«Πορτραίτα Φιλελληνισμού» στον αύλειο χώρο του μουσείου TÉRIADE
Εκδήλωση εορτασμού επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση που συνδιοργανώνουν το Μουσείο-Βιβλιοθήκη Στρ. Ελευθεριάδη TÉRIADE, η Περιφέρεια Β. Αιγαίου με την επιμέλεια και συντονισμό της επιτίμου Προξένου της Γαλλίας - συνεργάτιδος του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας και πρόεδρου του Συλλογου Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας Ν. Λέσβου, Κα Σοφία Μπαρουτσάκη-Τσιριγώτη.
Η εκδήλωση με θέμα: «Πορτραίτα Φιλελληνισμού» θα γίνει στον αύλειο χώρο του μουσείου TÉRIADE στις 14 Ιουλίου 2021 στις 20:30.
Η συμβολική αυτή ημερομηνία εορτασμού της Γαλλικής Επανάστασης, αποτελεί ένα ορόσημο ιστορικής μνήμης, άρρητα συνδεδεμένης με τις προσπάθειες των Ελλήνων για την συγκρότηση ενός ανεξάρτητου κράτους. Ο Διαφωτισμός και η Γαλλική Επανάσταση επηρέασαν τις εξελίξεις στον ελληνικό χώρο κατά τρόπο καθοριστικό. Το 1821 σηματοδοτεί, εκτός από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, και μια παγκόσμια κίνηση, υπέρ του αγώνα των Ελλήνων για δημιουργία ανεξάρτητου κράτους, που ονομάζεται Φιλελληνισμός. Ποιητές και συγγραφείς, όπως η Σαπφώ, ο Πούσκιν, ο Θείρσιος, ο Λεμπρέν, ο Μύλλερ, ο Βύρων, ο Ουγκώ, ενέπνευσαν συνθέτες, όπως τον Γκουνώ, τον Βέμπερ, τον Φοσκαρίνα και άλλους να γράψουν ιστορικά τραγούδια, ρομάντζες και άριες που αφηγούνται τη θέληση, τον αγώνα και τη δόξα των Ελλήνων.
Αυτή η διπλή επετειακή εκδήλωση πλαισιώνεται με ένα κονσέρτο που παρουσιάζει σπουδαίους φιλέλληνες, με όχημα ποιήματα και μουσικές συνθέσεις οι οποίες άντλησαν την έμπνευσή τους από τον αγώνα για την ανεξαρτησία της Ελλάδας.
Σκοπός της εκδήλωσης είναι η απόδοση μουσικών έργων από τον πιανίστα και τον βαρύτονο, και η παράλληλη αφήγηση λόγων, των ίδιων των Φιλελλήνων για την κατάσταση της εποχής καθώς και για τα οράματα και την δράση των αγωνιστών. Το κοινό της εκδήλωσης θα μπορέσει με αυτόν τον τρόπο να γνωρίσει τους ανθρώπους που αφιέρωσαν την πένα, την ψυχή και το ‘ξίφος’ τους υπέρ του αγώνα ανεξαρτησίας των Ελλήνων.
Οι σύντομες αναφορές των εκπροσώπων των φορέων συνδιοργάνωσης, του Μουσείου TÉRIADE και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, καθώς και της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα και του υπό σύσταση συλλόγου ¨Φίλοι του Μουσείου TÉRIADE¨ θα χρωματίσουν την σπουδαιότητα και τον σκοπό της εκδήλωσης με ιστό την σύνδεση των δυο χωρών Ελλάδας – Γαλλίας ανά των χρόνο, μέσα από αυτή την κοιτίδα πολιτισμού που αντιπροσωπεύει το Μουσείο, ένα ‘ανοιχτό βιβλίο’ που σύμφωνα με τον εμπνευστή της ίδρυσής του Στρατή Ελευθεριάδη- TÉRIADE, επιφυλάσσει στον επισκέπτη του περιπλανήσεις και πνευματικά ταξίδια.
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
Σύλληψη | Έρευνα | Ερμηνεία τραγουδιών: Νικόλας ΚΑΡΑΓΚΙΑΟΥΡΗΣ
Έρευνα | Μεταφράσεις: Bernadette COUTSOUMARIS
Μουσική συνοδεία στο πιάνο: Πάνος ΛΟΥΜΑΚΗΣ
Αφήγηση | Διαμόρφωση πρόβας: Μιλτιάδης ΦΙΟΡΕΝΤΖΗΣ
ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΚΟΝΣΕΡΤΟΥ ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ:
Η μορφή του κονσέρτου βασίζεται στις εναλλαγές μουσικής και αφήγησης. Τον ρόλο του αφηγητή επωμίζεται ο ηθοποιός και την ερμηνεία των τραγουδιών ο βαρύτονος συνοδευόμενος από τον πιανίστα. Κατά τη διάρκεια του κονσέρτου ο αφηγητής κάνει μνεία σε 35 σημαντικούς φιλέλληνες της εποχής εκείνης, χρησιμοποιώντας παραπομπές από τα ίδια τους τα λόγια. Παράλληλα, οι μουσικοί ερμηνεύουν τραγούδια με θέματα όπως η έξοδος του Μεσολογγίου, ο επίσκοπος Πατρών Γερμανός, η ζωή των κλεφτών και των αρματολών, η σφαγή της Χίου, που γράφτηκαν από φιλέλληνες δημιουργούς. Ο λόγος διαδέχεται τη μουσική και η μουσική τον λόγο, δίνοντας στη μορφή ενός κλασσικού κονσέρτου ισχυρές δόσεις θεαματικότητας.