Πολιτισμός

19/05/2017 - 06:43

«Το Μαγικό Χαλί» παραδόθηκε στην πόλη της Μυτιλήνης (βίντεο - φωτο)

m

Έ

να μεγάλο ψηφιδωτό «μαγικό χαλί» στολίζει από χθες τον εξωτερικό τοίχο του Δημοτικού θεάτρου Μυτιλήνης από τη μεριά της πλατείας Κυπρίων Πατριωτών.  Είναι ένα όμορφο σύμβολο ενότητας και μνήμης στην καρδιά της πόλης, «αντίδωρο» εθελοντών που εργάστηκαν για την περίθαλψη προσφύγων αλλά και των ίδιων των προσφύγων που προσωρινά έζησαν ή ζουν στη Μυτιλήνη και θέλησαν με αυτό το έργο να αφήσουν στην πόλη το αποτύπωμα τους.

Το όλο έργο οργανώθηκε και υλοποιήθηκε από την ψηφιδογράφο Καλλιόπη Καλαϊτζίδου (Calliope mosaics) και τη διάσημη Γαλλίδα ψηφιδογράφο Valerie Nikoladze (Esprit Mosaique) μαζί με μία ομάδα δέκα εθελοντών από διαφορετικές χώρες και περίπου 40 πρόσφυγες από χώρες όπως Αλγερία, Μαρόκο, Συρία, Νιγηρία, Αιθιοπία, Σιέρα Λεόνε, Αφγανιστάν, Ιράκ, Μπουρούντι, Αίγυπτο και άλλες. Η δημιουργία του δε υποστηρίχθηκε από το Δήμο Λέσβου και χρηματοδοτήθηκε από τον Ελβετικό Σταυρό, το Esprit Mosaique και την «ΗΛΙΑΚΤΙΔΑ» ΑΜΚΕ.

Ο καθένας που συμμετείχε στο έργο, άνδρας, γυναίκα ή παιδί, έφτιαξε ένα ή παραπάνω τετραγωνάκια με ψηφιδωτά που εικονίζουν τον πολιτισμό που κουβαλά καθένας μαζί του αλλά και στοιχεία του πολιτισμού της Λέσβου. Τα τετραγωνάκια αυτά στο τέλος ενώθηκαν και δημιούργησαν ένα πραγματικό «μαγικό χαλί», ένα ψηφιδωτό ανθρώπων και πολιτισμών που αποτυπώθηκε σε ένα  ψηφιδωτό έργο.

«Αποτελούν δε, λέει η κ. Καλλιόπη Καλαϊτζίδου στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ένα δώρο από όλους αυτούς τους ανθρώπους στην πόλη της Μυτιλήνης, την πόλη που έγινε διεθνές σημείο αναφοράς από το 2015 και μετά».

 

Στρατής Μπαλάσκας / ΑΠΕ - ΜΠΕ

 

Αναλυτικά οι συντελεστές:
 

Μαγικό χαλί - πρότζεκτ ψηφιδωτού
Ιδέα: Η δημιουργία ενός συμβόλου ενότητας και μνήμης στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.
Καλλιτεχνική Διεύθυνση/ Διεύθυνση Παραγωγής: Valérie Nicoladzé Mosaïste (Esprit Mosaique), Καλλιόπη Καλαϊτζίδου (Calliope mosaics)
Ομάδα υποστήριξης: εθελοντές από διάφορες χώρες
Συμμετέχοντες: πρόσφυγες και μετανάστες από διάφορες χώρες
Χορηγοί: βασικός χορηγός Swiss Cross (Ελβετικός Σταυρός) One Happy Family / Swisscross.help Social Center, χορηγία υλικών Esprit Mosaique, χορηγία πρωινού Ηλιαχτίδα
Βίντεο: Μύρων Σπύρος Παυλής
Ομάδα: Mira Salomori, Danao Prpl, Omar Al Said
Συμμετέχοντες: Hester, Hortance, Marie Claire, Philomene, Doudou, Delphin, Mustafa, Abdulhakim, Abdul, Abdlulrakin, Khaled, Aseem, Mahmod, Arif, Mahan, Annie, Jael
Από: Σιέρα Λεόνε, Αφγανιστάν, Νιγηρία, Ιράκ, Παλαιστίνη, Λιχνεστάιν

 

Δείτε βίντεο:

 

 

Μοιράσου το άρθρο!