Ψυχολογία - Σχέσεις

30/06/2014 - 05:51

Ήρθε το καλοκαίρι …πάμε κατασκήνωση;

Γράφει η Μαρία Βερβέρη *
Το καλοκαίρι έφτασε και η μέρα που το παιδί θα ξεκινήσει τις καλοκαιρινές του διακοπές σε κάποια κατασκήνωση δεν είναι πολύ μακριά. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτός ο αποχωρισμός είναι ευχάριστος για το παιδί, γιατί συνδέεται με ξεκούραση, εκτόνωση και νέες φιλίες. Ωστόσο, δεν είναι σπάνιο ένας τέτοιος αποχωρισμός να συνοδευθεί από άγχος, ανασφάλεια και άλλα αρνητικά συναισθήματα. Είναι σημαντικό, λοιπόν, οι γονείς να κάνουν πιο εύκολες τις στιγμές του αποχωρισμού και να βοηθήσουν το παιδί να αποκτήσει εμπιστοσύνη στον εαυτό του και στο νέο του περιβάλλον. 
Αρχικά, αξίζει να τονίσουμε ότι η καλύτερη ηλικία για να πάει ένα παιδί στην κατασκήνωση είναι μετά τα 6 ή 7 του χρόνια. Σε αυτήν την ηλικία έχει ήδη πραγματοποιηθεί η πρώτη κοινωνική ένταξη του παιδιού στο σχολικό περιβάλλον, ξέρει να αυτοεξυπηρετείται, μπορεί να κάνει πράγματα μόνο του, μπορεί να υπακούει σε κανόνες και να ακολουθεί οδηγίες (επομένως του είναι πιο άνετο να διανυκτερεύσει εκτός σπιτιού).Επίσης, καλό είναι οι γονείς να έχουν ήδη ξεκινήσει καιρό πριν, να δημιουργούν στιγμές «αποχωρισμών» από το παιδί, εννοώντας να μείνει για παράδειγμα ένα βράδυ στο σπίτι του φίλου του ή στους παππούδες κλπ. Αν δεν έχουν προηγηθεί τέτοιες περιστάσεις, πιθανόν να είναι δύσκολο στο παιδί να προσαρμοστεί στον ξαφνικό αποχωρισμό από τους γονείς.
Παρακάτω, λοιπόν, ακολουθούν κάποιες συμβουλές που πιθανά να βοηθήσουν στην ομαλότερη προσαρμογή του παιδιού στη νέα αυτή εμπειρία.
 
1) Φροντίστε να επισκεφθείτε μαζί με το παιδί τις εγκαταστάσεις πριν την ημέρα έναρξης των διακοπών έτσι ώστε να εξοικειωθεί με τον χώρο.
2) Καλό είναι να επιλέξετε μια κατασκήνωση όπου ξέρετε ότι το παιδί σας θα βρει φίλους ή πρόσωπα που γνωρίζει ήδη. Γενικά η παρουσία ενός φίλου, συμμαθητή ή συγγενή μπορεί να βοηθήσει το παιδί να ξεπεράσει την αμηχανία των πρώτων ημερών πιο εύκολα. 
3) Εξηγήστε του κάθε πότε θα το παίρνετε τηλέφωνο και κάθε πότε θα το επισκέπτεστε. 
4) Συζητείστε τις τυχόν ανησυχίες του. Ακούστε προσεχτικά τις ερωτήσεις του και απαντήσετε σε αυτές όσο αυτονόητες ή ασήμαντες κι αν σας φαίνονται.
5) Αν το παιδί σας παραπονιέται ότι δεν περνάει καλά, μην βιαστείτε να το πάρετε πίσω. Αυτό είναι κάτι σύνηθες ειδικά τις πρώτες μέρες της κατασκήνωσης. Μιλήστε με τον ομαδάρχη που θα σας εξηγήσει ακριβώς πώς είναι τα πράγματα, εκείνος επίσης μπορεί να βοηθήσει το παιδί και να το διευκολύνει στην προσαρμογή του. Αν όμως το παιδί  συνεχίσει να παραπονιέται και είναι πραγματικά στενοχωρημένο και αναστατωμένο, πρέπει να το πάρετε. 
6) Αποχαιρετήστε το με τρυφερότητα και αποφασιστικότητα. Κάντε του σαφές με κάθε τρόπο ότι εμπιστεύεστε την ικανότητα του να τα βγάζει πέρα μόνο του.
Τέλος, να θυμόσαστε ότι η κατασκήνωση είναι κάτι παραπάνω από διακοπές. Η κατασκήνωση είναι εμπειρία μάθησης. Η κατασκήνωση βοηθά το παιδί να περάσει καλά, να ξεκουραστεί αλλά και να «εργαστεί». Στην κατασκήνωση ένα παιδί μαθαίνει να δουλεύει ομαδικά, να συνεργάζεται με άλλα παιδιά και αρχίζει να αποκτά μία αίσθηση ότι η ζωή επεκτείνεται και πέρα από το σπίτι και το σχολείο.
 

 

* Η Μαρία Βερβέρη είναι Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος (MSc Ψυχολογία Παιδιών και Εφήβων, University of Leiden, Ολλανδία) και εργάζεται στο ιδιωτικό της γραφείο, Καβέτσου 17, Μυτιλήνη (τηλ. 2251048933, 6945447016). Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε το http://mariaververi.blogspot.gr/

Η Μαρία Βερβέρη  αρθρογραφεί κάθε δεύτερη Δευτέρα στο Lesvosnews.net

 

Μοιράσου το άρθρο!