Πολιτική

12/09/2012 - 05:19

To Υπουργείο απαντά στα Γ.Ζερδελή για τους παιδικούς και... ρίχνει τα βάρη στους Δήμους

To Υπουργείο απαντά στα Γ.Ζερδελή για τους παιδικούς και... ρίχνει τα βάρη στους Δήμους

yle="text-align: justify; ">Στην απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών στην αναφορά που κατέθεσε ο βουλευτής νομού Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Γιάννης Ζερδελής σχετικά με τα προβλήματα των βρεφονηπιακών σταθμών Λέσβου, αναδεικνύεται για μια ακόμη φορά η ανευθυνότητα, η ανεπάρκεια και η έλλειψη πολιτικής βούλησης της τρικομματικής κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ.

Η απάντηση του Υπουργείου μπορεί να συμπυκνωθεί στη φράση "κόψτε το λαιμό σας"! Σύμφωνα με αυτήν, οι εκάστοτε Δήμοι είναι υποχρεωμένοι να τα βγάζουν πέρα με τους ελλιπέστατους πόρους που δέχονται από το κράτος, ώστε ανάμεσα στα άλλα να φροντίζουν για την εύρυθμη λειτουργία των σταθμών. Οι πόροι αυτοί μειώνονται συνεχώς στο πλαίσιο μιας αντικοινωνικής πολιτικής λιτότητας με αποτέλεσμα και τις ελλείψεις προσωπικού στους σταθμούς και την επιβολή υπέρογκων τροφείων - που έρχονται να καλύψουν την απουσία διεκδικητικής πολιτικής από μέρους του Δήμου.
Ειδικά στο θέμα των τροφείων, ούτε η επιπλέον πίστωση που αιτήθηκε το Υπουργείο Εσωτερικών στο πλαίσιο Προγράμματος του ΕΣΠΑ πρόκειται να λύσει το πρόβλημα (εάν και εφόσον εγκριθεί), καθώς τα κριτήρια επιλογής των αιτούντων μειωμένα τροφεία μπορούν να εξυπηρετήσουν οικογένειες σχεδόν χωρίς κανένα εισόδημα - ούτε λόγος για οικογένειες με πενιχρά εισοδήματα που προσεγγίζουν το διαβόητο "όριο της φτώχειας". 
Σχολιάζοντας την παραπάνω απάντηση ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Γιάννης Ζερδελής έκανε την παρακάτω δήλωση:
«Η κυβέρνηση, με την πιστή τήρηση του μνημονίου που έχει επιλέξει ως προσανατολισμό, οδηγεί και τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Λέσβου σε μαρασμό, τους δε γονείς να αναγκάζονται να πληρώνουν υπέρογκα τροφεία που με το πενιχρό τους εισόδημα δεν μπορούν πια να αντέξουν. Ακόμα και τις όποιες δυνατότητες αξιοποίησης του ΕΣΠΑ για τη στήριξη κοινωνικών υποδομών απεμπολεί προς το συμφέρον των εργολάβων, αγνοώντας την ανάγκη ριζικής τροποποίησής του προς όφελος της κοινωνίας, όπως απαιτεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Επιπλέον, η τροϊκανή κυβέρνηση, προκειμένου να διασφαλιστεί η πιστή εφαρμογή του λόγου ένα προς πέντε, αποψιλώνει τις δομές πρόνοιας από το απαραίτητο προσωπικό. Η λειτουργία των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών είναι άμεσα συνυφασμένη με τα ατομικά και κοινωνικά συνταγματικώς κατοχυρωμένα δικαιώματα και στοχεύει στη δημιουργική απασχόληση και την κοινωνική ένταξη των παιδιών. Σ’ αυτή τη κατεύθυνση θα δώσει τη μάχη του μέσα στη Βουλή αλλά και στη κοινωνία ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ».
 
*Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της απάντησης του Υπουργείου στην αναφορά του Γιάννη Ζερδελή
 
Το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ Λέσβου
Επισυναπτόμενο αρχείο Μέγεθος
ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ ΛΕΣΒΟΥ_ΑΠΑΝΤΗΣΗ.pdf 1.38 MB

Μοιράσου το άρθρο!