Ψυχολογία - Σχέσεις

23/09/2020 - 12:42

Τα δέκα βήματα της ευημερίας

γράφει η Χαρά Ζήκα *

Ένα πρωινό, στο μετρό της Ουάσιγκτον το 2007, ένας μουσικός έπαιζε βιολί για περίπου σαράντα πέντε λεπτά. Μόνο έξι άτομα σταμάτησαν για λίγο να τον ακούσουν, είκοσι άτομα του άφησαν χρήματα και συγκέντρωσε περίπου τριάντα δολάρια. Πέρασαν από μπροστά του περίπου δύο χιλιάδες άτομα, όλοι βιαστικοί, σχεδόν κανένας δεν τον πρόσεξε και από κανέναν δεν έλαβε αναγνώριση ή χειροκρότημα. 

Ο βιολιστής ήταν ο Τζόσουα Μπελλ, ένας από τους καλύτερους μουσικούς του κόσμου και το βιολί του άξιζε 3,5 εκατομμύρια δολάρια. Δύο μέρες νωρίτερα ο κόσμος συνωστίζονταν στη συναυλία του με μέση τιμή εισιτηρίου τα εκατό δολάρια. Αυτό ήταν ένα κοινωνιολογικό πείραμα για να μελετηθεί η αντίληψη, το γούστο και οι προτεραιότητες των ανθρώπων. Το τελικό συμπέρασμα του πειράματος είναι ότι οι άνθρωποι δεν αφιέρωσαν ούτε ένα λεπτό να ακούσουν έναν έξοχο μουσικό να παίζει με ένα υπέροχο βιολί τα καλύτερα κομμάτια που γράφτηκαν ποτέ!

Η ερώτηση που αναδύεται είναι πόσα πολύτιμα πράγματα χάνουμε καθημερινά από αυτά που το σύμπαν μας προσφέρει απλόχερα;

Απορροφημένοι στις σκέψεις μας, βυθισμένοι στις θλίψεις μας και αναστατωμένοι από τα προβλήματα, δε βλέπουμε την ομορφιά που υπάρχει γύρω μας. Κι αυτό συμβαίνει επειδή ξεχάσαμε το συναίσθημα της ευγνωμοσύνης για όλα αυτά που έχουμε. Κυνηγάμε αυτά που δεν έχουμε, κατηγορούμε την τύχη και την κακή μας μοίρα και θεωρούμε όλα αυτά που μας ανήκουν ως δεδομένα και σίγουρα. Όμως ένα ωραίο σπίτι, μια δουλειά, το φαγητό που υπάρχει στο τραπέζι ή η οικογένεια, για πολλούς μόνο δεδομένα δεν είναι. Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν κάπου να μείνουν, δεν έχουν τροφή, ενδυμασία ή ανθρώπους να τους στηρίζουν. Η ελευθερία και η ειρήνη που βιώνουμε εμείς, για άλλους λαούς είναι υπέρτατα αγαθά.

Ο καθένας από μας θα χάσει τη νεότητα, τη σωματική ρώμη και την ωραιότητα, ίσως να χάσει τη διανοητική διαύγεια ή να ασθενήσει. Και οπωσδήποτε κάποια στιγμή θα πάψουμε να ζούμε. Άρα και μόνο που υπάρχουμε αυτή τη στιγμή είναι λόγος ευγνωμοσύνης. Κάποια εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη δεν ξύπνησαν σήμερα αλλά εμείς είχαμε την ευλογία να μας δοθεί άλλη μια μέρα ζωής. Οπότε δεν υπάρχει λόγος να αγχωνόμαστε και να γινόμαστε άπληστοι με το χρήμα. Άλλωστε «πάμφτωχοι είμαστε…γυμνοί ερχόμαστε και γυμνοί φεύγουμε», λέει μια παροιμία. Τα υλικά αγαθά είναι σημαντικά αλλά εξίσου σημαντικό είναι να μπορούμε να βιώνουμε τα πλούσια δώρα που μας προσφέρονται καθημερινά. Μια ωραία οσμή, οι ήχοι των πουλιών ή της θάλασσας, η θέα ενός μαγευτικού τοπίου, το χάδι του/της συντρόφου και η έξαψη μιας δημιουργικής ιδέας είναι αφορμές για μια πιο ουσιαστική ζωή.

 Η ευγνωμοσύνη είναι κάτι που εξασκείται και κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους γιατί βιώνουν τη χαρά, την αφθονία και την πληρότητα.  Υπάρχουν κάποιες τεχνικές που θα σε βοηθήσουν να νιώθεις όλο και πιο έντονα το συναίσθημα της ευγνωμοσύνης. Το πιο εύκολο είναι να θαυμάζεις τη φύση. Η ανατολή του ηλίου, μια βόλτα στη θάλασσα, τα αστέρια στον ουρανό, τα δέντρα στο δάσος, τα φυτά στον κήπο σε κάνουν να νιώθεις ευγνώμων που συμμετέχεις σ’ αυτή την απαράμιλλη ομορφιά. Μια άλλη τεχνική είναι να καταγράψεις όλα αυτά που θεωρείς σπουδαία στη ζωή σου και τα έχεις καταφέρει, σύντομα θα διαπιστώσεις πόσο ευγνώμων πρέπει να νιώθεις κάθε μέρα. Υπάρχει και μια άλλη τεχνική που εφαρμόζω εγώ κάθε φορά που πάω για περπάτημα. Σε κάθε βήμα μου σκέφτομαι ότι είμαι ευγνώμων που μπορώ να βαδίζω, που είμαι απόλυτα υγιής, που έχω διαυγή νου, που βρίσκομαι σε ένα πανέμορφο νησί, που έχω μια δουλειά που μου αρέσει….εσύ μπορείς να συμπληρώσεις ό,τι άλλο θέλεις.

Ξεκίνα κάνοντας δέκα βήματα αναφέροντας αυτά για τα οποία είσαι ευγνώμων. Κάθε μέρα πρόσθεσε κι άλλα. Σύντομα θα δεις την καθημερινότητά σου να μεταμορφώνεται, γιατί όσο πιο ευγνώμων είσαι, τόσο περισσότερους λόγους θα βρίσκεις για να ζεις την εμπειρία της ευγνωμοσύνης!

Μια αφρικανική παροιμία λέει:

«Ευχαρίστησε για τα λίγα και θα λάβεις πολλά!».

---

* Η Χαρά Ζήκα είναι Χημικός, Δρ. Φαρμακευτικής, συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας, Χημεία & Σεξ»-Εκδόσεις Ιανός και δημοσιογράφος. Ζει τη Μυτιλήνη και αρθρογραφεί κάθε Τετάρτη στο Lesvosnews.net στη στήλη "Η αλχημεία του έρωτα"

Μοιράσου το άρθρο!