Ψυχολογία - Σχέσεις

03/04/2017 - 07:38

Οι εξωτερικές επιρροές στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού

yle="text-align: justify;">Γράφει η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου *

Αν σαν γονιός τρέμεις στην ιδέα ότι εξωτερικοί παράγοντες (συνομήλικοι, τηλεόραση κ.λπ.) θα επηρεάσουν το παιδί σου, τότε μάλλον δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν. Ή δεν έχεις αντιληφθεί τη δύναμη του ρόλου σου ως γονιός ή την έχεις αντιληφθεί και νιώθεις αδύναμος και ανίσχυρος σε σχέση με την εξωτερική απειλή.

Πολλοί γονείς κατηγορούν τους φίλους ή τους ερωτικούς συντρόφους για μια κακή συμπεριφορά του παιδιού τους. Ναι, σαφώς είναι πολύ βολική δικαιολογία να μεταθέσεις την ευθύνη για το παιδί σου στο συμμαθητή ή στο σύντροφο. Η ευθύνη, ωστόσο, δεν παύει να είναι δική σου. Και όσο πιο γρήγορα το διαπιστώσεις αυτό τόσο πιο γρήγορα θα αναλάβεις δράση.

Γιατί δεν μπορείς να κατηγορείς τον φίλο ενώ δεν έχεις κανένα έλεγχο και καμία επίδραση στο ποιους συναναστρέφεται το παιδί σου. Ούτε μπορείς να κατηγορείς το παιδί σου για επιθετική συμπεριφορά όταν για πάρα πολλές ώρες κάθε μέρα είναι «παρκαρισμένο» μπροστά στα βίαια ηλεκτρονικά παιχνίδια του. Και ποιος θα το ελέγξει αυτό το παιδί; Και ποιος θα του βάλει όρια αν δεν το κάνεις εσύ; Και ποιος θα ξέρει τους φίλους του αν εσύ δεν ενδιαφερθείς να τους μάθεις; Και φυσικά αυτό δεν θα το κάνεις για πρώτη φορά στα 15 του χρόνια όταν θα ανησυχήσεις μην τυχόν και μπλέξει στα ναρκωτικά ή μείνει έγκυος η κόρη σου. Τότε απλά είναι αργά και το παιχνίδι είναι σχεδόν χαμένο. Αυτή τη γνώση και τον έλεγχο θα πρέπει να τον έχεις απ’ όταν το παιδί σου πάει σχολείο και αρχίσει να συναναστρέφεται με συνομηλίκους. Φυσικά στο σχολείο θα συναναστραφεί με παιδιά που ίσως να μην σου αρέσουν. Αλλά με ποια παιδιά θα έχει επαφή εκτός σχολείου ή τα σαββατοκύριακα, μπορείς να έχεις επιρροή σε πολύ μεγάλο βαθμό. Από τότε, λοιπόν, από τις πρώτες του επαφές αρχίζει να συνειδητοποιεί ποια παιδιά είναι αποδεκτά από τους γονείς του και ποια όχι, γνωρίζοντας βεβαίως το λόγο κάθε φορά της μη αποδοχής σας. Μέσα από αυτή τη διαδικασία θα καταλήξει να κάνει σωστότερες επιλογές μεγαλώνοντας.

Απ΄ την άλλη, όσον αφορά την επίδραση του διαδικτύου, της τηλεόρασης και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών στη συμπεριφορά του παιδιού σας, πάλι εσείς είστε υπεύθυνοι να τα διαχειριστεί με το σωστό τρόπο. Αν, για παράδειγμα, μέσα στο παιδικό δωμάτιο έχετε τοποθετήσει τηλεόραση, τότε σίγουρα το παιδί θα παρακολουθεί ό,τι θέλει και ό,τι ώρα το θέλει χωρίς κανέναν έλεγχο από εσάς. Και τότε σίγουρα δεν θα φταίει η τηλεόραση.

Το ίδιο ισχύει και για τον υπολογιστή. Θα πρέπει πάντα να βρίσκεται σε χώρο του σπιτιού που όλοι μπορούν να έχουν πρόσβαση ανά πάσα στιγμή και όχι στο δωμάτιο του παιδιού. Θα πρέπει να γίνεται ελεγχόμενη χρήση και ως προς το χρόνο αλλά και ως προς το περιεχόμενο. Θα πρέπει να τοποθετήσετε ειδικά φίλτρα περιεχομένου ώστε να μην επιτρέπετε την είσοδο σε ιστοσελίδες με σεξουαλικό ή βίαιο περιεχόμενο.

Όσον αφορά τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, φυσικά ισχύουν όλα τα παραπάνω. Οριοθετημένη χρήση από άποψη χρόνου αλλά και έλεγχος του περιεχομένου των παιχνιδιών.

Όποιας ηλικίας κι αν είναι τα παιδιά σας, να θυμάστε πάντα ότι υπεύθυνοι για οτιδήποτε συμβαίνει είστε εσείς και μόνον εσείς. Η σωστή διαπαιδαγώγηση από εσάς και το σωστό παράδειγμα σας θα βοηθήσουν τα παιδιά να κάνουν πάντα σωστές επιλογές στη ζωή τους. Αν εσείς είστε για πολλές ώρες τη μέρα στο διαδίκτυο, δεν μπορείτε να έχετε την προσδοκία απ’ το παιδί σας να κάνει κάτι διαφορετικό.

 


* Η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου είναι Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια παιδιών- εφήβων- ενηλίκων, και εξειδικευμένη στη Νόσο Alzheimer. Εργάζεται στο δικό της Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας «Ψυχή & Λόγος» στην οδό Καβέτσου 13, Μυτιλήνη. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2251104284. Περισσότερες πληροφορίες στο eirinichatzianagnostou.blogspot.gr

Η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου αρθρογραφεί κάθε δεύτερη Δευτέρα στο Lesvosnews.net

Μοιράσου το άρθρο!