Ψυχολογία - Σχέσεις

07/04/2021 - 08:35

Στόχος: μια ευχάριστη ζωή!

Γράφει η Χαρά Ζήκα *

Στην καθημερινότητά μας πάντα βρίσκουμε κάτι να μας λείπει κι έτσι λέμε ότι δεν είμαστε ευτυχισμένοι. Για παράδειγμα, πολλοί υποστηρίζουν με θέρμη ότι μόλις συναντήσουν τον κατάλληλο σύντροφο, θα νιώσουν την ευτυχία. Αλλά τελικά την αναζητούν συνέχεια, όπως το Άγιο Δισκοπότηρο, σαν ένα άπιαστο όνειρο, σα μια ψευδαίσθηση. Άλλοι πάλι αισθάνονται φόβο για την ευτυχία, γιατί πιστεύουν πως αν την προσεγγίσουν, θα το πληρώσουν ακριβά ή ότι ο φθόνος των άλλων θα τους προκαλέσει μεγάλο κακό.

Κι όμως, αν όχι μια ευτυχισμένη, τουλάχιστο μια ευχάριστη ζωή την αξίζουμε όλοι, μόνοι, σε σχέση, παντρεμένοι, με ή χωρίς παιδιά. Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι από μας κάνουμε χιλιάδες αρνητικές σκέψεις καθημερινά, είμαστε φορτωμένοι με ενοχές, ανησυχίες και φόβους, φτιάχνουμε υποθετικά σενάρια, αναμοχλεύουμε αναμνήσεις ή θέτουμε υψηλούς στόχους που μας δημιουργούν άγχος. Αν κι εσύ λειτουργείς έτσι, αν ψάχνεις τη χαρά κάπου έξω από σένα, θα νιώθεις δυστυχής.

Η λύση είναι να κατανοήσεις ότι η ζωή δεν είναι ούτε άσπρη ούτε μαύρη, γι’ αυτό μην σκέφτεσαι ακραία. Καλύτερα να βρεις έναν μετασχηματιστή, δηλαδή έναν δικό σου τρόπο ώστε σιγά σιγά να αντικαταστήσεις τις παλιές ιδέες σου με νέες, πιο αισιόδοξες σκέψεις, να δυναμώσεις τα θετικά συναισθήματα, να αλλάξεις μερικά πιστεύω και να ασπαστείς καινούρια.

Οι περισσότεροι αλλάζουν μετά από ένα ξαφνικό γεγονός που τους κάνει να επαναπροσδιορίσουν τη ζωή τους ή μετά από μακροχρόνια άσκηση αυτογνωσίας. Κάθε μέρα σκέψου πόσο υπέροχο είναι να απολαμβάνεις τη ζωή, τη δύναμη του σώματός σου και το μεγαλείο του πνεύματός σου! Βρες τις αξίες που έχουν νόημα για σένα, εξισορρόπησε δουλειά, προσωπικά ενδιαφέροντα και σχέσεις και μη σε απασχολούν καθόλου τα κοινωνικά προσχήματα.

* Η Χαρά Ζήκα είναι Χημικός, Δρ. Φαρμακευτικής, συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας, Χημεία & Σεξ»-Εκδόσεις Ιανός και δημοσιογράφος. Ζει τη Μυτιλήνη και αρθρογραφεί κάθε Τετάρτη στο Lesvosnews.net στη στήλη "Η αλχημεία του έρωτα

 

Μοιράσου το άρθρο!