Πολιτισμός

04/02/2021 - 17:00

Οι Γέφυρες Τέχνης στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας

Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας κ. Γεώργιο Σταμάτη και την επιστημονική του ομάδα, είχε την Τετάρτη 27-01-2021 στην Αθήνα, η υπεύθυνη της οργάνωσης Γέφυρες Τέχνης Άνχελα Μαρία Αρμπελάεθ.

Η παρουσίαση του έργου, των δραστηριοτήτων, αλλά και των σημαντικών επιτευγμάτων - ιδιαίτερα υπό τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας Covid-19, έγινε αποδεκτή με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τον κ. Γ. Σταμάτη και την επιστημονική του ομάδα, που παραβρέθηκε στη συνάντηση. Κατά την διάρκεια της σύσκεψης, ενημερώθηκαν για τον απολογισμό δράσης της πρωτοβουλίας, που υλοποιείται σε εθελοντική βάση καθώς ακόμα δεν επιδοτείται από φορείς είτε ιδιώτες.

Το έργο του Συλλόγου Γέφυρες Τέχνης στην Κοινωνία των Πολιτών εκπληρεί κοινωφελείς, φιλανθρωπικούς και πολιτιστικούς σκοπούς για την υποστήριξη, ενσωμάτωση, ενδυνάμωση και ένταξη ευπαθών,  ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και ΑΜΕΑ, μέσω εκπαιδευτικών και δημιουργικών δραστηριοτήτων, με εργαλείο τον πολιτισμό και όχι μόνο.

Οι δράσεις μας απευθύνονται με ιδιαίτερη έμφαση στα παιδιά, νέους και νέες μητέρες που διαμένουν στους καταυλισμούς Ελλήνων Τσιγγάνων στην Παγανή και τον Παπάδο Γέρας, όπου διαβιούν  κάτω από το όριο της φτώχειας.  Επίκεντρο των δραστηριοτήτων μας αποτελεί η βελτίωση των συνθηκών ένταξης των ωφελούμενων μαθητών μας Ελλήνων Τσιγγάνων στο εκπαιδευτικό σύστημα, η ενδυνάμωση της διαπολιτισμικής κατανόησης, της επικοινωνίας και συνεργασίας. Περιλαμβάνει μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας και εμψυχωτικών δραστηριοτήτων,  όπως μαθήματα γενικής παιδείας, μουσικής, παραδοσιακών τεχνών, καθώς και συμβουλευτικές  συνεδρίες και συσσίτιο.

Το εθελοντικό μας πρόγραμμα και πρωτοβουλία, αποσκοπεί να συμβάλλει ώστε οι ωφελούμενοι της οργάνωσης Γέφυρες Τέχνης ν’ αποκτήσουν πρόσβαση στα στοιχειώδη δικαιώματα που πρέπει ν’ απολαμβάνει κάθε παιδί: Εκπαίδευση, μια αξιοπρεπή στέγη, αναγνώριση, αποδοχή, υποστήριξη και αγάπη. Αξιοποιώντας βιωματικά εκπαιδευτικά εργαλεία που περιλαμβάνουν την εμψύχωση και την τόνωση της αυτοεκτίμησης, στη μάχη για την κοινωνική ένταξη, την εξάλειψη των προκαταλήψεων και κατάρριψη των στερεοτύπων, με θετική προβολή και διαμεσολάβηση, αλλά και στην εκπαίδευση, την ενδυνάμωση της πολιτισμικής ταυτότητας και τις πύλες Διαλόγου μέσω του Πολιτισμού και της Τέχνης. Με την δημιουργία ευκαιριών πρόσβασης στην αγορά εργασίας, με διαμεσολάβηση, διεκπεραίωση και συνηγορία.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι από το 2018, με την υποστήριξη εθελοντών φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και συμπολιτών, έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 1.620 ώρες  γραμματισμού και δημιουργικής απασχόλησης, αλλά και παρεμβάσεις στους θεσμικούς φορείς: Έχουμε κάνει παραπομπές, αναφορές και παρεμβάσεις σε τοπικό καθώς και κεντρικό επίπεδο ώστε να διασφαλίσουμε δικαιώματα και υποχρεώσεις. Το 2020 μάλιστα, η Άνχελα Μαρία Αρμπελάεθ έγινε ανάδοχος 4 παιδιών.

Από την πλευρά τους, ο κ. Γενικός Γραμματέας και η επιστημονική του ομάδα, ενημέρωσαν σχετικά με το δεκαετές σχέδιο για τη στήριξη των Ρομά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στο πλαίσιο των δράσεων για την βιώσιμη ανάπτυξη και ανακύκλωση, ο κ. Γενικός Γραμματέας παρέλαβε μια πάνινη τσάντα, που φιλοτέχνησε ειδικά για τον ίδιο μαθήτριά μας στο δημιουργικό εργαστήριο.

Στην κοινή μάχη για την κοινωνική ένταξη, την καταπολέμηση των προκαταλήψεων και κατάρριψη των στερεοτύπων, τέθηκαν οι βάσεις μιας θεσμικής συνεργασίας, για την δημιουργική υποστήριξη ιδιαίτερα ευάλωτων συμπολιτών μας.

Οι Γέφυρες Τέχνης ευχαριστούν θερμά τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας κ. Γεώργιο Σταμάτη και την επιστημονική του ομάδα, για την εποικοδομητική σύσκεψη.

Η εκπαίδευση, η δημιουργικότητα και η αγάπη είναι τα πιο ισχυρά εργαλεία που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για ν’ αλλάξεις τον κόσμο. Μορφώστε παιδιά, δώστε τους αυτοπεποίθηση, μια ευκαιρία, και δεν θα χρειαστεί να τιμωρήσετε τους ενήλικες.

Αν δίναμε αγάπη και μόρφωση σε όλα τα παιδιά, πόσο πιο ευτυχισμένους και υγιείς ενήλικες θα μπορούσαμε να έχουμε δημιουργήσει;

Μοιράσου το άρθρο!