Πολιτική

04/04/2012 - 20:23

(βίντεο) Σ.Γαληνός: "Στα νησιά μας απαιτούμε,δεν επαιτούμε"

ign="center">ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

ΔΕΝ ΕΠΑΙΤΟΥΜΕ

Με δυναμική παρουσία στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Βουλευτής ν. Λέσβου κ. Σπύρος Γαληνός, έθεσε το ζήτημα της νέας χαριστικής και απαράδεκτης τροποποίησης των 12ετών συμβάσεων εις βάρος των συμφερόντων των νησιών μας, με την παράταση της υποχρέωσης εκ μέρους των ακτοπλοϊκών εταιρειών για αντικατάσταση των παλαιών πλοίων με νεώτερα, για μία επιπλέον τριετία, πέραν της ισχύουσας μέχρι τώρα διετίας.

Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Γαληνός απευθυνόμενος προς την Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας τόνισε ότι « είπατε ότι εδώ είναι Ελληνικό Κοινοβούλιο. Απλά να προσθέσω υπενθυμίζοντας, ότι αυτό το Ελληνικό Κοινοβούλιο, εντολέα έχει τον ελληνικό λαό και όχι την τρόικα και έχει υποχρέωση να υπηρετεί τα συμφέροντα αυτού του λαού και όχι των δανειστών, τοκογλύφων και των διαφθορέων της».

Ο κ. Γαληνός αναφέρθηκε εκτενώς στο τραγικό ακτοπλοϊκό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Λήμνος, τονίζοντας «Νοιώθω την ανάγκη να καταγγείλω με όλη την δύναμη της φωνής μου το άρθρο 221, την σκανδαλώδη, την  απαράδεκτη αυτή ρύθμιση η οποία αποσκοπεί σε ένα και μόνον ένα στόχο: την εξυπηρέτηση ειδικών συμφερόντων.

Νοιώθω την οργή, την δίκαιη οργή των κατοίκων της Λήμνου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ακραίας κακομεταχείρισης.

Η Λήμνος, το μοναδικό μεγάλο νησί που εξυπηρετείται αποκλειστικά από πλοία 4ης κατηγορίας.

Που τόσο ταλαιπωρήθηκε με τις βλάβες του Aqua Maria, που ξεσηκώθηκε όλο το νησί για να αρθούν οι συνθήκες αποκλεισμού.

Που πριν από λίγο καιρό η αντιπροσωπεία του νησιού σε κύκλο διαβουλεύσεων με τα κοινοβουλευτικά κόμματα έπαιρνε διαβεβαιώσεις στήριξης από τους εκπροσώπους της συγκυβέρνησης.

Έπαιρνε  δεσμεύσεις  στήριξης στην πρόταση για σχετική νομοθετική πρωτοβουλία που να λύνει το πρόβλημα.

Και πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις, οι Λημνιοί είδαν, για άλλη μία φορά πόσο αξίζουν οι διαβεβαιώσεις: με το άρθρο 221 προβλέπεται δυνατότητα νέας παράτασης, έως και τριών ετών στην υποχρέωση που είχαν οι εταιρείες για αντικατάσταση των παλαιών πλοίων με νεώτερα.

Η οπτική που αντιμετωπίζει την επιβίωση των ακτοπλοϊκών εταιρειών σε αντιδιαστολή με την ευημερία των νησιών είναι λάθος.

Δεν μπορεί να υπάρχει ή το ένα ή το άλλο. Πρέπει να υπάρξει και το ένα και το άλλο.

Το πρόβλημα δεν είναι οι ακτοπλοϊκές εταιρείες,  το πρόβλημα είναι οι κρατικές πολιτικές που παράγουν συνθήκες αποκλεισμού και απομόνωσης, που υπονομεύουν την οικονομική ανάπτυξη και υποσκάπτουν τον τουρισμό, που αντιμετωπίζουν τα νησιά μας ως έξοδο, ως κόστος και όχι ως ευκαιρία για την ανάπτυξη, για την ανάταξη της οικονομίας.

Αυτό που απαιτείται  είναι μία δυναμική πολιτική υποστήριξης των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών που να υποστηρίζει ενεργά την πλήρη αξιοποίηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων των νησιών μας.

Για να βγούμε από την κρίση πρέπει να επενδύσουμε και καμιά επένδυση δεν είναι πιο κρίσιμη από αυτή στα νησιά μας και στην διασύνδεσή τους με την υπόλοιπη Ελλάδα».

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Γαληνός επεσήμανε «Είναι ωραία τα μεγάλα λόγια και οι βαρύγδουπες εκφράσεις σας, ότι στα νησιά μας θα δώσουμε από αυτά που δεν έχουμε ή για την καθιέρωση του μεταφορικού ισοδύναμου. Ωραία αλλά χρειάζονται πράξεις που να τα στηρίζουν».

Στα νησιά μας δεν επαιτούμε, απαιτούμε.

Απαιτούμε σεβασμό στην προσωπικότητα και στην αξιοπρέπειά μας

Απαιτούμε σεβασμό στην ιστορία και στο μέλλον μας

Απαιτούμε σεβασμό στις επιταγές του Συντάγματος.

Μοιράσου το άρθρο!