Skip to main content

«Φοβάμαι συνεχώς ότι κάτι κακό θα συμβεί»

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'
Λέξεις Κλειδιά :
Ειρήνη Χατζηαναγνώστου

Γράφει η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου *

Δύσκολο πολύ να κοιμάσαι και να ξυπνάς με τη σκέψη ότι κάτι κακό πρόκειται να συμβεί. Κουβαλάς ένα εχθρό όλη μέρα πάνω σου. Έναν εχθρό που είναι πολύ βαρύς για να τον σηκώνεις συνεχώς. Σίγουρα θέλεις να τον ξεφορτωθείς, αλλά μάλλον δεν έχεις τον τρόπο.

Φοβάσαι ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να έρθει η καταστροφή. Ανησυχείς μήπως αρρωστήσεις σοβαρά. Ανησυχείς μήπως στο μέλλον δεν έχεις χρήματα. Φοβάσαι να ταξιδέψεις μόνος. Υποφέρεις από κρίσεις πανικού. Ανησυχείς μήπως χάσεις τον έλεγχο του εαυτού σου ή τρελαθείς. Πάντα έχεις ν’ ανησυχείς για κάτι. Και αυτό το κάτι πάντα αφορά το μέλλον. Κι εσύ απλά καταστροφολογείς. Και το μόνο σίγουρο είναι ότι βιώνεις πολύ έντονο άγχος στην καθημερινότητα σου για οτιδήποτε κάνεις. Και αυτό γιατί νιώθεις ευάλωτος. Νιώθεις ότι δεν θα αντέξεις τις δυσκολίες. Νιώθεις ότι δεν θα καταφέρεις να τις αντιμετωπίσεις ΑΝ έρθουν. Ότι δεν θα τα βγάλεις πέρα. Και όλο αυτό γιατί κάνεις δυο λάθη. Το ένα είναι να μεγιστοποιείς την πιθανότητα του ενδεχόμενου κινδύνου, και το δεύτερο να ελαχιστοποιείς τις ικανότητες σου να ανταποκριθείς θετικά σε αυτόν.

Γιατί, όμως, να αντιμετωπίζεις με αρνητικότητα τις υποθετικές σου σκέψεις για τους ενδεχόμενους μελλοντικούς κινδύνους; Ένας βασικός λόγος που μπορεί να συμβαίνει αυτό είναι ότι ο ένας ή και οι δυο γονείς σου σκέφτονταν με τον ίδιο τρόπο. Είχαν, δηλαδή φοβίες πάνω σε συγκεκριμένα θέματα και έτσι έμαθες να φοβάσαι κι εσύ. Ίσως, επίσης, οι γονείς σου να υπήρξαν υπερπροστατευτικοί μαζί σου και να σε προειδοποιούσαν συνεχώς για πιθανούς κινδύνους. Έτσι σ’ έκαναν να νιώθεις ανίκανος να αντιμετωπίσεις την καθημερινότητα σου με τους κινδύνους και τις δυσκολίες που αυτή εμπεριέχει. Απ’ την άλλη, μπορεί να μην σε προστάτευαν αρκετά όταν ήσουν παιδί και έτσι να σ’ έκαναν να νιώθεις ανασφάλεια. Και η ανασφάλεια είναι μια σημαντική πηγή άγχους και φόβου.

Προφανώς και θέλεις και πρέπει να θέλεις να ξεπεράσεις τους φόβους που πιθανόν κουβαλάς. Το να ξεπεράσεις τους φόβους σου σημαίνει πως θ’ αρχίσεις να ζεις ξανά. Χάνεις τόσο πολλά πράγματα απ τη ζωή σου τώρα! Οι φόβοι σου είναι η δική σου φυλακή που σε εγκλωβίζουν στον ίδιο σου τον εαυτό. Αν διαπιστώσεις πως δεν μπορείς μόνος σου να τους ξεπεράσεις, αναζήτησε τη λύση της ψυχοθεραπείας. Γιατί να συνεχίσεις να περιορίζεις τον εαυτό σου και τις δραστηριότητες σου; Κανείς δεν θα σε βγάλει από κει, παρά μόνο ΕΣΥ.



Η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου είναι Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια παιδιών- εφήβων- ενηλίκων, και εξειδικευμένη στη Νόσο Alzheimer. Εργάζεται στο δικό της Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας «Ψυχή & Λόγος» στην οδό Καβέτσου 13, Μυτιλήνη. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2251104284. Περισσότερες πληροφορίες στο eirinichatzianagnostou.blogspot.gr

Η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου αρθρογραφεί κάθε Παρασκευή στο Lesvosnews.net

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις