Ψυχολογία - Σχέσεις

16/05/2016 - 06:30

Ο τραυλισμός στα παιδιά

pan style="color: rgb(51, 51, 51); font-family: Arial, Helvetica, Tahoma, 'Nimbus Sans L', sans-serif; font-size: 14px; line-height: 19.5px; text-align: justify;">Γράφει η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου *

Ο τραυλισμός ανήκει στην ομάδα των Διαταραχών Επικοινωνίας και Μάθησης και αναφέρεται στη διαταραχή της φυσιολογικής ροής και της ρυθμικής διαμόρφωσης της ομιλίας που είναι δυσανάλογη με την ηλικία του παιδιού.

Αυτό που είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι γονείς είναι ότι αυτό που οι ίδιοι ονομάζουν ως τραυλισμό ή κόλλημα στην ομιλία του παιδιού τους είναι πιθανό να αφορά φυσιολογικές δυσκολίες στη ροή της ομιλίας. Αν καμιά φορά το παιδί επαναλαμβάνει το πρώτο γράμμα (πχ κκκαρέκλα), την πρώτη συλλαβή (πχ κακακαρέκλα) ή ολόκληρη τη λέξη (πχ καρέκλα καρέκλα καρέκλα) δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τραυλίζει. Οι επαναλήψεις, οι παύσεις ή η γενική σύγχυση στη σκέψη και ομιλία, σε πολλές περιπτώσεις είναι φυσιολογικές αντιδράσεις. Για παράδειγμα, στα παιδιά προσχολικής ηλικίας το φαινόμενο αυτό εμφανίζεται πολύ συχνά. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι πολλά αυτά για τα οποία θέλουν να μιλήσουν χωρίς όμως ταυτόχρονα να διαθέτουν πλούσιο και κατάλληλο λεξιλόγιο ώστε να μπορέσουν να εκφραστούν με άνεση, με συνέπεια έτσι να «κολλάνε».

Ο τραυλισμός αποτελεί ένα πρόβλημα με πολλά πρόσωπα που σημαίνει ότι η αιτιολογία του είναι πολυπαραγοντική. Δεν υπάρχει μια και μοναδική αιτία για τον τραυλισμό, αλλά είναι αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης μιας σειρά δομικών, αναπτυξιακών, περιβαλλοντικών και ψυχολογικών παραγόντων. Σε πολλές έρευνες έχει διαπιστωθεί ότι ένα παιδί έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να παρουσιάσει τραυλισμό αν στο συγγενικό του περιβάλλον υπάρχουν άτομα που τραυλίζουν. Σ’ αυτή τη περίπτωση η αιτία είναι κυρίως η κληρονομικότητα. Επίσης, στα άτομα με τραυλισμό αναφέρεται συχνότερα κάποια καθυστέρηση στη γλωσσική ανάπτυξη. Αυτά τα στοιχεία στηρίζουν την εκτίμηση ότι ο τραυλισμός σχετίζεται σε κάποιο βαθμό με γενετικούς παράγοντες.

Οι δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζει ένα παιδί στη ροή της ομιλίας, αποτελούν συχνά ένα φυσιολογικό στάδιο στη γλωσσική ανάπτυξη και ξεπερνιούνται εφόσον το περιβάλλον του παιδιού τις χειριστεί ανάλογα. Η συμβουλευτική των γονέων προσπαθεί να τους διευκολύνει προκειμένου να υιοθετήσουν αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης του παιδιού που τραυλίζει.


* Η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου είναι Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια παιδιών- εφήβων- ενηλίκων, και εξειδικευμένη στη Νόσο Alzheimer. Εργάζεται στο δικό της Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας «Ψυχή & Λόγος» στην οδό Καβέτσου 13, Μυτιλήνη. Τηλέφωνο επικοινωνίας

2251104284.  Περισσότερες πληροφορίες στο eirinichatzianagnostou.blogspot.gr

Η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου  αρθρογραφεί κάθε δεύτερη Δευτέρα στο Lesvosnews.net

Μοιράσου το άρθρο!