Skip to main content

Κατάθλιψη: η σύγχρονη ψυχική νόσος

Κατάθλιψη: η σύγχρονη ψυχική νόσος

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'
Λέξεις Κλειδιά :
Ειρήνη Χατζηαναγνώστου

Γράφει η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου *

Δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί σχεδόν βέβαιο ότι το 2020 η κατάθλιψη θα αποτελεί για τις δυτικές κοινωνίες τη δεύτερη αιτία (σήμερα είναι η 4η) αναπηρίας και θανάτου μετά τις καρδιακές παθήσεις. Άλλωστε ζούμε πλέον σε συνθήκες που πυροδοτούν τέτοιου είδους ψυχολογικές καταστάσεις. Όλο και πιο συχνά τον τελευταίο καιρό με επισκέπτονται άνθρωποι που πάσχουν απ' αυτήν. Πρέπει εδώ να σημειώσουμε ότι η κατάθλιψη δεν "χτυπά" την πόρτα συγκεκριμένων μόνο ανθρώπων. Δεν διαχωρίζει, δηλαδή, ηλικία, φύλο και κοινωνικές ομάδες.

Αλλά τι είναι η κατάθλιψη; Και οι άνθρωποι που αναρωτιούνται αν πάσχουν απ' αυτήν, δεν ξέρουν τι είναι. Η κατάθλιψη είναι ένα σύνολο από αρνητικές σκέψεις. Είναι σα να τα βλέπεις όλα πίσω από μαύρα γυαλιά. Ο καθένας μας, λοιπόν, είναι υποψήφιος ν' αρχίσει κάποια στιγμή στη ζωή του να σκέφτεται αρνητικά. Αυτές οι αρνητικές σκέψεις, φέρνουν αρνητικά συναισθήματα και αρνητικές συμπεριφορές. Και κάπου εκεί ο άνθρωπος μπλέκεται σε έναν αρνητικό φαύλο κύκλο που τον εγκλωβίζει και τον ταλαιπωρεί.

Το άτομο με κατάθλιψη βιώνει αλλαγές στις διατροφικές του συνήθειες, στον ύπνο, στον τρόπο με τον οποίο βλέπει τον εαυτό του και τους άλλους ανθρώπους γύρω του, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται και διαχειρίζεται τις καταστάσεις. Η κατάθλιψη δεν είναι το φυσιολογικό συναίσθημα της θλίψης που περνά γρήγορα και έχει μικρή ένταση. Η κατάθλιψη αφορά την περίπτωση εκείνη που το συναίσθημα έχει μεγάλη ένταση, διαρκεί περισσότερο και κυρίως, προκαλεί έκπτωση στη λειτουργικότητα του ανθρώπου που το βιώνει. Έχει, δηλαδή, συνέπειες στην προσωπική του ζωή, στη δουλειά του, στην κοινωνικότητα του και σε άλλους σημαντικούς τομείς της ζωής του.

Όσον αφορά τη θεραπεία της κατάθλιψης, υπάρχουν δυο δρόμοι: η φαρμακευτική αγωγή και η ψυχοθεραπεία. Η χρήση φαρμάκων είναι πολύ πιθανό να μειώσει τα καταθλιπτικά συμπτώματα που σχετίζονται με το αυτόνομο κεντρικό σύστημα και αφορούν την όρεξη, τον ύπνο, τη σεξουαλική διάθεση, την ενεργητικότητα κ.ά. Απ' την άλλη, οι ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις βοηθούν κυρίως στη μείωση των ψυχολογικών συμπτωμάτων της κατάθλιψης, όπως είναι η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η έλλειψη ελπίδας, το αίσθημα ανημπόριας, τα συναισθήματα ενοχής και οι σκέψεις για αυτοκτονία. Αυτή η βελτίωση πετυχαίνει με τη σειρά της την ανακούφιση των σωματικών συμπτωμάτων. Ο συνδυασμός των δυο αυτών θεραπειών φέρνει τα καλύτερα αποτελέσματα.

Με τη θεραπεία η κατάσταση των περισσότερων ανθρώπων που πάσχουν από κατάθλιψη βελτιώνεται. Μην το ξεχνάς αυτό. Έτσι, μπορείς να βεβαιώσεις τον εαυτό σου ότι με την πάροδο του χρόνου και με τη βοήθεια που θα δεχθείς θα νιώσεις σίγουρα καλύτερα!     


* Η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου είναι Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια παιδιών- εφήβων- ενηλίκων, και εξειδικευμένη στη Νόσο Alzheimer. Εργάζεται στο δικό της Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας «Ψυχή & Λόγος» στην οδό Καβέτσου 13, Μυτιλήνη. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2251104284. Περισσότερες πληροφορίες στο eirinichatzianagnostou.blogspot.gr

Η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου αρθρογραφεί κάθε Παρασκευή στο Lesvosnews.net

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης