Μια βάρκα στη Μυτιλήνη... μια μεγάλη προσφυγική ιστορία...
Ξεκίνησε με την οικογένεια που την είχε από την Φώκαια στους διωγμό από την Φώκαια της Μ. Ασίας με κατάληξη την Μυτιλήνη.
Με αυτή έζησαν όλα τα μέλη της οικογένειας από το ψάρεμα πολλά πολλά χρόνια.
Κάποτε έφυγε από την ζωή ο ιδιοκτήτης και η βάρκα βγήκε στη στεριά και άρχισε η φθορά. Οι απόγονοι ήθελαν να σωθεί γιατί είχε την μεγάλη ιστορία της, που την έκανε μοναδική. Άρχισαν να απευθύνονται στις τοπικές αρχές αλλά συνάντησαν αδιαφορία.
Τελικά το Υπουργείο Πολιτισμού ανέλαβε να την συντήρηση αλλά αρνήθηκε να την επιστρέψει πίσω στην Μυτιλήνη γιατί δεν υπήρχε ενδιαφέρον. Η οικογένεια όμως δεν παράτησε ποτέ να προσπαθεί για να έρθει πίσω, έτσι έφτασε στο γραφείο του Νομάρχη Λέσβου.
Έτσι έμαθα την ιστορία της και πραγματικά με έκανε να θέλω και εγώ να γυρίσει στον τόπο μας.
Αρχισα τις προσπάθειες να την εντοπίσω με το υπουργείο πολιτισμού του οποίου είναι και ιδιοκτήτης της βάρκας πλέον. Η βάρκα βρέθηκε στην Ανάβυσσο σε μια αποθήκη περιμένοντας να τοποθετηθεί σε ένα είδος μνημείου για τους κατοίκους που είναι πρόσφυγες από την Φώκαια της Μ. Ασίας.
Τότε ξεκίνησε η προσπάθεια του Νομάρχη να έρθει στη Μυτιλήνη, πάντα σε συνεργασία με την οικογένεια. Προσπάθειες πολλές που πάντα έβρισκαν άρνηση από το Υπουργείο Πολιτισμού. Τότε ήταν να επισκεφθεί το νησί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Νομάρχης αποφάσισε να σύνδεση το αίτημα με την επίσκεψη, βάζοντας δύσκολα στο Υπουργείο που αναγκαστικά επέτρεψε την επιστροφή μόνο για την επίσκεψη του Προέδρου. Η βάρκα επέστρεψε, η αλήθεια είναι με πονηριά και σε συνεργασία με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου τοποθετήθηκε στον χώρο που βρίσκεται τώρα, εντός του Πανεπιστημίου.
Το σίγουρο είναι ότι θα μείνει εκεί για πάντα για διδάσκονται οι νέοι και οι νέες μια ζωντανή ιστορία της προσφυγιάς.
Για την ιστορία η οικογένεια είναι η οικογένεια Πανταζή που ζει εδώ στην πόλη, ο Πρύτανης είναι ο Ανδρέας Τρούμπης που επίσης ζει στη Μυτιλήνη και ο Νομάρχης ο Παύλος Βογιατζής που επίσης ζει εδώ στο νησί μας!