Πολιτική

20/02/2019 - 16:25

Τους βασικούς άξονες παρουσίασε ο Γιάννης Σπιλάνης

Μ

ε μια θερμή και μεγάλη συγκέντρωση μελών και φίλων   της “ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ” ξεκίνησε την καμπάνια της στη Λέσβο ο αυτοδιοικητικός περιφερειακός συνδυασμός που διεκδικεί την ψήφο των νησιωτών  στις εκλογές της 19ης Μαίου.


Ο επικεφαλής Γιάννης Σπιλάνης ανέπτυξε τον σχεδιασμό της παράταξης σε τρεις βασικούς άξονες που θα καθορίσουν την πολιτική που θα ακολουθήσει την επόμενη τετραετία , καθορίζοντας τους σε
-Δημοκρατια στην Αυτοδιοίκηση
-Δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη για όλους
-Αλληλεγγύη για  όλους
“Σχεδιάζουμε και θα εφαρμόσουμε οριζόντιες πολιτικές για όλη την περιφέρεια και κάθετες εξειδικεύσεις για καθένα ξεχωριστά” τόνισε ο κ . Σπιλάνης , επισημαίνοντας στη συνέχεια την αδήριτη ανάγκη συμμετοχής των νέων ανθρώπων στη διαδικασία σχεδιασμού τους.
“Η αξιοποίηση της προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ 2021-2027 προϋποθέτει την συμμετοχή νέων μιας και ορίζοντας ολοκλήρωσης των έργων και των ενεργειών που μπορούν να υλοποιηθούν μέσα από αυτό το χρηματοδοτικό πλαίσιο  έχουν ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2030” υπογράμμισε.
“Στόχος μας  να καταστήσουμε τα νησιά , τόπους ελκυστικούς για κατοικία και επιχειρηματικότητα ώστε να σταματήσει το φαινόμενο αποχώρησης των νέων από αυτά ” εξήγησε  , σημειώνοντας το πρόβλημα που πλήττει όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.
Ο ίδιος τόνισε ακόμη την ανάγκη λήψης μέτρων  για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και την ανάπτυξη συνεργασιών  με μεγαλύτερες επιχειρήσεις που μπορούν -όπως είπε- να πάρουν κάτω από τις δικές τους φτερούγες , τις μικρότερες.


Βαριές οι ευθύνες της Χριστιάννας Καλογήρου
Στο πλαίσιο αυτό επεσήμανε και την ευθύνη της απερχόμενης περιφερειακής διοίκησης η οποία το μόνο που “κατάφερε’ στο τομέα στήριξης της επιχειρηματικότητας ήταν να χρεώσει τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις στο πρόγραμμα “Αγροτοδιατροφικής Σύμπραξης” με την ανάλογη συνδρομή και αργότερα αυτό να εγκαταλειφθεί.
“Αυτή τη στιγμή και όλη της την θητεία η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ασχολείται μόνο με μπουλντόζες” τόνισε χαρακτηριστικά ο κ Σπιλάνης , καλώντας τους πολίτες να συστρατευθούν με την ‘ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ” ώστε να σπάσει η πελατειακή λογική που επιβάλλει η απερχόμενη διοίκηση.
Ο ίδιος τόνισε τις ευθύνες της διοικούσας παράταξης στην ανυπαρξία κριτηρίων νησιωτικότητας στα προγράμματα στήριξης  επιχειρήσεων, στην εγκατάλειψη των αγροτικών  και τουριστικών επιχειρήσεων και τον περιορισμό της περιφερειακής πολιτικής προστασίας στην καταστολή των καταστροφικών φαινομένων όπως φωτιές και πλημμύρες  αντί της πρόληψης που απαιτείται. 
“Η πολιτική της κ . Καλογήρου περιορίστηκε σε μοίρασμα στολών σε εθελοντικές ομάδες” είπε χαρακτηριστικά , κάνοντας λόγο για “παιχνίδια αντί της ορθής εφαρμογής πολιτικών πρόληψης” στις οποίες θα μπορούσαν να συμβάλουν τα μέγιστα  αυτές οι αξιόλογες και πολύτιμες ομάδες.
Την ανυπαρξία της περιφέρειας επισήμανε και στο τομέα κοινωνικής πολιτικής όταν όπως τόνισε στην Κρήτη υπάρχει και λειτουργεί Κοινωνικό Παρατηρητήριο που προλαμβάνει δυσάρεστες εξελίξεις.
“Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ανάγκη διαρκούς επιμόρφωσης εργοδοτών και εργαζόμενων που μου επισημαίνουν επαγγελματίες από όλους τους κλάδους  κυρίως του τουρισμού . Η Περιφέρεια όμως που έχει στη διάθεση της δυο δημόσια ΚΕΚ σε Λέσβο και Σάμο , αδυνατεί να παρουσιάσει ακόμα και έναν απολογισμό για αυτά όπως έχουμε ζητήσει επανειλημμένα” τόνισε ο κ Σπιλάνης.
Ο ίδιος κατηγόρησε την Περιφερειακή αρχή και για αποφυγή ευθυνών που της αναλογούν , κρυπτόμενη πίσω από την μόνιμη επωδό “δεν είναι δική μας αρμοδιότητα”
Με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της πρόσφατης προσφυγικής κρίσης , όταν άφησε τον τουρισμό στα νησιά του Βορείου Αιγαίου  να καταρρεύσει , διατηρώντας μόλις δύο μήνες τη λειτουργία της αρμόδιας Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων,  που είχε συσταθεί μετά από από σχετική υπόδειξη  της Γενικής Γραμματείας Τουρισμού και της τότε προέδρου του ΕΟΤ.
Αντ΄αυτού προσέλαβε δύο ειδικούς συμβούλους για την δική της εικόνα και όχι για την βελτίωση της εικόνας της Περιφέρειας που είχε σοβαρό πρόβλημα .
“Προφανώς χρειάζεται υποστήριξη η περιφέρεια με ειδικούς συμβούλους αλλά ειδικούς με γνώση και ευαισθησία για να στελεχωθούν οι ομάδες εργασίας και να καταλήγουν σε προτάσεις ώριμες πάντα σε συνδιαμόρφωση με τους φορείς όπως τους δήμους και τα επιμελητήρια   και όχι προσλήψεις  με κομματικά ή πελατειακά κριτήρια” τόνισε ο κ.Σπιλάνης.

Μοιράσου το άρθρο!