταμίας, ας πλήρωναν με αυτά τα χρήματα τις όποιες οφειλές του Δήμου με σειρά προτεραιότητας.

Σχετικά με την προστασία του ταμείου του Δήμου που ζήτησε ο ταμίας από την Εισαγγελική και τη Δημοτική αρχή δε θα κάνουμε κανένα σχόλιο, το αφήνουμε στην κρίση των συνδημοτών μας.

 

Ο επικεφαλής της παράταξης

Λέσβος Δημιουργική Πορεία

Παντελής Πατερέλλης

Μοιράσου το άρθρο!