Skip to main content
|

"Ζωντανεύει" το έργο του Στρατή Αναστασέλλη στην Αγιάσο - Σπουδαία Έκθεση Ζωγραφικής στο χώρο του Αναγνωστηρίου

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'
Ημερομηνία Εκδήλωσης :
έως

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ  ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗ ΑΝΑΣΤΑΣΕΛΛΗ

Το Δ.Σ του Αναγνωστηρίου Αγιάσου «Η Ανάπτυξη» με μεγάλη χαρά ανακοινώνει την Έκθεση Ζωγραφικής του αείμνηστου συγχωριανού μας Στρατή  Αναστασέλλη, που θα πραγματοποιηθεί στο Φουαγιέ του Κινηματοθεάτρου μας, 1-20 Αυγούστου 2020. (Ώρες λειτουργίας, καθημερινά 10:00 – 14:00 και 18:30 – 22:00. 

Θα εκτεθούν μια σειρά από πίνακες του,  μακέτες του Γιώργου Βακιρτζή, που έγιναν εξώφυλλα βιβλίων του, βιβλία του,  και διάφορα άλλα τεκμήρια. Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν  ο Παναγιώτης Σκορδάς και ο Πολύδωρος Αναστασέλλης.

Ο  Στρατής  Αναστασέλλης, λογοτέχνης, ζωγράφος, θεατρικός συγγραφέας, Αγιασώτης με πηγαίο και ανεξάντλητο χιούμορ, συνδεόταν πολύ στενά με το Αναγνωστήριο, το οποίο υπηρέτησε από θέσεις του Δ.Σ,  έγραψε ηθογραφίες που ανέβηκαν στη σκηνή και καρναβαλικές σάτιρες. Το 2006, η σύζυγός του Βαγγελιώ, έδωσε στο Αναγνωστήριο το αρχείο του και φέτος ο γιος του Πολύδωρος ,όλη την πλούσια βιβλιοθήκη του.

 

Λίγα λόγια για τον Στρατή Αναστασέλλη (1908-1997)

Γεννήθηκε στην Αγιάσο της Λέσβου. Αναγκάστηκε να δουλέψει από τα παιδικά του χρόνια και από τα δεκαέξι χρόνια του ως τη συνταξιοδότησή του ήταν οδηγός ταξί. Παντρεύτηκε και απέκτησε δύο γιους. Πέθανε στην Αθήνα. Στη λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε το 1932 με τη δημοσίευση ενός ευθυμογραφήματος στο περιοδικό του Στρατή Παπανικόλα Τρίβολος, με το ψευδώνυμο ΚΟΠΣ. Με τον Τρίβολο διατήρησε σταθερή συνεργασία. Το 1975 πραγματοποίησε την πρώτη του έκδοση με τη συλλογή σατιρικών ποιημάτων  Βλουτίνα Γιαπρακάνδινα. Το συγγραφικό έργο του περιλαμβάνει επίσης τέσσερις ακόμη συλλογές πεζών και μια μελέτη για το έργο του ζωγράφου Θεόφιλου: Βλουτίνα Γιαπρακάδινα. Αθήνα, 1975, Κερατοζωή. Αθήνα, 1975. Ανάστα ο λαός· (Εξώφυλλο Γιώργου Βακιρτζή). Αθήνα, 1978, Τ’ Ανήθικα. Αθήνα, 1980,  Ο φίλος μου ο Θεόφιλος. Αθήνα, 1981, Ο φονιάς του Θεού. Αθήνα, Αστερίας, 1994,  και μελέτες λαογραφικού περιεχομένου.  Έγινε πανελληνίως γνωστός  με αφιερώματα στα "Νεοελληνικά Γράμματα"(1937), στην "Επιθεώρηση Τέχνης"(1962) και αλλού.  Τιμήθηκε με λογοτεχνική σύνταξη.

Ασχολήθηκε και με τη ζωγραφική. Τα  έργα του είναι κατά κανόνα λαογραφικά και εικονίζουν σκηνές απ' τη ζωή των απλών ανθρώπων. Συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις στη Λέσβο και στην Αθήνα. Έργα του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές.

Για το ζωγραφικό του θα δημοσιευτεί εκτενής μελέτη από την κριτικό τέχνης Νατάσα Αβούρη, στο Λεσβιακό Ημερολόγιο 2021. Γράμματα-Τέχνες-Πολιτισμός του Παναγιώτη Σκορδά, που θα κυκλοφορήσει το προσεχές φθινόπωρο.


χδ

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία