Skip to main content

Τα κέντρα ανταμοιβής!

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Η ευχαρίστηση που μας προσφέρει το σεξ είναι ένας ευφυέστατος μηχανισμός της φύσης που έχει ως σκοπό τη διαιώνιση των ειδών.

 Έχουν εντοπιστεί οι περιοχές του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται όταν νιώθουμε ευχαρίστηση.  Οι περιοχές αυτές λέγονται κέντρα ανταμοιβής και επιβραβεύουν πράξεις όπως είναι το ζευγάρωμα, το οποίο απαιτεί μεγάλη δαπάνη ενέργειας αλλά και χρόνου. Τα κέντρα αυτά εντοπίζονται στον κερκοφόρο πυρήνα, μια περιοχή που βρίσκεται βαθιά στο κέντρο του εγκεφάλου.

Στους άνδρες, τη στιγμή της εκσπερμάτισης, ενεργοποιείται τόσο έντονα το κέντρο ανταμοιβής όσο και σε κάποιον που είναι εθισμένος στην ηρωίνη και παίρνει τη δόση του. Αυτό δημιουργεί την επιθυμία να επαναλαμβάνεται συνεχώς η σεξουαλική πράξη, πράγμα απαραίτητο για τη διαιώνιση του είδους.

Αντίθετα, στις γυναίκες στο μεγαλύτερο μέρος του εγκεφάλου παρατηρείται μειωμένη  δραστηριότητα, ειδικά στις περιοχές που σχετίζονται με τον έλεγχο των σκέψεων και των συναισθημάτων, με την αυτοσυγκράτηση και την λογική κρίση. Αυτό βοηθά να ξεπεράσει τις αναστολές της και την ένταση ώστε να απολαύσει το σεξ.

 Κατά τη διάρκεια του οργασμού, τα επίπεδα της ωκυτοκίνης που θεωρείται η ορμόνη της αφοσίωσης τετραπλασιάζονται. Η ντοπαμίνη και οι ενδορφίνες που απελευθερώνονται, προκαλούν αίσθημα ευφορίας και ευεξίας.

Πριν αρκετά χρόνια έγιναν πειράματα σε ποντικούς για να μελετηθούν αυτά τα «κέντρα ανταμοιβής». Στον ποντικό εμφυτεύθηκαν ηλεκτρόδια στις περιοχές του εγκεφάλου που εντοπίζονται αυτά τα κέντρα. Ο ποντικός τοποθετείται σε ένα κλουβί όπου υπάρχουν δύο μοχλοί,  με το πάτημα του πρώτου εξασφαλίζει τροφή ενώ με το πάτημα του δεύτερου αυτοερεθίζεται. Ο ποντικός αν και πεινασμένος προτιμά να πατά συνεχώς το μοχλό που του προκαλεί ηδονή. Πολλές φορές  ο ποντικός που διεγείρεται μπορεί να πατά το μοχλό μέχρι που πεθαίνει από αϋπνία και ασιτία.

Μάλιστα ο ποντικός είναι διατεθειμένος μέχρι και να τρέξει πάνω σε ηλεκτροφόρο σχάρα που στέλνει εκκενώσεις στα πόδια, τόσο δυσάρεστες ώστε ένας πεινασμένος ποντικός δε θα τη διασχίσει για να λάβει τροφή.

Ανάλογα πειράματα έγιναν και με ανθρώπους εθελοντές που έπασχαν από ανίατες διανοητικές παθήσεις. Και στην περίπτωση αυτή τα πατήματα έφταναν το μέγιστο αριθμό ενώ τα συναισθήματά τους περιγράφονταν ως οργασμός, μέθη ή ανάκληση παιδικών αναμνήσεων.

 

* Η Χαρά Ζήκα είναι Χημικός, Δρ. Φαρμακευτικής, συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας, Χημεία & Σεξ»-Εκδόσεις Ιανός και δημοσιογράφος. Ζει τη Μυτιλήνη και αρθρογραφεί κάθε Τετάρτη στο Lesvosenws.net στη στήλη "Η αλχημεία του έρωτα

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης