Skip to main content

Χωρισμός: Η θετική του πλευρά

Χωρισμός: Η θετική του πλευρά - Γράφει η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'
Λέξεις Κλειδιά :
Ειρήνη Χατζηαναγνώστου

Γράφει η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου *

«Χωρισμός» για όλους μας σημαίνει ακριβώς το ίδιο πράγμα. Σημαίνει «απομάκρυνση από αγαπημένα μας πρόσωπα», σημαίνει «τερματισμός μιας σχέσης». Και πολλά ακόμη…

Ο τρόπος, ωστόσο, που ο καθένας βιώνει αυτή την ακριβώς ίδια κατάσταση του χωρισμού, διαφέρει. Αν ρωτήσουμε δέκα ανθρώπους για το πώς βιώνουν τον χωρισμό, θα πάρουμε σίγουρα δέκα διαφορετικές απόψεις. Ο καθένας, δηλαδή, τον βιώνει με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Και αυτός είναι ένας από τους λόγους που πολλές φορές οι άλλοι δεν μπορούν να κατανοήσουν τον δικό σας τρόπο αντίδρασης στο χωρισμό σας. Γιατί πολύ απλά εκείνοι θα αντιδρούσαν διαφορετικά.

Ο «θρήνος» για την απόρριψη από το άλλο πρόσωπο, πονάει πάντα. Δημιουργεί αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα. Η ένταση, όμως, όλου αυτού δεν έχει να κάνει με την ηλικία. Σε οποιαδήποτε ηλικία μπορεί να είναι το ίδιο μεγάλη ή μικρή. Παραπάνω είπα θρήνος, ναι. «Τι καημός ν’ αγαπάς και να μην αγαπιέσαι»… Και ποιος δεν το’ χει βιώσει; Θαρρώ πως δεν υπάρχει ούτε ένας. Κάποιοι καταφέρνουν εύκολα να το ξεπεράσουν και να προχωρήσουν σε άλλες σχέσεις, κρατώντας μόνο την εμπειρία της προηγούμενης. Κάτι μαθαίνεις. Πάντα κάτι μαθαίνεις από μια σχέση. Όσο άσχημη κι αν ήταν αυτή. Αν χρησιμοποιήσεις την εμπειρία προς όφελος σου, τότε θα έχεις αποκομίσει από τη σχέση πολύ χρήσιμες πληροφορίες για τις ανάγκες σου, το τι ήθελες και αυτή η σχέση δεν σου το έδινε. Και άρα θα ξέρεις τι ζητάς από την επόμενη. Και σίγουρα θα το συναντήσεις….αρκεί να το ξέρεις ώστε να το εκτιμήσεις.

Απ’ την άλλη, αν δεν χρησιμοποιήσεις αυτή την εμπειρία προς όφελος σου, τότε μάλλον θα είσαι από εκείνους που ακόμα «μοιρολογούν» τον χωρισμό και την απόρριψη. Από εκείνους που σε μια επόμενη σχέση, δεν θα είναι ουσιαστικά εκεί. Που τελικά θα έχετε αποκομίσει μόνο μια δυσκολία να σχετίζεσθε.

Σε μία έρευνα που έγινε στη Γερμανία, στην οποία συμμετείχαν 60 άντρες και 103 γυναίκες, ηλικίας μεταξύ 16 και 33 ετών, ερωτήθηκαν πότε ο έρωτας προκαλεί πόνο και πώς  αντιμετωπίζεται αυτός. Tο 90,8% των ερωτηθέντων είχε μία ή περισσότερες ανάλογες εμπειρίες. Οι γυναίκες μοιάζουν να είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στον ερωτικό πόνο ,ή τουλάχιστον το δηλώνουν πιο εύκολα από τους άντρες. Στις περισσότερες περιπτώσεις η αιτία ήταν ο χωρισμός, αλλά αναφέρθηκαν και άλλες αιτίες ερωτικής απογοήτευσης, όπως έρωτας χωρίς ανταπόκριση, σχέση που για διάφορους λόγους δεν είχε μέλλον ή σχέση που βρισκόταν σε κίνδυνο λόγω συζυγικής απιστίας ή κάποιας εξάρτησης του ενός συντρόφου. H ένταση της ερωτικής απογοήτευσης δεν ήταν πολύ διαφορετική, είτε επρόκειτο για έναν καινούργιο και σφοδρό έρωτα είτε για μακροχρόνιο δεσμό, είτε για σχέση που περιελάμβανε οικογένεια, παιδιά, ρουτίνα. Eπίσης, πολύ συχνά δεν μετρίαζε τον πόνο και

τη θλίψη ούτε καν το γεγονός ότι ο ίδιος ο άνθρωπος που ένιωθε ερωτική

απογοήτευση είχε επιδιώξει το χωρισμό. Φαίνεται, λοιπόν, ότι ακόμη και η διάλυση δύσκολων και προβληματικών σχέσεων μπορεί να επιφέρει συναισθήματα εξίσου έντονης ερωτικής απογοήτευσης και στους δύο συντρόφους, άσχετα με το πόσο επώδυνη μπορεί να ήταν η σχέση και το ποια ήταν η θέση και ο ρόλος τους μέσα σε αυτή.

Όταν μια μακρόχρονη σχέση φτάσει στο τέρμα της, άσχετα από το αν είσαστε παντρεμένοι ή όχι, νιώθετε πληγωμένοι, οργισμένοι και δυστυχείς. Όμως το να παραμένει κανείς σε μια κακή σχέση, κάνει συνήθως περισσότερο κακό από τον ίδιο το χωρισμό. Μην τον φοβάστε τον χωρισμό. Πολλές φορές κρύβει και ευκαιρίες. Εξαρτάται από τον τρόπο που θα τον δείτε!


* Η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου είναι Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια παιδιών- εφήβων- ενηλίκων, και εξειδικευμένη στη Νόσο Alzheimer. Εργάζεται στο δικό της Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας «Ψυχή & Λόγος» στην οδό Καβέτσου 13, Μυτιλήνη. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2251104284. Περισσότερες πληροφορίες στο eirinichatzianagnostou.blogspot.gr

Η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου αρθρογραφεί κάθε Παρασκευή στο Lesvosnews.net

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης