Πολιτισμός

28/03/2014 - 05:12

Ήταν μια ευχάριστη βόλτα, μια βόλτα πολιτισμού!

Πολύ ευχάριστη ήταν η βόλτα στις παλιές κρήνες της Μυτιλήνης που πραγματοποίησε την Κυριακή, ο σύλλογος Φίλων Βυζαντινών & Μεταβυζαντινών Μνημείων Λέσβου. Με ξεναγό τον κ. Μάκη Αξιώτη, επισκεφτήκαμε τις δημόσιες, χριστιανικές και οθωμανικές κρήνες του ιστορικού κέντρου της πόλης. Ο περίπατος διήρκησε περίπου δύο ώρες και οι πληροφορίες που μας έδωσε ο κ. Αξιώτης ήταν πολύ διαφωτιστικές για να αντιληφθούμε τη σημαντικότητα που είχαν αυτές οι κρήνες για την πόλη και τους ανθρώπους της σε παλαιότερες εποχές.
Δυστυχώς, σήμερα οι περισσότερες κρήνες είναι παραμελημένες και κατακλεισμένες από σκουπίδια. Για αυτό το λόγο συντάχθηκε και υπογράφτηκε ένα κείμενο που αποδέκτη θα έχει τον Δήμο Μυτιλήνης και ζητά την απομάκρυνση των κάδων σκουπιδιών από τις κρήνες με πρώτο στόχο την κρήνη στον Πλάτανο.


Ανέκαθεν η έλλειψη νερού αποτελούσε μείζον πρόβλημα στα νησιά. Έτσι ο κάθε άρχοντας στο βάθος των χρόνων κατασκεύαζε υδραγωγεία, δεξαμενές, πηγάδια και κρήνες. Στην πόλη της Μυτιλήνης το νερό ερχότανε από τον Όλυμπο και από τους ρωμαϊκούς χρόνους είχε κατασκευαστεί  περίφημο υδραγωγείο, υπέργεια τμήματα του οποίου είναι επισκέψιμα στη Μόρια και στους Λάμπου Μύλους. Αιώνες αργότερα κατασκευάστηκε  το οθωμανικό υδραγωγείο, του οποίου τμήματα διασώζονται στη θέση Καμάρες, όσο και στην Κράτηγο.
Οι δημόσιες κρήνες (βρύσες) καλωσόριζαν  τον διαβάτη στην είσοδο της πόλης, ήταν ο χώρος συγκέντρωσης των γυναικών που έπαιρναν νερό για το σπίτι τους μέσα σε λαγήνια. Συχνά χαμηλότερά τους χωροθετούνταν χώρος για το πλύσιμο των ρούχων. Εδώ έπαιζαν και πλατσούριζαν τα παιδιά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ήταν χώροι που το κοινωνικό σύνολο και όχι μόνο οι άρχοντες κρατούσαν καθαρούς, γιατί από αυτούς ξεκινούσε η φροντίδα για τη δημόσια υγεία. Πολλές από αυτές τις ιστορικές κρήνες διασώζονται σήμερα στην πόλη της Μυτιλήνης και κάποιες από αυτές θα περπατήσουνε σήμερα τα μέλη του Συλλόγου Φίλων των Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων της Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Αιγαίου. Αποτελούν κομμάτι της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και τα άφησαν στις επόμενες γενιές οι πρόγονοί μας. Αυτά τα μνημεία που κοσμούν σήμερα την πόλη μας πρέπει να προστατεύσουμε και να αναδείξουμε.
Οι πολίτες της Μυτιλήνης που υπογράφουμε αυτό το ψήφισμα, θέλουμε να ξαναδούμε την πόλη μας καθαρή και ξεκινάμε την προσπάθεια από τις κρήνες της. Παρακαλούμε την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Μυτιλήνης να μετατοπίσει τους κάδους απορριμάτων που βρίσκονται σε γειτονία με τις κρήνες και με άλλα δημόσια μνημεία της πόλης σε μια ικανή απόσταση. Ζητούμε να προφυλαχθεί τόσο ο δημόσιος χώρος και η δημόσια υγεία, όσο και η αισθητική και η ιστορία του τόπου μας.  


Σύλλογος Φίλων Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων Λέσβου

Μοιράσου το άρθρο!