Πολιτική

20/06/2013 - 06:24

Τροπολογία Παύλου Βογιατζή για το Εθνικό Κτηματολόγιο

yle="text-align: justify;">Με γνώμονα τη διασφάλιση του περιβάλλοντος διαχείρισης της περιουσίας των πολιτών, ο Βουλευτής, Παύλος Βογιατζής, κατέθεσε και υποστήριξε  κατά τη Συνεδρίαση Ολομέλειας της Βουλής, Τροπολογία στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, για το Εθνικό Κτηματολόγιο.


Η τροπολογία αφορά στο χρόνο σύστασης του οριστικού Κτηματολογικού γραφείου, ο οποίος δεν μπορεί να είναι άλλος από αυτόν της οριστικοποίησης των πρώτων εγγραφών.


Στην ουσία δηλαδή, η Τροπολογία αφορά στην ουσιαστική συμπλήρωση της διάταξης της παρ. 7 του αρ. 23 του Ν.2664/1998, στην οποία γίνεται λόγος για μεταβατική λειτουργία των Υποθηκοφυλακείων ως Κτηματολογικών Γραφείων, που λήγει με τη σύσταση οριστικού Κτηματολογικού Γραφείου, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζεται περαιτέρω ο χρόνος σύστασης και λειτουργίας του.


Προκειμένου όμως, να συσταθεί και να λειτουργήσει το οριστικό Κτηματολογικό Γραφείο, θα πρέπει να έχουν παρέλθει οι προβλεπόμενες προθεσμίες που επιτρέπουν την οποιαδήποτε διόρθωση και αποκατάσταση παραλείψεων ή σφαλμάτων που έχουν διαπιστωθεί στις πρώτες εγγραφές. Για να εξασφαλίσουμε συνεπώς, στους πολίτες ένα ασφαλές πλαίσιο για τις κτηματολογικές συναλλαγές τους, θα πρέπει να καταστεί σαφές πως η μετάβαση από τα Υποθηκοφυλακεία στο οριστικό Κτηματολογικό Γραφείο που θα τα υποκαταστήσει θα προκύψει μετά την οριστικοποίηση των πρώτων κτηματολογικών εγγραφών.


Ο Βουλευτής αναφέρθηκε επίσης, στα τρίμηνα που παρακρατούν οι άμισθοι Υποθηκοφύλακες, προκειμένου να υποδεχθούν το Κτηματολόγιο (διάταξη αρ.23, παρ.6γ του Ν.2664/1998), επισημαίνοντας ότι είναι αντισυνταγματικό μέρος των χρημάτων αυτών να περιέρχεται στην Κτηματολόγιο Α.Ε., καθώς πρόκειται για χρήματα που αφενός καταβάλλονται από τους πολίτες ως αμοιβή του άμισθου Υποθηκοφύλακα, και από τα οποία αφετέρου το Δημόσιο εισπράττει ΦΠΑ.
 

Μοιράσου το άρθρο!