Πολιτική

16/07/2015 - 17:45

Υπάρχει σχέδιο για τη διαχείριση της αισθητικής υποβάθμισης στο νησί μας;

Π

ΡΟΣ: Δήμο Λέσβου

            Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

 

ΚΟΙΝ: Λιμενικό Ταμείο Λέσβου 

            ΜΜΕ

 

Θέμα: Υπάρχει σχέδιο για τη διαχείριση της αισθητικής υποβάθμισης στο νησί μας;

 

Σας αναφέρουμε ότι η αφισορύπανση στην πόλη της Μυτιλήνης, αλλά και στο μεγαλύτερο κομμάτι του νησιού, συνεχίζεται με ακόμα μεγαλύτερη ένταση απ’ ότι τους ανοιξιάτικους μήνες. Αυτό συμβαίνει κατά μήκος των οδικών αξόνων Μυτιλήνης-Θερμής, Μυτιλήνης-αεροδρομίου, Μυτιλήνης-Καλλονής, Καλλονής-Μηθύμνης, Μυτιλήνης-Πολιχνίτου, Μυτιλήνης-Γέρας και αλλού.

 

Συγκεκριμένα, στην πόλη της Μυτιλήνης και στους γύρω οδικούς άξονες παρατηρούμε ότι κάποιες από τις αφίσες που διαφήμιζαν εκδήλωση κομματικού οργάνου την Πρωτομαγιά (δηλαδή πάνω από δυο μήνες πριν!), δεν έχουν ακόμα απομακρυνθεί… αλλά αφήνονται στο έλεος των καιρικών συνθηκών. Το ίδιο συμβαίνει και με τις πιο πρόσφατες αφίσες που διαφήμιζαν το άνοιγμα ενός χώρου διασκέδασης και που άρχιζαν να τοποθετούνται μαζικά σε μεγάλο κομμάτι του νησιού τέλος Μαΐου-αρχές Ιουνίου και συνεχίζουν να υπάρχουν μέχρι σήμερα. Πριν λίγες μέρες, το νησί μας πάλι γέμισε με αφίσες που διαφήμιζαν διάφορες θερινές εκδηλώσεις, οι οποίες μαζεύτηκαν (δεν γνωρίζουμε, όμως, αν αυτό έγινε σε όλα τα σημεία του νησιού) μετά την ακύρωση των εκδηλώσεων. Προς απόδειξη των γραφομένων μας σας ενημερώνουμε για το ότι έχουμε στη διάθεσή μας πάνω από πενήντα (50) φωτογραφίες που βγήκαν από διαφορετικά σημεία σε διαφορετικούς χρόνους. Πίσω από κάθε φωτογραφία αναγράφεται η ημερομηνία και η περιοχή λήψης της. Προς το παρόν, ενδεικτικά δημοσιοποιούμε κάποιες από αυτές τις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν μέσα και τέλη Ιουνίου.

 

Είναι η δεύτερη φορά που απευθυνόμαστε στη δημοτική αρχή για το εν λόγω θέμα, ώστε να ενημερώσει αρμοδίως τυχόν και την περιφερειακή αρχή, για να πράξει ο κάθε βαθμός τα νόμιμα, αναλόγως της αρμοδιότητας και της περιοχής εμβέλειάς του. Η πρώτη μας ειδοποίηση ήταν ένα έγγραφο προς το Δήμο Λέσβου με αριθ. πρωτ. 25817/7-5-2015, το οποίο δεν απαντήθηκε. Παράλληλα, είχαμε δημοσιοποιήσει και δελτίο τύπου την 23-4-2015 που εστάλη σε όλα τα τοπικά ΜΜΕ. Όπως έχουμε δηλώσει και στο παρελθόν, όποιος θέλει να διαφημίσει την επιχείρηση ή την εκδήλωσή του πρέπει να το κάνει με τον προβλεπόμενο τρόπο, στους προβλεπόμενους χώρους και όχι ασύδοτα στο δημόσιο χώρο προκαλώντας ρύπανση και αισθητική υποβάθμιση, αμαυρώνοντας την εικόνα του νησιού εν όψει τουριστικής περιόδου, αλλά και εγείροντας θέματα ασφαλείας (λόγω περιορισμένης ορατότητας, ξαφνικής αποκόλλησης αφισών από τον αέρα, κλπ). Επ’ αυτού, έχουμε ήδη καταθέσει δημόσια τις προτάσεις μας. Μέχρι στιγμής, όμως, δεν βλέπουμε καμία πράξη από τους αρμοδίους… Ειδοποιούμε ότι την τρίτη φορά που θα αναγκαστούμε να αναφερθούμε στο ίδιο πρόβλημα, θα απευθυνθούμε πλέον και στον Εισαγγελέα.

 

Πληροφορηθήκαμε, με ιδιαίτερη χαρά, την πρόσφατη πρωτοβουλία της δημοτική αρχής για καθαρισμό εξωτερικών τοίχων από τα γκράφιτι και τα συνθήματα, αλλά η προσπάθεια δεν θα πρέπει να σταματήσει εκεί. Πέρα από τις αφίσες, υπάρχουν αρκετές παράνομες υπαίθριες διαφημίσεις, αυτοκόλλητα και αυθαίρετες ταμπέλες (ενοικιαστήρια, κηδειόχαρτα, κλπ) οι οποίες θεωρούμε ότι θα έπρεπε επίσης να απομακρυνθούν, αφού γίνουν οι κατάλληλες αυτοψίες από τους αρμόδιους υπαλλήλους. Επίσης, αρκετά από τα σήματα οδικής κυκλοφορίας βρίσκονται σε χείριστη κατάσταση και πρέπει να καθαριστούν ή να αντικατασταθούν για ευνόητους λόγους. Ο δημόσιος χώρος μας χρήζει ευπρεπισμού και τακτικής παρακολούθησης για να μπορούμε να μιλάμε για καλές πρακτικές ευαισθητοποίησης, για ποιότητα ζωής, για ορθή τουριστική διαχείριση, κλπ. Πιστεύουμε ότι, προς αυτή την κατεύθυνση, η δημοτική αρχή πρέπει να λάβει πρωτοβουλίες, όπως συναντήσεις με υπεύθυνους ποδοσφαιρικών και άλλων συλλόγων, κομματικών οργάνων και συγκεκριμένων επιχειρήσεων που συστηματικά ρυπαίνουν το δημόσιο χώρο αφήνοντας την υπογραφή τους, κλπ.

 

Εν όψει όλων των παραπάνω, παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε για το αν αυτά που συμβαίνουν είναι νόμιμα ή όχι (αφού λάβετε υπόψιν τους ισχύοντες νόμους και τις κείμενες διατάξεις, π.χ. Ν. 1491/1984, Ν. 2946/2001, κ.α.) και πώς σκοπεύετε να διαχειριστείτε τους παραβάτες και το πρόβλημα της συνεχιζόμενης αισθητικής υποβάθμισης (και της διαιώνισης αυτής της νοοτροπίας) στο μέλλον, εντός του νόμιμου πλαισίου.   

 

Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λέσβου

Μοιράσου το άρθρο!