Πολιτισμός

06/08/2012 - 12:56

Σαντούρια Αγιάσου και Πανσέληνος χάρισαν μαγεία σε όσους βρέθηκαν στο Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους

Σαντούρια Αγιάσου και Πανσέληνος χάρισαν μαγεία σε όσους βρέθηκαν στο Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους

Χαιρετισμός Διευθυντή Ν Ζούρου Συναυλία Σαντούρια Αναγνωστήριο Αγιάσου

Συναυλία Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους με τα Σαντούρια Αναγνωστηρίου Αγιάσου

Καλοκαιρινές εκδηλώσεις «Γιορτές της Γης»στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
Συναυλία με τα Σαντούρια του Αναγνωστηρίου Αγιάσου 
 
Μια εξαιρετική μουσική βραδιά, κάτω από το φως της αυγουστιάτικης πανσελήνου, απόλαυσαν όσοι επέλεξαν να βρεθούν το βράδυ της Παρασκευής 3 Αυγούστου στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους στο Σίγρι. 
Σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο, το κοινό απόλαυσε μια ξεχωριστή συναυλία από τα Σαντούρια του Αναγνωστηρίου Αγιάσου, που παρουσίασαν σκοπούς και τραγούδια από τη Λέσβο και τη Μικρασία.  
Στην έναρξη της εκδήλωσης ο Διευθυντής του Μουσείου Αναπλ. Καθ. Νίκος Ζούρος, αναφέρθηκε στις προσπάθειες του Μουσείου ώστε να αποτελέσει ένα ζωντανό οργανισμό στην περιοχή της δυτικής Λέσβου, ακόμα και στην δύσκολη οικονομική περίοδο που όλοι μας βιώνουμε. Ιδιαίτερα ευχαρίστησε το Αναγνωστήριο Αγιάσου για τη συνεργασία και ειδικότερα τους μαθητές και το δάσκαλο Κώστα Ζαφειρίου για τη συμβολή τους στη διατήρηση της τοπικής παραδοσιακής μουσικής.  
Οι ακροατές απόλαυσαν μοναδικά ερμηνευμένα τραγούδια από τους μαθητές του Αναγνωστηρίου Αγιάσου Γεώργιο Δελόγκο, Μυρσίνη Κουτσκουδή-Βουρλή και Ιωάννα Καρακωνσταντή, ενώ με τη μουσική τους μάγεψαν η Κατερίνα Κουτσκουδή-Βουρλή στο τουμπελέκι, η Μαρία Μαγλογιάννη στον νταϊρέ, ο Μιλτιάδης Αργύρας, η Σταυρούλα Βεγιάζη, η Άρτεμις Γεωμηλά, ο Γεώργιος Δελόγκος, η Πηνελόπη Ζαφειρίου, η Μυρσίνη Καρακωνσταντή, η Μυρσίνη Κουτσκουδή-Βουρλή και ο Δημήτριος Σκλεπάρης στο σαντούρι. Τους μαθητές συνόδευε με την κιθάρα ο μουσικοδιδάσκαλος Κώστας Ζαφειρίου.
 
 
ΤΟ «ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ» ΤΗΣ ΑΓΙΑΣΟΥ
Το Αναγνωστήριο της Αγιάσου «Η ανάπτυξη» είναι ένα από τα παλιότερα πολιτιστικά σωματεία του Ελλαδικού χώρου. Η προσφορά του στην πνευματική ζωή του τόπου είναι πολύχρονη και σπουδαία. Η φήμη και το κύρος του ξεπερνούν τα όρια της Λέσβου. Η προσπάθεια του για τη διατήρηση της τοπικής μουσικής παράδοσης είναι πολύτιμη. Εκεί όμως που η συμβολή του είναι πραγματικά ανεκτίμητη και καθοριστική, είναι στην υπόθεση της διάσωσης και της επιβίωσης της μουσικής κληρονομιάς του ελληνισμού της Μικράς Ασίας.
Η μεγάλη μουσικής προσφορά του «Αναγνωστηρίου έγινε πανελλήνια γνωστή το 1975, όταν ήρθε στην Αγιάσο ο μουσικολόγος Σίμων Καρράς και ηχογράφησε επί τόπου για λογαριασμό του «Συλλόγου προς Διάδοσιν της Εθνικής Μουσικής» δύο μεγάλους δίσκους βινυλίου με τραγούδια και χορούς της Λέσβου και της Μικράς Ασίας. Τα λίγα του μεγάλου αυτού δάσκαλου της μουσικής μας παράδοσης σχετικά με την προσφορά του «Αναγνωστηρίου», αποτελούν ίσως το μεγαλύτερο τίτλο τιμής για τις πολύχρονες προσπάθειες του ιστορικού σωματείου της Αγιάσου.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις του Μουσείου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο στα τηλέφωνα 2253054434 και 2251047033, E-mail: lesvospf@otenet.gr, www.lesvosmuseum.gr

Μοιράσου το άρθρο!