Η διαταραχή πανικού σε παιδιά και εφήβου
Γράφει η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου * Όταν μιλάμε για τις αγχώδεις διαταραχές, δεν απευθυνόμαστε μόνο στους ενήλικες. Τα παιδιά και οι έφηβοι ενδέχεται να βιώσουν κάποια από τις διαταραχές που ανήκουν στην ομάδα αυτή, με πανομοιότυπα συμπτώματα με αυτά των ενηλίκων.
Έτσι, λοιπόν, και η Διαταραχή Πανικού μπορεί να παρουσιαστεί στα παιδιά με ηλικία έναρξης συνήθως τη μέση εφηβική ηλικία (14 έτη).
Υπάρχει συζήτηση γύρω από το κατά πόσο ισχύει τελικά ότι τα παιδιά βιώνουν κρίσεις πανικού, αφού βασικό της στοιχείο είναι η λανθασμένη γνωστική επεξεργασία και ερμηνεία των σωματικών συμπτωμάτων, ικανότητα που στα παιδιά δεν είναι ανεπτυγμένη. Για παράδειγμα, ένας ενήλικας θα ερμηνεύσει την ταχυκαρδία του ως επερχόμενο έμφραγμα, με συνέπεια να αγχωθεί πολύ και να οδηγηθεί σε κρίση πανικού. Απ’ την άλλη, η γνωστική ικανότητα των παιδιών χαρακτηρίζεται από την απόδοση σε εξωγενείς παράγοντες των σωματικών τους συμπτωμάτων, πχ «Η καρδιά μου χτυπά δυνατά επειδή δεν συμπαθώ τον δάσκαλο», με συνέπεια έτσι να αναχαιτίζεται μια ενδεχόμενη κρίση πανικού.
Ο όρος «Κρίση Πανικού» αναφέρεται σε μία περίοδο έντονου φόβου και δυσφορίας κατά την οποία εμφανίζονται σωματικά (ζάλη, ταχυκαρδία εφίδρωση, τρέμουλο, μούδιασμα κ.ά) ή γνωστικά συμπτώματα (φόβος θανάτου, τρέλας, απώλειας ελέγχου). Η «Διαταραχή Πανικού» αναφέρεται σε επαναλαμβανόμενες κρίσεις πανικού.
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα στους εφήβους είναι η ζάλη, το τρέμουλο, η ναυτία, η τάση λιποθυμίας, το αίσθημα παλμών στην καρδιά, η εφίδρωση και το λαχάνιασμα. Τα γνωστικά συμπτώματα δεν είναι συχνά. Όταν η κρίση πανικού συνοδεύεται από αίσθημα παλμών, τότε απαιτείται παιδιατρικός έλεγχος για Ηλεκτροκαρδιογράφημα και καρδιολογική εκτίμηση.
Ένα ακόμη πρόβλημα που έρχεται ως συνέπεια των κρίσεων πανικού, είναι η αγοραφοβία. Αγοραφοβία είναι ο φόβος του ατόμου να βρεθεί κάπου έξω μόνο του, χωρίς συντροφιά. Φοβάται ότι η διαφυγή από εκεί που θα βρίσκεται θα είναι δύσκολη ή δεν θα υπάρχει διαθέσιμη βοήθεια σε περίπτωση ανάπτυξης συμπτωμάτων τύπου πανικού. Οι καταστάσεις που συνήθως αποφεύγουν τα παιδιά και οι έφηβοι είναι μεγάλες συναθροίσεις αγνώστων ανθρώπων (πχ σε εστιατόρια).
* Η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου είναι Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια με πιστοποίηση στις Αγχωδεις Διαταραχες Παιδιων & Εφηβων και εξειδικευμένη στη Νόσο Alzheimer. Εργάζεται στο δικό της Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας «Ψυχή & Λόγος» στην οδό Καβέτσου 13, Μυτιλήνη. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2251104284. Περισσότερες πληροφορίες στο eirinichatzianagnostou.blogspot.gr
Η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου αρθρογραφεί κάθε δεύτερη Δευτέρα στο Lesvosnews.net