Πολιτική

16/03/2016 - 17:23

«Τουριστική Βαβέλ»

Π

ύργο της Βαβέλ θυμίζει πλέον το σκηνικό του –όπως πάντα– «ολοκληρωμένου» σχεδιασμού για την ανάκαμψη της πληγείσας από το μεταναστευτικό τουριστικής αγοράς της Λέσβου. Παρά τις όποιες προσπάθειες της Περιφερειακής Αρχής, η ασυνεννοησία και οι εγωισμοί καλά κρατούν, με αποτέλεσμα ο κάθε φορέας τραβάει το δρόμο του. Αυτό βέβαια γίνεται στην… πλάτη του τόπου μας, που για άλλη μια φορά αντιμετωπίζεται ως σάκος του μποξ για την εκτόνωση προσωπικών, συντεχνιακών και πολιτικών ορέξεων.

 

 

 
Οι επαγγελματίες έχουν πλέον καταλάβει, πως η Δημοτική Αρχή του κ. Γαληνού, παρά τα μεγάλα λόγια στα οποία διαπρέπει, είναι εντελώς ανίκανη να διαχειριστεί ρεαλιστικά και αποτελεσματικά το πρόβλημα του τουρισμού, που σε ένα βαθμό και η ίδια με τις άστοχες επιλογές της και στρουθοκαμηλίζοντας, βοήθησε και βοηθάει να γιγαντωθεί. Αποτυγχάνει δε μέχρι στιγμής παντελώς να επεξεργαστεί ένα στρατηγικό σχεδιασμό τουριστικής ανάπτυξης που να βασίζεται στην ποιότητα, την τοπικότητα και την καινοτομία. Αντίθετα, το δημοτικό επιτελείο αρκείται στο να αναμασά και να ανακυκλώνει χρησιμοποιημένες, κοινότοπες πρακτικές του στυλ «λίγο απ’ όλα» (και τίποτα σωστά).
 
Έτσι, ο κ. Γαληνός άλλοτε σιωπηρά και άλλοτε πιο ηχηρά, σιγά – σιγά αντιμετωπίζεται από την αγορά με συγκατάβαση, ως αποκομμένος από την πραγματικότητα και αφήνεται απλά να συνεχίζει τις εγωπαθείς δημόσιες εμφανίσεις του. Μαζί όμως με αυτόν, δυστυχώς η μπόρα παίρνει και τα λίγα άξια στελέχη της Δημοτικής του Αρχής, που όσο και να διαφωνούν με τις επιλογές της παράταξής τους, η φωνή τους δεν εκφράζεται δημόσια. Το τραγικό είναι ότι κανείς τους δεν δείχνει να ανησυχεί αρκετά για τον τόπο, ώστε να διαφοροποιηθεί ανοιχτά. Ή μήπως να φταίει η εξουσία, που όπως η λαϊκή σοφία λέει, ενεργεί ως πολύ ισχυρό συγκολλητικό;
Η ασυνεννοησία προκάλεσε τελικά την κατάρρευση του πύργου της Βαβέλ. Ας μην υπάρχει καμία ψευδαίσθηση ότι, αν συνεχιστεί, παρόμοιο αποτέλεσμα θα έχει και στο «project» που λέγεται τουριστική ανάπτυξη της Λέσβου. Στο χέρι όλων μας είναι να χτίσουμε κανάλια ειλικρινούς και αποτελεσματικής επικοινωνίας μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών. Η φετινή χρονιά έχει χαθεί. Ας μη χάσουμε και τις επόμενες.
(Η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών έχουμε δημοσιεύσει, εδώ και μέρες, μια αρχική δική μας πρόταση για τον τουρισμό, που μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για τον πολυπόθητο δημόσιο διάλογο.)

 

Με εκτίμηση
Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λέσβου

Μοιράσου το άρθρο!