Skip to main content

Παιχνίδια ανάλογα με την ηλικία των παιδιών

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'
Λέξεις Κλειδιά :
Μαρία Βερβέρη

Γράφει η Μαρία Βερβέρη * Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και αρκετοί γονείς ψάχνουν να πάρουν δώρα και παιχνίδια που να ευχαριστήσουν τα παιδιά τους. Αναρωτιούνται: «Ποιο είναι το ιδανικό δώρο;», «Τι ταιριάζει στην ηλικία του;», «Να πάρω ό,τι μου ζητήσει ή να πάρω κάτι εκπαιδευτικό;».

Παρακάτω αναφέρουμε με συνοπτικό τρόπο, τα κατάλληλα παιχνίδια ανα αναπτυξιακό στάδιο, που θα βοηθήσουν το παιδί να αναπτυχθεί, να μάθει και να διαμορφώσει σε σημαντικό βαθμό την προσωπικότητα του.

Κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής του, το μωρό αναπτύσσει τις αισθήσεις του και αρχίζει να αντιλαμβάνεται και να εξερευνά το περιβάλλον γύρω του μέσω αυτών. Για την ηλικία αυτή, επιλέξτε παιχνίδια με ζωντανά χρώματα που τραβούν το βλέμμα, την ακοή και την αφή του παιδιού. Για παράδειγμα, βιβλία από ύφασμα με μεγάλες εικόνες και έντονες αντιθέσεις, κουδουνίστρες, μαλακά ζωάκια, κούκλες ή μπάλες, μουσικά παιχνίδια κλπ.

Στη συνέχεια, κατά τον 2ο χρόνο, το παιδί γίνεται πιο κινητικό, αποκτά μια πρώτη «αυτονομία», γίνεται πιο απαιτητικό και δραστήριο. Τα παιχνίδια γι’ αυτή την ηλικιακή ομάδα θα πρέπει να είναι ασφαλή και ανθεκτικά. Επιλέξτε λοιπόν, απλά παζλ με μεγάλα κομμάτια, βιβλία διαφόρων υφών, παιχνίδια που τα παιδιά σπρώχνουν και τραβούν, κούκλες όλων των μεγεθών, μπλοκ ζωγραφικής, κύβοι που τους τοποθετεί στο κατάλληλο άνοιγμα κουτιού, αυτοκίνητα και φορτηγά, παιχνίδια για να σκάβει κλπ.

Στη ηλικία των 3 έως 5 χρονών, το παιδί αποκτά ακόμη μεγαλύτερο έλεγχο και στην κίνηση αλλά και στον λόγο. Είναι η ηλικία των πολλών «ΓΙΑΤΙ», το παιδί έχει πολλές απορίες και περιέργεια. Αρχίζει  πλέον, να έχει κοινωνικές συναναστροφές και εκτός σπιτιού (Παιδικός Σταθμός, Νηπιαγωγείο). Σε αυτή την ηλικιακή ομάδα τα παιχνίδια μπορούν να είναι δημιουργικά ή να μιμούνται τις συμπεριφορές και τους ρόλους είτε των γονιών είτε μεγαλύτερων παιδιών. Δηλαδή, παζλ με λίγα κομμάτια, βιβλία για αφήγηση ιστοριών, τουβλάκια, παιδικά εργαλεία, εκπαιδευτικά τραπεζάκια, που το παιδί μαθαίνει διάφορα, υλικά για  παιχνίδια ρόλων (καροτσάκια, κουκλόσπιτο, κούκλες-μαριονέτες, παιδικά κουζινικά σκεύη), χειροτεχνίες (να κόβει και να κολλάει) και ζωγραφική (πινέλα, κιμωλία, ξυλομπογιές, μαρκαδόρους).

Στην ηλικία των 5 έως 10 χρόνων, τα παιχνίδια θα πρέπει πια να συμβαδίζουν με τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντα του παιδιού. Τα παιχνίδια θα πρέπει να είναι ενισχυτικά και να τροφοδοτούν τη δημιουργικότητα και την φαντασία του παιδιού. Αθλητικός εξοπλισμός, σχοινάκι, ποδήλατα, επιτραπέζια παιχνίδια, ομαδικά παιχνίδια, παιχνίδια για την εκμάθηση αριθμών, γραμμάτων, γραφής, σύνθετα παζλ, είναι κατάλληλα γι΄ αυτή την ηλικία.

Τέλος, τα παιδιά κατά τη διάρκεια της προεφηβικής και εφηβικής περιόδου συνεχίζουν να αναπτύσσουν τις ικανότητές τους σε πολλά από τα αθλήματα, παιχνίδια, και δραστηριότητες. Ως εκ τούτου, ψάχνουν για μια νέα σειρά από δραστηριότητες για να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις δεξιότητες τους. Ιδανικά γι’ αυτές τις ηλικίες είναι τα διάφορα χόμπυ και οι επιστημονικές ενασχολήσεις. Παιχνίδια στους υπολογιστές, συναρμολογήσεις, κατασκευές, επιτραπέζια παιχνίδια, αθλητικός εξοπλισμός.

 

Προσαρμογή από proseggisi.gr


* Η Μαρία Βερβέρη είναι Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος (MSc Ψυχολογία Παιδιών και Εφήβων, University of Leiden, Ολλανδία) και εργάζεται στο ιδιωτικό της γραφείο, Καβέτσου 17, Μυτιλήνη (τηλ. 2251048933, 6945447016). Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε το http://mariaververi.blogspot.gr 

 

Η Μαρία Βερβέρη αρθρογραφεί κάθε δεύτερη Δευτέρα στο Lesvosnews.net

 

 

 

 

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης