Εκδήλωση από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Λέσβου για τα 140 χρόνια από τη γέννηση του Νίκου Καζαντζάκη
Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Λέσβου τιμώντας την επέτειο 140 χρόνων από τη γέννηση του Νίκου Καζαντζάκη (1883 - 1957) διοργανώνει εκδήλωση το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023 στις 18.00΄ στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Πρότυπου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Στην εκδήλωση θα μιλήσουν:
- ο Ευστράτιος Ι. Αναγνώστου, Ιστορικός - Πρόεδρος της Εταιρείας Λεσβιακών Μελετών, με θέμα: «Βιογραφικά - Εργογραφικά Νίκου Καζαντζάκη»
- και ο Βασίλειος Α. Γεώργας, φιλόλογος - συγγραφέας του βιβλίου «Γλωσσάρι στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη», με θέμα: «Καζαντζάκης και Γλώσσα».
Μαθήτρια του Θεατρικού Ομίλου Αριστείας και Δημιουργικότητας του Πρότυπου ΓΕ.Λ. Μυτιλήνης θα παρουσιάσει μονόπρακτο από την «Ασκητική».
Χαιρετισμό θα απευθύνει η κα Αικατερίνη Ζωγραφιστού, Πρόεδρος του Παραρτήματος Ελλάδας της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη.
Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Αθανάσιος Ι. Καλαμάτας, Θεολόγος στο Πρότυπο ΓΕ.Λ. Μυτιλήνης.
140 χρόνια από τη γέννησή του ο πιο πολυμεταφρασμένος νεοέλληνας συγγραφέας απασχολεί το ελληνικό και διεθνές αναγνωστικό κοινό, δημιουργεί προβληματισμούς, συγκινεί, εμπνέει με το πολύπλευρο έργο του. Η πολυσύνθετη προσωπικότητα του Καζαντζάκη (ποιητής - μυθιστοριογράφος - θεατρικός συγγραφέας - δοκιμιογράφος - φιλοσοφικός στοχαστής - μεταφραστής - συγγραφέας ταξιδιωτικών κειμένων - δημοσιογράφος - επιστολογράφος) με τη φιλομάθεια και την ευρυμάθεια, με την ευαισθησία και τη διορατικότητα, με την ασίγαστη περιέργεια για γνώση, με αγάπη για τον άνθρωπο, για την ελευθερία, τη φύση, τους νέους, τη ζωντανή ελληνική γλώσσα, την τέχνη, παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ανά τον κόσμο μέσα από την εξομολόγηση, το ταξίδι και την πνευματική δημιουργία. Στα έργα του οι διαχρονικές αξίες της ελευθερίας, της αγωνιστικότητας, της ανθρωπιάς, της συντροφικότητας, της απελευθέρωσης από τα δεσμά της ύλης και της κατάκτησης αγνότερων και πιο πνευματικών μορφών ζωής, της υπερνίκησης των παθών, της αναζήτησης του θείου, διαδίδονται στα πέρατα του κόσμου και εξακολουθούν να αποτελούν πηγή εποικοδομητικού διαλόγου και έναυσμα για γόνιμη ανταλλαγή απόψεων.