Πολιτισμός

03/10/2016 - 09:42

Ένα μοναδικό πολιτιστικό γεγονός στη Μυτιλήνη - Τζαν Ελγκίζ: Το χρωστάγαμε στην όμορφη Μυτιλήνη

yle="text-align: justify;">Ένα μοναδικό πολιτιστικό γεγονός με τεράστια ταυτόχρονα συναισθηματική αξία αποτέλεσαν τα εγκαίνια της έκθεσης έργων τέχνης «Γραμμές Περάσματος - in medias res» που πραγματοποιήθηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης που στεγάζεται στο αρχοντόσπιτο της Οθωμανικής Μυτιλήνης γνωστό σαν αρχοντικό Χαλίμ Μπέη, στην Επάνω Σκάλα της πόλης.

Στην έκθεση παρουσιάζονται επιλεγμένα έργα από τη μόνιμη συλλογή του Μουσείου Ελγκίζ της Κωνσταντινούπολης, ένα Μουσείο που ανήκει στη Σεβντά και τον Τζάν Ελγκίζ δισέγγονο του άρχοντα της Μυτιλήνης Χαλίμ Μπέη κτήτορα του κτηρίου όπου εκτίθενται τα έργα.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 11 Νοεμβρίου στη Μυτιλήνη και σύμφωνα με τον Τζαν Ελγκίζ που μίλησε στο ΑΠΕ «έχει ως στόχο να επιδείξει την ποικιλία των συνδέσμων, ανάμεσα σε αφηγήσεις της μνήμης και εκφράσεις διαφορετικών τάσεων και στιλιστικών προσεγγίσεων». Ο κ. Ελγκίζ που πέρα των πολλαπλών επιχειρηματικών του ενασχολήσεων, έχει αναπτύξει πλούσια διεθνή πολιτιστική δραστηριότητα μέσω του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Κωνσταντινούπολης σημείωσε όσον αφορά την πραγματοποίηση αυτής της μεγάλης έκθεσης στη Μυτιλήνη ότι «αποτελεί μια εκδήλωση μνήμης για την οικογένεια του που ιδιαίτερα ο Χαλίμ Μπέης αποτέλεσε σημείο αναφοράς της συνύπαρξης των διαφορετικών κοινοτήτων της Λέσβου. Το χρωστάγαμε στην όμορφη Μυτιλήνη που και μέσω της έκθεσης πρέπει να γίνει πολύ γνωστή στη σύγχρονη Τουρκική κοινωνία» κατέληξε ο κ. Ελγκίζ.

Η επιμέλεια της έκθεσης είναι της Μπασάκ Σένοβα, που όπως είπε η υλοποίηση της «έχει στόχο τη δημιουργία ενός γαλαξία προβληματισμών πάνω στις τροχιές της μνήμης και της αντίληψης». Καλύπτει όλους τους χώρους της Πινακοθήκης και σε αυτήν παρουσιάζονται διάφορα έργα κορυφαίων καλλιτεχνών από τη ζωγραφική στη γλυπτική, από τις εγκαταστάσεις στα αντικείμενα, από τις φωτογραφίες στις ταινίες και τα βίντεο. Πρόκειται για έργα των καλλιτεχνών  Πινάρ Γιόλατσαν, Όλεγ Ντου, Σίντυ Σέρμαν, Αζαντέ Kιοκέρ, Μπεντρή Μπαϊκάμ, Μπενγκιού Καράντουμαν, Φερχάτ Οζγκιούρ, Γκίλμπερτ και Τζορτζ, Χάλε Tένγκερ, Tρέση Eμίν, Λουίς Μπουρζουά, Mάτεο Mάτε, Μπουράκ Ντελίερ, Γκιουλσιούν Kαράμουσταφα, Ιχσάν Oτουρμάκ, Kέντελ Γκιρς, Kομέτ, Ναν Γόλδιν, Nιλμπάρ Γκιουρές, Οζλέμ Γκιούνγιολ, Ρεμπέκα Χορν, Tομούρ Ατάγκιοκ, Βέλζκο Ζέζακ, Χέρα Μπουγιουκταστζίγιαν και Μπενζί Μπογιάδιαν.

Στα πλαίσια αυτού του μεγάλου πολιτιστικού γεγονότος η αεροπορική εταιρία BORA JET πραγματοποίησε ειδική πτήση τσάρτερ από την Κωνσταντινούπολη στη Μυτιλήνη με 120 Τούρκους επισκέπτες ανάμεσα τους και 20 δημοσιογράφοι από τα μεγαλύτερα Τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης.

 

Τα εγκαίνια

Τους καλεσμένους υποδέχθηκαν στα εγκαίνια της μεγάλης έκθεσης ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός που αναφέρθηκε στις σχέσεις Ελλήνων και Τούρκων πολιτών και στην ανάγκη παραπέρα καλλιέργειας τους σε όλους τους τομείς. Επίσης ανακοίνωσε ότι θα προτείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο ο κ. Ελγκίζ να ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης του νησιού. Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Κώστας Αστυρακάκης αναφέρθηκε στην αξία της έκθεσης. Και τέλος ο κ. Τζαν Ελγκίζ μίλησε για τις σχέσεις της οικογένειας του με τη Λέσβο και τα έργα τέχνης που παρουσιάζονται στη Μυτιλήνη. Ακολούθησε ο δημοσιογράφος ανταποκριτής του ΑΠΕ στο βόρειο Αιγαίο Στρατής Μπαλάσκας που παρουσίασε στοιχεία ιστορικής του έρευνας σχετικά με την Τουρκική αστική τάξη στα ύστερα χρόνια της οθωμανικής Μυτιλήνης ενώ στον έντονα συγκινησιακά φορτισμένο κ. Ελγκίζ παρέδωσε ένα σπάραγμα της οικογένειας του Χαλήμ Μπέη, ένα κομμάτι από την οικοσκευή του αρχοντόσπιτου που βρέθηκε μέσα στα μπάζα κατά τις εργασίες αναστήλωσης του στα μέσα της δεκαετίας του 1980.

Με την επιμέλεια της Μπασάκ Σένοβα, θα εκδοθεί τις επόμενες μέρες σε τρεις γλώσσες (Τουρκικά, Ελληνικά και Αγγλικά) οδηγός της έκθεσης και του αρχοντόσπιτου το οποίο θα τεκμηριώνει την εξέλιξη της και θα διανέμεται κατά την διάρκεια της.

 

Στρατής Μπαλάσκας / ΑΠΕ - ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