Πολιτική

10/11/2014 - 14:47

"Τρικλοποδιές" στην προσπάθεια του Σ. Γαληνού για αποκέντρωση

Ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, έστειλε στους Υπουργούς: Δικαιοσύνης, κ. Αργύρη Ντινόπουλο, Δικαιοσύνης, κ. Χαράλαμπο Αθανασίου, στους Βουλευτές Ν. Λέσβου, Παύλο Βογιατζή, Γιάννη Ζερδελή, Νίκο Σηφουνάκη και στον Βουλευτή Επικρατείας, κ. Τέρενς Κουίκ,  την παρακάτω επιστολή.

 

 

Θέμα: Εκχώρηση αρμοδιοτήτων

 

Αξιότιμοι Κύριοι,

Με την 474/2014 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου, η οποία ελήφθη με απόλυτη πλειοψηφία των μελών του, αποφασίστηκε η εκχώρηση μια σειράς αρμοδιοτήτων από το Δημοτικό Συμβούλιο προς τα συμβούλια των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων αντίστοιχα.

Η απόφαση αυτή, ασφαλώς επιδίωκε την αποκέντρωση της διοίκησης στον μεγαλύτερο σε έκταση Δήμο της χώρας ,για  προφανείς λόγους, σε μια σειρά θεμάτων που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών της Λεσβιακής υπαίθρου.

Παρ’ όλα αυτά,  η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου με την με αριθμό πρωτοκόλλου 82397/31-10-2014 απόφαση της, ακύρωσε την προαναφερθείσα απόφαση με το σκεπτικό ότι μια σειρά από τις εκχωρηθείσες αρμοδιότητες προς τα συμβούλια των Τοπικών Κοινοτήτων συνιστούν κανονιστικές πράξεις.

Επειδή η εκχώρηση αρμοδιοτήτων είναι αλληλένδετη με την εκχώρηση πόρων προς τα συμβούλια κωμοπόλεων και χωριών και επειδή  θα πρέπει ασφαλώς να λειτουργήσει η αποκέντρωση της διοίκησης ειδικά σε μεγάλους εκτατικά Δήμους της χώρας, παρακαλούμε όπως προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να προβλεφθεί νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει την μεταβίβαση αρμοδιοτήτων που σχετίζονται με την καθημερινότητα (αλλά συνιστούν κατά τη Διοίκηση κανονιστικές πράξεις) των Τοπικών Κοινοτήτων.

 

Με εκτίμηση,

Σπύρος Γαληνός

Δήμαρχος Λέσβου

Μοιράσου το άρθρο!