Ο αρχαιότερος παλαιολιθικός οικισμός του Αιγαίου βρίσκεται στα Ροδαφνίδια Λέσβου
Στα Ροδαφνίδια, έναν ελαιώνα δυτικά του Λισβορίου, βρίσκεται η αρχαιότερη αρχαιολογική θέση της Λέσβου και του Αιγαίου. Εδώ οι μαρτυρίες για την ανθρώπινη δραστηριότητα χρονολογούνται πριν από μισό εκατομμύριο χρόνια και εξής. Η θέση αυτή της Κατώτερης Παλαιολιθικής εποχής αποτελεί αντικείμενο συστηματικής έρευνας και εκπαίδευσης από το Πανεπιστήμιο Κρήτης σε συνεργασία με άλλα ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, υπό τη διεύθυνση της Καθηγήτριας Νένας Γαλανίδου. Η έρευνα από το 2012 έως σήμερα έχει συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη συλλογή εργαλείων που ανήκουν στον πανάρχαιο Αχελαίο πολιτισμό (1.700.000 – 200.000 χρόνια) σε ολόκληρη τη βορειοανατολική Μεσόγειο.
Η ανασκαφή ρίχνει φως σε μιαν άγνωστη πτυχή της πρώιμης προϊστορίας του νησιού και του Αιγαίου, καθώς αποκαλύπτει την πρώτη μεγάλη Αχελαία θέση του Ελλαδικού χώρου, δήλωσε στην ΕΡΤ3 η κα Γαλανίδου. Τα ευρήματά της συνδέουν την πρώιμη αρχαιολογία της Ελλάδας με την παγκόσμια έρευνα για την καταγωγή και εξέλιξη του ανθρώπου και την πορεία του από την Αφρική προς την Ευρώπη και αντίστροφα, πρόσθεσε.
Η θέση της ανασκαφής εκτείνεται σε χαμηλό λόφο, που ορίζεται από δύο ρέματα τα οποία εκβάλλουν στον κόλπο της Καλλονής. Απέδωσε πολυάριθμα ευρήματα, στην πλειονότητά τους λίθινα εργαλεία –χειροπελέκεις και κοπείς της Αχελαίας πολιτισμικής φάσης– που χρονολογούνται στη Μέση Πλειστόκαινη Εποχή (780.000-125.000 χρόνια πριν από το παρόν) ίσως και παλαιότερα, κατέληξε.
Ρεπορτάζ Αν. Σπυριδάκη