Πολιτισμός

10/05/2011 - 14:02

Ανοιχτή Επιστολή Δ. Χαλκιώτη στο Δήμαρχο Λέσβου για τη συντήρηση των έργων του Θεόφιλου

Ανοιχτή επιστολή προς το Δήμαρχο Λέσβου, Δημήτρη Βουνάτσο, απέστειλε ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Δημήτρης Χαλκιώτης, με την οποία του κοινοποιεί τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει από την ημέρα που διαπιστώθηκε το μεγάλο πρόβλημα της φθοράς και της συντήρησης των μοναδικών έργων του Θεόφιλου.

Στην επιστολή του ο κ. Χαλκιώτης, αφού εξήρε το έκδηλο ενδιαφέρον και την άμεση συμμετοχή του κ. Βουνάτσου, στις από κοινού προσπάθειες που προηγήθηκαν, επισημαίνει ότι «σύμφωνα με την αυτοψία που έγινε από εξειδικευμένα στελέχη της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟΤ (24-1-2011), και τα ογδόντα έξι έργα χρήζουν άμεσης ανάγκης επέμβασης για να αποφευχθεί η περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασής τους».

Ακόμη ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής προτείνει την φηφιοποίηση των έργων (κατά το πρότυπο του Μουσείου Ιακωβίδη στα Χύδηρα), με διπλό στόχο.

Πρώτον, για να αποτελεί σημείο αναφοράς για οτιδήποτε πιθανόν να συμβεί στο μέλλον και μ’ αυτόν τον τρόπο μέσα από τον περιοδικό συγκριτικό έλεγχο να διαπιστώνεται η εξέλιξη της φθοράς τους και δεύτερον, για να συνεχισθεί η λειτουργία του μουσείου για όσο χρόνο τα έργα θα συντηρούνται, αφού θα μπορούσαν να αναρτηθούν τυπωμένες ομοιοτυπίες στις ίδιες διαστάσεις και σε παρόμοιο καμβά με τα πρωτότυπα.»

    Επιστολή του Γ.Γ.Α.Ν.Π, Δημήτρη Χαλκιώτη, προς το Δήμαρχο Λέσβου, Δημήτρη Βουνάτσο.   Θέμα: Συντήρηση και αποκατάσταση έργων Θεόφιλου Αξιότιμε κ. Δήμαρχε, Όπως γνωρίζετε, αμέσως μετά την γνωστοποίηση του προβλήματος της φθοράς των έργων του Θεόφιλου που εκτίθενται στο Δημοτικό Μουσείο Θεοφίλου, ανέλαβα πρωτοβουλία με στόχο την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος, πρωτοβουλία στην οποία αμέσως συμμετείχατε. Μετά από συνεννοήσεις με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού (ΥΠΠΟΤ) καθώς και σχετική διερεύνηση των πτυχών του ζητήματος, οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν είναι οι εξής:
  1. Σύμφωνα με την αυτοψία που έγινε από εξειδικευμένα στελέχη της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟΤ (24-1-2011), και τα ογδόντα έξι έργα χρήζουν άμεσης ανάγκης επέμβασης για να αποφευχθεί η περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασής τους.
Προς τούτο, το ΥΠΠΟΤ αναλαμβάνει το κόστος συντήρησης και αποκατάστασης των έργων στα ειδικά εργαστήρια που διαθέτει, διαδικασία που σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών θα διαρκέσει τουλάχιστον ένα χρόνο.
  1. Επειδή το ΥΠΠΟΤ δεν μπορεί να καλύψει το κόστος μεταφοράς, αναζήτησα προσφορές από εξειδικευμένες εταιρείες μεταφοράς έργων τέχνης, σύμφωνα με τις οποίες το συνολικό κόστος (μεταφορά και ασφάλιση) είναι περίπου 22.600 ευρώ. Ας σημειωθεί πως το κόστος ασφάλισης (0,12% επί της αξίας των έργων) έχει υπολογισθεί με βάση κατάλογο αποτίμησης που είχε γίνει από το Δήμο Λέσβου (έγγραφο με υπ’ αριθμό πρωτ. 15103/15-3-2011 του Προέδρου του Οργανισμού Παιδείας-Πολιτισμού-Αθλητισμού κ.Κων/νου Αστυρακάκη), κατάλογος όμως που πιθανόν να χρειάζεται επικαιροποίηση, αφού δεν αναγράφεται σ’ αυτόν η χρονολογία αποτίμησης.
  2.  Το κόστος μεταφοράς αφορά την εφ’άπαξ μεταφορά των έργων. Τυχόν τμηματική μεταφορά θα αύξανε το κόστος σε πολύ μεγάλο βαθμό. Θεωρώ δε, πως όσο περισσότερο χρόνο παραμένουν τα έργα στο μουσείο, τόσο περισσότερο θα χειροτερεύει η κατάστασή τους.
  3. Εάν αποφασισθεί η συνολική ταυτόχρονη μεταφορά τους, σας προτείνω την φηφιοποίηση των έργων (κατά το πρότυπο του Μουσείου Ιακωβίδη στα Χύδηρα), με διπλό στόχο. Πρώτον, για να αποτελεί σημείο αναφοράς για οτιδήποτε συμβεί στο μέλλον και μ’αυτόν τον τρόπο μέσα από τον περιοδικό συγκριτικό έλεγχο να διαπιστώνεται η εξέλιξη της φθοράς τους. Δεύτερον, για να συνεχισθεί η λειτουργία του μουσείου για όσο χρόνο τα έργα θα συντηρούνται, αφού θα μπορούσαν να αναρτηθούν τυπωμένες ομοιοτυπίες στις ίδιες διαστάσεις και σε παρόμοιο καμβά με τα πρωτότυπα. Το κόστος της αποτύπωσης και των λοιπών σχετικών εργασιών που απαιτούνται, εκτιμάται περίπου στο ύψος των 12.000 ευρώ.
  4. Όπως ήδη γνωρίζετε, σύμφωνα και με την αυτοψία που έγινε, το κτίριο είναι εντελώς ακατάλληλο στην σημερινή του μορφή και κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Απαιτείται λοιπόν η άμεση αποκατάσταση του κτιρίου για την δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών έκθεσης των έργων, καθώς και εκπόνηση μουσειολογικής- μουσειογραφικής μελέτης.
Αγαπητέ κ.  Δήμαρχε, Είναι σαφές πως απαιτείται συνολική λύση για το πρόβλημα, έτσι ώστε και να αναβαθμιστεί το Μουσείο, και τα έργα να διασωθούν. Η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής θα μπορούσε να συμβάλει στην προσπάθεια αυτή. Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας για το εν λόγω θέμα και πως αυτό αποτελεί άμεση προτεραιότητά σας, σας παρακαλώ ως καθ’ ύλην αρμόδιο για τις δικές σας περαιτέρω ενέργειες. Με εκτίμηση,                                                                      Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                                                         ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ                                                                     ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ.  ΧΑΛΚΙΩΤΗΣ  

Μοιράσου το άρθρο!