Skip to main content
|

Απολογισμός: Πάσχα 2017 στη Μυτιλήνη

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
5'

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία και αθρόα συμμετοχή των πιστών, όλο το πρόγραμμα του “Πάσχα 2017 … στη Μυτιλήνη”, που διήρκεσε από την Κυριακή των Βαϊων έως την Κυριακή του Πάσχα. Αναλυτικά: 

 
Την Κυριακή των Βαϊων, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού Μυτιλήνης οργάνωσε στην αγορά την καθιερωμένη παιδική εκδήλωση, όπου τα μικρά παιδιά είχαν την ευκαιρία να μάθουν πώς κατασκευάζονται οι πασχαλινές λαμπάδες, καθώς και να εξασκηθούν στη ζωγραφική, πάνω σε θέματα που σχετίζονται με τις Άγιες ημέρες του Πάσχα.   
 
Τη Μεγάλη Πέμπτη το πρωί, αναβίωσε όπως κάθε χρόνο τέτοια μέρα στη Μόρια, το πατρογονικό πασχαλινό έθιμο “Η Περιφορά της Ρόκας”. Σύμφωνα με την παράδοση, οι πιστοί είχαν στολίσει στον Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου ένα μεγάλο βαγιόξυλο με κόκκινα πανάκια, που συμβολίζουν το αίμα του Χριστού και στη συνέχεια ακολούθησε η περιφορά του σε όλους τους δρόμους του χωριού από μέλη του Ιππικού, Πολιτιστικού & Φυσιολατρικού Συλλόγου Μόριας “Άγιος Δημήτριος”. Στην όμορφη εκδήλωση παρευρέθηκαν οι Πρόεδροι της Μυτιλήνης και της Μόριας Πάνος Πίτσιος και Νίκος Τρακέλης αντίστοιχα, ενώ την Περιφορά συντόνισε ο Πρόεδρος του δραστήριου Συλλόγου, Δημήτρης Καμπάς. Τα παιδιά του χωριού μαζί με πολλούς γονείς και μέλη του Συλλόγου, συμμετείχαν στην περιφορά, ψάλλοντας σε κάθε σπίτι στοίχους που αναφέρονται στο συμβολισμό του πατροπαράδοτου εθίμου, με την προαναγγελία τόσο της Σταύρωσης όσο και της Ανάστασης του Κυρίου, ενώ οι σπιτονοικοκυρές προσέφεραν βαμμένα κόκκινα αυγά, λαμβάνοντας από ένα κλαδί ρόκας.  
 
Τη Μεγάλη Πέμπτη αργά το βράδυ, ένα “κομβόι” αποτελούμενο από πούλμαν της “Samiotis Tours”, ιδιωτικά αυτοκίνητα και jeep 4 X 4 του νεοϊδρυθέντος Συλλόγου, ξεκίνησε οργανωμένα από την Πλατεία Σαπφούς μεταφέροντας πλήθος κόσμου, με προορισμό το διατηρητέο μνημείο – βυζαντινό ξωκλήσι της Παναγιάς στην Αμαλή. Μέσα σε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και σ’ ένα τοπίο κατάλληλα διαμορφωμένο με την περίσταση, οι πιστοί παρακολούθησαν με κατάνυξη την Ακολουθία των Παθών και την περιφορά του “Εσταυρωμένου”. Μετά το πέρας της Ακολουθίας, σε όλους τους πιστούς, προσφέρθηκε το παραδοσιακό νηστίσιμο έδεσμα “κρασοψυχιά”. Το Δήμο Λέσβου, εκπροσώπησαν οι Πρόεδροι της Μυτιλήνης και της Αγίας Μαρίνας Πάνος Πίτσιος και Αντώνης Νέστωρας αντίστοιχα και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Παναγιώτης Τσουπής.  
       
