Πολιτική

22/06/2022 - 11:28

"Υποδοχή" ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου στον Υπουργό Υποδομών: Φτάνουν οι ανεκπλήρωτες υποσχέσεις....

Φτάνουν οι ανεκπλήρωτες υποσχέσεις, Χρηματοδοτείστε τη Νότια Παράκαμψη, Στηρίξτε τους Σεισμόπληκτους της Βρίσας

 

Σας καλωσορίζουμε στη Λέσβο κύριε Υπουργέ Υποδομών και Μεταφορών.

      Κύριε Καραμανλή ειλικρινά ευχόμαστε  κατά την επίσκεψή σας στη Λέσβο, να ενημερώσετε τους συντοπίτες μας με συγκεκριμένα επίσημα στοιχεία για την πραγματική πρόοδο, έστω  κάποιων από τα πολλά  αναγκαία  έργα. Το λέμε αυτό γιατί έχουν δημοσιοποιηθεί υποσχέσεις σας, που πολύ απέχουν από το να γίνουν πραγματικότητα.

Πρώτα από όλα, σαν κορυφαίος Υπουργός της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, οφείλετε έστω κάποιες εξηγήσεις για τα διαδοχικά κύματα ακρίβειας, ανεργίας  και επιδείνωσης των συνθηκών ζωής στο Βόρειο Αιγαίο.

Πραγματικά το μόνο που δεν χρειάζεται η περιοχή μας, είναι αόριστες υποσχέσεις για αναγκαία ή φαραωνικά έργα, αλλά πολύ συγκεκριμένα στοιχεία για τα έργα που εκκρεμούν.

Για ένα από τα πιο σημαντικά έργα του νησιού μας τη Νότια Παράκαμψη Μυτιλήνης, έχουν δημοσιοποιηθεί τα προηγούμενα χρόνια δεσμεύσεις σας , που δεν έχουν υλοποιηθεί.    Συγκεκριμένα :                                     

Η σιωπή σας σαν  αρμόδιου Υπουργού Υποδομών , που αποφύγατε  να απαντήσετε στην ερώτηση του Βουλευτή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ  Γιάννη  Μπουρνού  από 3-2-2022, επιβεβαίωσε ότι δεν έχετε εξασφαλίσει χρηματοδότηση για το σημαντικότατο αυτό έργο της Νότιας Παράκαμψης Μυτιλήνης, ενώ δεσμευόσαστε  δημοσίως,  ότι τον Μάιο του 2021 το έργο θα είχε δημοπρατηθεί.

 Σαν απάντηση στην ερώτηση διαβιβάσατε  έγγραφο της αρμόδιας  Διεύθυνσης Οδικών Υποδομών,  με  την πρόβλεψη ότι :  « Η ωριμότητα για δημοπράτηση του έργου σύμφωνα με το άρθρο 45 του Νόμου 4412 / 2016, αναμένεται να ολοκληρωθεί το Β΄ τρίμηνο του 2022», που παρήλθε και αυτό.

Με την ερώτηση στη Βουλή ο βουλευτής Λέσβου, ζητούσε από εσάς  κύριε Υπουργέ :    « Εξασφάλιση  της αναγκαίας  χρηματοδότησης του έργου και άμεση έναρξη των εργασιών κατασκευής του », η δε σιωπή σας, αποδεικνύει ότι καμιά ουσιαστική ενέργεια δεν έγινε για την χρηματοδότηση του  έργου, μέχρι τον Μάρτιο του 2022.

 Δυστυχώς παρά την πάροδο δυόμιση  ετών, από τις δεσμεύσεις σας για την ένταξη του ως άνω απολύτως κομβικού έργου εθνικής προτεραιότητας στο Τομεακό ΕΣΠΑ του Υπουργείου Υποδομών ή στο Ταμείο Ανάκαμψης ή σε πρόγραμμα Εθνικών Πόρων, δεν έχει εξασφαλιστεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση.  Έχει αλλάξει κάτι που μπορεί να αποδειχθεί με επίσημα έγγραφα ?

Η  καθυστέρηση στην εξασφάλιση της χρηματοδότησης και, κατά συνέπεια, της έναρξης εργασιών παραπέμπει τη δημιουργία της Νότιας Παράκαμψης στο αόριστο μέλλον ενώ, παράλληλα, διευκολύνει  παρεμβάσεις και παλινωδίες τοπικών παραγόντων για ολική ματαίωση ή τμηματική ακύρωση του έργου.

Επίσης με τη συμπλήρωση πέντε χρόνων από το σεισμό στη Λέσβο της 12.6.2017 και 3 χρόνια από τότε που η Κυβέρνησή σας κι εσείς- ως ο καθ’ ύλην αρμόδιος Υπουργός- διαχειρίζεστε την τύχη της Βρίσας αλλά και γειτονικών περιοχών που επλήγησαν από το μεγάλο σεισμό, σίγουρα θα έχετε ενημερωθεί ότι:

·Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε ορίσει  συντονιστή των ενεργειών αντιμετώπισης των προβλημάτων των σεισμοπαθών, ουδείς από την Κυβέρνησή σας δεν τον αντικατέστησε.

·ότι καμία εργασία ανακατασκευής του Δημοτικού Σχολείου Βρίσας και του Νηπιαγωγείου δεν έχει ξεκινήσει

·ότι η αποκατάσταση των δύο  ναών της Βρίσας παραμένει εγγεγραμμένη στα κατά καιρούς υποσχεσιολόγια

·ότι εκκρεμεί η αποκομιδή προϊόντων κατεδαφίσεων λόγω ανεπαρκούς χρηματοδότησης

·ότι η αποκατάσταση των πληγέντων προχωρά με ρυθμούς χελώνας, την ίδια ώρα που οι τιμές των οικοδομικών υλικών έχουν αυξηθεί υπέρογκα

Επειδή κι αυτοί οι συντοπίτες μας περιμένουν διακαώς τις ενέργειες σας και όχι τις υποσχέσεις σας, ζητάμε να δεσμευτείτε μπροστά τους κατά την επίσκεψή σας ότι θα προχωρήσετε στην αναθεώρηση των τιμών με τις οποίες αποζημιώνονται οι επισκευές των “ κίτρινων  κτισμάτων’’, να νομοθετηθεί επαύξηση της κρατικής αρωγής για τις ανακατασκευές λόγω της αλματώδους αύξησης των τιμών των υλικών, να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση ώστε να μπορούν να ωφελούνται οι πληγέντες το άτοκο δάνειο που καμιά τράπεζα δεν χορηγεί, να χρηματοδοτήσουν την αποκομιδή των μπαζών και να προχωρήσουν οι εργασίες αποκατάστασης ή ανακατασκευής των υποδομών στη Βρίσα και τα άλλα χωριά.

Οι συντοπίτες μας αναμένουν τις ξεκάθαρες απαντήσεις σας, χωρίς αόριστες πλέον υποσχέσεις.

 

 

Μοιράσου το άρθρο!