Πολιτική

28/12/2010 - 15:22

Τρεις επισημάνσεις - προτάσεις από τον Οικολογικό Άνεμο Βορείου Αιγαίου για το νέο αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο.

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ηλίας Γιαννίρης κατά τη διαδικασία της ορκωμοσίας του πρώτου αιρετού περιφερειακού συμβουλίου για το Βόρειο Αιγαίο, έθεσε τρεις επισημάνσεις – προτάσεις που θα πρέπει κατά προτεραιότητα να απασχολήσουν το σώμα.

  1. Ανατολικός Άξονας-νησιωτικότητα-μεταφορικό ισοδύναμο. Η Περιφέρεια Β. Αιγαίου να έρθει σε επαφή με τις άλλες νησιωτικές Περιφέρειες της Ελλάδας και μέσω της Επιτροπής Περιφερειών να ενημερωθεί και να ετοιμάσει προτάσεις προς την Κυβέρνηση για την πολιτική νησιωτικότητας της Ελλάδας.  Η Περιφέρεια να ζητήσει τη μη υλοποίηση της προωθούμενης από την Τρόϊκα άρσης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά. Η Περιφέρεια να ενισχύσει την πρώην Νομαρχία Σάμου με υπηρεσίες (Διευθύνσεις και Τμήματα) πέραν των προβλεπομένων από τον Οργανισμό της Περιφέρειας, για όσο χρονικό διάστημα δεν υλοποιείται η πολιτική της νησιωτικότητας και η υλοποίηση του Ανατολικού Άξονα, δηλαδή για όσο διάστημα ο πρώην Νομός Σάμου (Σάμος Ικαρία Φούρνοι) θα είναι αποκομμένος από την υπόλοιπη Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Γι α το σκοπό αυτό θα πρέπει να απασχοληθεί ένα από τα πρώτα Περιφερειακά Συμβούλια.
  2. Η Περιφέρεια να εμπλακεί στη διαδικασία αναθεώρησης των χωροταξικών των Περιφερειών που προωθεί το ΥΠΕΚΑ. Στο πλαίσιο αυτό να προωθήσει την ανάγκη για να συνταχθεί σχέδιο πορείας 10ετές για κάθε νησί.
  3. Όταν, πρόσφατα, παραχώρησαν τη διαχείριση των δημόσιων έργων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στην Εγνατία Οδό ΑΕ ξεσηκώθηκαν οι πάντες στο Β. Αιγαίο για να μη γίνει κάτι τέτοιο. Αντέδρασαν Νομαρχίες, Επαρχεία, το ΤΕΕ Β. Αιγαίου. Οι υπηρεσίες της νέας αιρετής Περιφέρειας εκτιμήθηκε ότι  είναι ικανές να διαχειριστούν τα έργα, που άλλωστε ήταν ώριμα. Οι κυβερνώντες δεν παρουσίασαν κάποια μελέτη σκοπιμότητας. Απλά το επέβαλαν και το ψήφισαν, και μάλιστα λίγες μέρες πριν αναλάβει το νέο αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο. Όμως οι εξελίξεις είναι αρνητικές, γιατί δεν πρόκειται για μια απλή διαχείριση της υλοποίησης των έργων. Διαβάζουμε στην Ελευθεροτυπία (19-12-2010):  " Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Εγνατίας Οδού Α.Ε., που σύμφωνα με τον προϋπολογισμό δρομολογείται να παραχωρηθεί σε ιδιώτες το 4ο τρίμηνο του 2011 (σημειώνεται ότι εξαιρούνταν του νόμου ΔΕΚΟ διότι διαχειριζόταν κοινοτικά κονδύλια)… Εάν εκχωρηθεί, για 15-25 χρόνια, τα έσοδα θα καταλήγουν στις τσέπες μεγαλοεργολάβων." Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου,  μόλις στηθεί στα πόδια της, να εργαστεί ώστε να φύγει από το Βόρειο Αιγαίο η Εγνατία ΑΕ και πάντως πριν περάσει σε ιδιώτες. Να χτίσει η ίδια η Περιφέρεια σωστές υπηρεσίες ώστε να διαχειριστεί μόνη της, και με γνώμονα το ευαίσθητο πολιτιστικό και φυσικό περιβάλλον, τις τύχες της.

Ο Ηλίας Γιαννίρης ορκίστηκε με πολιτικό όρκο ως εξής:  «Δηλώνω στην τιμή και στη συνείδησή μου να είμαι πιστός στην πατρίδα, να υπακούω στο Σύνταγμα και στους νόμους και να εκπληρώνω τίμια και ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου»

               

Μοιράσου το άρθρο!