Τηρώντας την παράδοση, που “θέλει” τους πιστούς να επισκέπτονται το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής τις εκκλησίες της Μυτιλήνης και των γύρω χωριών και να “αποφαίνονται” για τους καλύτερα στολισμένους Επιτάφιους, επιβραβεύοντας το μεράκι, την καλαισθησία και το γούστο των ενοριτισσών – γυναικών, που τους στολίζουν με άνθη, πολλοί δημότες της Μυτιλήνης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Οργανωτικής Επιτροπής, συμμετείχαν στην περιήγηση των 30 εκκλησιών της πόλης και των χωριών της Δημοτικής Ενότητας Μυτιλήνης. Αφού προσκύνησαν όλους τους Επιτάφιους, τους φωτογράφησαν και στη συνέχεια επέλεξαν τους 3 ωραιότερα στολισμένους, οι οποίοι ήταν: α) Της Αγίας Μαρίνας, β) της Ζωοδόχου Πηγής Λαγκάδας, και γ) του Αγίου Γεωργίου Κάτω Χάλικα.  
 
Το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής, μετά την απόλυση των Ακολουθιών στις εκκλησίες, η “Λαογραφική Ομάδα Μυτιλήνης” μαγείρεψε επί τόπου στη Στοά Βεκρέλη (αγορά Ερμού) και πρόσφερε στους διερχόμενους πιστούς, το πατροπαράδοτο και καθιερωμένο νηστίσιμο φαγητό της ημέρας αυτής, την ανάλαδη φακή, που συμβολίζει τα “δάκρυα της Παναγιάς”.  
 
Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Σαπφούς όπου είχε συγκεντρωθεί μεγάλο πλήθος πιστών, η καθιερωμένη συνάντηση των Επιταφίων των κεντρικών εκκλησιών της πόλης. Οι  ψαλμωδίες των “Εγκωμίων του Κυρίου” από τον κλήρο, οι εκκλησιαστικοί  ύμνοι από τη μπάντα του Στρατού, οι δεήσεις από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μυτιλήνης κ. Ιάκωβο, τα δεκάδες πλεούμενα σκάφη διαφόρων συλλόγων (Σ.Ε.Α.Λ. “Ο Τρίτων”, Λ.Ο.Ι.Α.Θ., Ι.Ο.Μ., Ο.Φ.Σ.Λ., Ε.Ο.Δ. Μυτιλήνης, E.R.C.I., ανεξάρτητα, κ.α.) που αρμένιζαν εντός του “εσωτερικού λιμένα” της πόλης και η σταδιακή απελευθέρωση 300 ιπτάμενων φαναριών αέρος τόσο από τη θάλασσα όσο και από την ξηρά, δημιούργησαν μία ιδιαιτέρως επιβλητική ατμόσφαιρα, απολύτως ταιριαστή με το κατανυκτικό περιβάλλον που απαιτεί η Μεγάλη Παρασκευή. Ακολούθησε προσφορά στους πιστούς του “αντίδωρου του Επιταφίου” (ή “κρασοψυχιά”), σε ειδικό χώρο που είχε διαμορφωθεί κατάλληλα. 
 
Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, μπροστά από το καμπαναριό της Ιεράς Μητρόπολης Μυτιλήνης, η “Λαογραφική Ομάδα Μυτιλήνης” αποτελούμενη  από την Ειρήνη Παράσχου, την Κλεονίκη Μαρμάρου, την Αιμιλία Αναστασίου, την Αγγέλα Γαλετάκη και τη Σοφία Φραγκάτου, παρουσίασε & αναπαρέστησε τον τρόπο που γινόταν το “βάψιμο” και η “διακόσμηση” των πασχαλινών αυγών, με τον παραδοσιακό λεσβιακό τρόπο. Την εκδήλωση μεταξύ άλλων παρακολούθησαν και μικρά παιδιά, ενώ συμμετείχαν ενεργά και έδειξαν να την απολαμβάνουν και αρκετοί διερχόμενοι επισκέπτες της πόλης. Ακολούθησε επίδειξη των πιο ωραίων και πρωτότυπων λαμπριάτικων συνόλων (κουλούρες με βαμμένα αυγά, λαμπάδες, κ.α., τοποθετημένων σε πανεράκια, φρουτιέρες, κ.λπ.), που προετοίμασαν και έφεραν ολοκληρωμένα στην Επιτροπή νοικοκυρές και επαγγελματίες της πόλης. Η εκδήλωση έκλεισε με προσφορά στους διερχόμενους πιστούς, της πατροπαράδοτης κουλούρας (τσουρέκι), καθώς και των ζωγραφισμένων αυγών, που επιμελήθηκαν τόσο η “Λαογραφική Ομάδα Μυτιλήνης”, όσο και οι διερχόμενοι πιστοί. Την παρουσίαση τίμησαν, ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Ψάνης, ο Πρόεδρος της Μυτιλήνης Πάνος Πίτσιος και οι Αντιδήμαρχοι Γιάννης Αμπουλός και Παναγιώτης Τσουπής.         
 
Τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου, επί της Ναυμαχίας Έλλης στην Επάνω Σκάλα, συνέρρευσε πλήθος κόσμου για να παρακολουθήσει την “Ανάσταση του Κυρίου”. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το “Χριστός Ανέστη” ψάλθηκε πάνω στη θάλασσα του αρχαίου λιμανιού της Μυτιλήνης, σ’ ένα κατανυκτικό και επιβλητικό αναστάσιμο περιβάλλον, με “σκηνικό” τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου με το καμπαναριό, το βόρειο τμήμα του μεσαιωνικού κάστρου, τον αρχαίο λιμενοβραχίονα, τη Μικρασιάτισσα Μάνα, τα σιντριβάνια φωτός, τα πυροτεχνήματα, τους αναμμένους πυρσούς του Κυνηγετικού Συλλόγου Μυτιλήνης & του Πολιτιστικού Συλλόγου “Η Επάνω Σκάλα”, τα πλεούμενα σκάφη των αλιέων της περιοχής “Καλαμάρη” με τα βεγγαλικά, κ.α. Μετά το πέρας της τελετής, ακολούθησε προσφορά σε όλους τους πιστούς της αναστάσιμης κουλούρας και το έθιμο του τσουγκρίσματος των αυγών.    
 
Την Κυριακή του Πάσχα, στο Μητροπολιτικό Ναό Μυτιλήνης, πραγματοποιήθηκε ο Εσπερινός της Αγάπης (Δευτερανάσταση), με την ανάγνωση σε πολλές ξένες γλώσσες του Ευαγγελίου. Ακολούθησε η τήρηση του πατρογονικού εθίμου που κρατάει από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας και αναβιώνει κάθε χρόνο τη μέρα αυτή, η “ρίψη του Χρυσού Ποτηριού της Ανάστασης” στον αύλειο χώρο του Ναού, από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ. Ιάκωβο.      
 
Η Οργανωτική Επιτροπή του “ΠΑΣΧΑ 2017 … στη ΜΥΤΙΛΗΝΗ !!” ευχαριστεί θερμά όλους τους εθελοντές και τους συμπράττοντες φορείς – συλλόγους που συνέβαλαν αποφασιστικά στη διοργάνωση και την επιτυχή έκβαση των εκδηλώσεων, καθώς και τους εκπροσώπους της ΕΡΤ στη Μυτιλήνη για τις ζωντανές και τις μαγνητοσκοπημένες τηλεοπτικές καλύψεις των εκδηλώσεων, τόσο από το κρατικό κανάλι όσο και από άλλα ιδιωτικά κανάλια πανελλήνιας εμβέλειας, αλλά και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που είχαν ως αποτέλεσμα την άρτια προβολή της πασχαλινής Μυτιλήνης. Τέλος ευχαριστεί θερμά τους κατοίκους της Μυτιλήνης και τους επισκέπτες, που ανταποκρίθηκαν και συμμετείχαν ενεργά σε όλα τα πασχαλινά δρώμενα.    
 
 
-----------
 
Με την ευγενική υποστήριξη και συμπαράσταση της Ιεράς Μητρόπολης Μυτιλήνης Συνδιοργάνωση – συμμετέχοντες φορείς στην Οργανωτική Επιτροπή: • Ιερά Μητρόπολη Μυτιλήνης • Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης, Δήμου Λέσβου • Ν.Π.Δ.Δ. Τουρισμού, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Δήμου Λέσβου • Αντιδημαρχία Εθελοντισμού & Νέας Γενιάς, Δήμου Λέσβου • Τοπική Κοινότητα Αγίας Μαρίνας, Δήμου Λέσβου • Τοπική Κοινότητα Λουτρών, Δήμου Λέσβου • Τοπική Κοινότητα Μόριας, Δήμου Λέσβου • Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης • Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου • Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού Λέσβου • Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μυτιλήνης “Η Επάνω Σκάλα” • Εθελοντές – δημότες Μυτιλήνης
 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία