Πολιτική

23/01/2012 - 09:45

Ξέσπασε κόντρα ΔΗΜ.ΑΡ. με εργαζόμενους στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου

Ο Σύλλογός μας έλαβε γνώση της θέσης του Κόμματος σας σχετικά με την Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Σεβόμενοι απολύτως το δικαίωμα των κομμάτων –και του δικού σας- να εκφέρουν κρίσεις για την υπηρεσία μας (στο βαθμό που δεν παραποιείται η αλήθεια), θέλουμε να σας γνωρίσουμε τα παρακάτω:

  • Σε καμιά περίπτωση η δημόσια δαπάνη για την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών, που στην ανακοίνωσή σας χαρακτηρίζεται «υψηλή», δεν είναι αρκετή ώστε το κράτος να παρέχει τις υπηρεσίες που οφείλει και δικαιούνται οι νησιώτες. Επίσης, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί η κρατική επιδότηση των άγονων γραμμών να συμψηφίζεται αυθαίρετα με το «κόστος» που αντιπροσωπεύει η υπηρεσία μας συνολικά και να βγαίνει το επίσης αυθαίρετο συμπέρασμα ότι η ΓΓ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής είναι μια υπηρεσία με «υψηλό κόστος» που παράγει «χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες». Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει: διαχρονικά η υπηρεσία μας παρήγαγε σημαντικό έργο με μικρό αριθμό υπαλλήλων.
  • Η ποιότητα των πλοίων, η συχνότητα των δρομολογίων, η σωστή διασύνδεση των νησιών μας μεταξύ τους αλλά και με την ηπειρωτική χώρα, καθώς και το χαμηλό κόστος των ναύλων είναι τα ζητούμενα και αποτελούν αντικείμενο διεκδικήσεων του Συλλόγου μας. Το «υψηλό κόστος» άλλωστε το πληρώνουμε τελικά όλοι οι κάτοικοι των νησιών και όχι το κράτος (ως οφείλει).
  • Το «τρανό» παράδειγμα στο οποίο αναφέρεστε και αφορά την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Αγ. Ευστρατίου και της Λήμνου με την ηπειρωτική χώρα, είναι ατυχές, αφού δεν ανήκει καν στην αρμοδιότητά της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Σε κάθε περίπτωση, η επικέντρωσή σας στο ζήτημα των άγονων γραμμών δείχνει ότι παραγνωρίζετε τις άλλες σημαντικές αρμοδιότητες που ασκεί η υπηρεσία μας, όπως η προστασία των παραδοσιακών οικισμών και του δομημένου περιβάλλοντος των νησιών, οι πολιτιστικές παρεμβάσεις που ενοποιούν τον χώρο του Αιγαίου και φυσικά η αρμοδιότητα της νησιωτικής πολιτικής
Δεν θα κρίνουμε την αναφορά σας στα πεπραγμένα πολιτικών που διετέλεσαν υπουργοί στην υπηρεσία μας, όμως επισημαίνουμε ότι η ταύτιση του πρώην Υπουργείου και νυν ΓΓ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής με πρόσωπα είναι άστοχη και άδικη. Οι πελατειακές σχέσεις, όπου αυτές καλλιεργήθηκαν, δεν είναι ευθύνη των θεσμών αλλά της ανοχής του πολιτικού συστήματος. Με αυτή τη λογική θα έπρεπε πρώτα από όλα να ζητήσετε την κατάργηση των Υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης, Παιδείας, Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης κτλ., τα οποία αποδεδειγμένα απέτυχαν στην αποστολή τους και έχουν τη κύρια ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση της χώρας… Σε καμία περίπτωση όμως η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής δεν εμπλέκεται σε αυτή τη μέγιστη πολιτική ευθύνη. Αντίθετα, οι υπηρεσίες της και τα στελέχη της, δίνουν συνεχή αγώνα για την εξυπηρέτηση των νησιών και την αναβάθμιση της ζωής των κατοίκων τους. Άλλωστε, σαν Σύλλογος, είμαστε οι πρώτοι που έχουμε καταγγείλει επανειλημμένα και δημόσια την έλλειψη πολιτικής βούλησης για τη σχεδίαση και την εφαρμογή νησιωτικών πολιτικών. Ανακρίβειες όπως αυτές που επισημαίνουμε δεν βοηθούν τον εποικοδομητικό διάλογο αλλά επιτείνουν τη γενική σύγχυση που επικρατεί συχνά στην κοινή γνώμη ανάμεσα στο έργο μιας δημόσιας υπηρεσίας, στην αποτελεσματικότητα της οργάνωσης και του προσωπικού της και στα πεπραγμένα των εκάστοτε πολιτικών προϊσταμένων της. Εφόσον μάλιστα το κόμμα σας, στην ίδια ανακοίνωση, τάσσεται υπέρ μιας νησιωτικής πολιτικής και υπόσχεται να συμβάλει σε αυτήν, θα περιμέναμε από εσάς προτάσεις για την άσκηση συγκεκριμένων πολιτικών για τα νησιά μας, αντί να αποδέχεστε αβασάνιστα την κατάργηση του μοναδικού φορέα που έχει τη σχετική εμπειρία και που θα μπορούσε να υλοποιήσει τις πολιτικές αυτές. Σας κοινοποιούμε και προσωπικά το κάλεσμα που έχουμε απευθύνει σε κόμματα και βουλευτές να πάρουν θέση εν όψει της σχεδιαζόμενης κατάργησης της υπηρεσίας μας. Είμαστε στη διάθεσή σας προκειμένου να σας παράσχουμε οποιαδήποτε πληροφορία χρειαστείτε για την λειτουργία και τις δράσεις της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και για τον καθημερινό αγώνα που δίνουμε για τα νησιά μας.
 

Για το Δ.Σ.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

ΝΙΚΟΣ ΖΑΡΤΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

 

 

ΒΑΣΩ ΠΕΤΡΕΝΙΤΗ

Βλέπε σχετικό σύνδεσμο αρχείο Lesvosnews http://lesvosnews.net/2012/01/19/agi-222/

Μοιράσου το άρθρο!