Τουρισμός

29/09/2020 - 16:27

5 χρόνια καταστροφής για τον τουρισμό στη Λέσβο - Αποζημίωση ΜΗΔΕΝ - Η Αντιδήμαρχος Αφροδίτη Βατή ζητά το αυτονόητο -

Με επιστολή της στους Υπουργούς Μετανάστευσης και Ασύλου, Τουρισμού, Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Οικονομικών κ.κ. Μηταράκη, Θεοχάρη, Γεωργιάδη και Σταϊκούρα, που κοινοποιεί στους βουλευτές Ν. Λέσβου κ.κ. Αθανασίου Μπουρνού και Κομνηνάκα, η Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Δυτικής Λέσβου Αφροδίτη Βατή επιχειρηματολογεί διεξοδικά για την προβληματική κατάσταση που βίωσε και συνεχίζει να βιώνει η Λέσβος την τελευταία πενταετία και ζητά την ουσιαστική αποζημίωση του τουριστικού κλάδου του νησιού.

Η Αντιδήμαρχος Τουρισμού, λαμβάνοντας υπόψη τα άμεσα αντανακλαστικά της κυβέρνησης για την αποζημίωση των επιχειρήσεων που γειτνίαζαν στον Καρά Τεπέ και λόγω των γνωστών εξελίξεων στο ΚΥΤ της Μόριας, αναγκάστηκαν να είναι κλειστές για περίπου 10 ολόκληρες ημέρες, ζητά αντίστοιχη ευαισθητοποίηση εκ μέρους των συναρμόδιων Υπουργείων, για τις επιχειρήσεις του τουρισμού που έχουν υποστεί καταστροφική βλάβη εδώ και πέντε χρόνια. Εξάλλου για αυτήν την αποζημίωση, έχουν γίνει και στο παρελθόν παρεμβάσεις και συζητήσεις επί συζητήσεων. Η κα Βατή υποσημειώνει ακόμα στην επιστολή της και την επιπλέον δυσμενή συνθήκη για ξενοδόχους και επαγγελματίες του τουρισμού της πανδημίας COVID – 19 και ζητά πέντε άμεσα μέτρα για την αντιστροφή της καταστροφικής πορείας εκατοντάδων επαγγελματιών του χώρου.

Τα μέτρα που ζητά ο Δήμος Δυτικής Λέσβου:

  • Αποζημιώσεις όλων των επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου που έχουν υποστεί ζημιές για τα έτη 2015- 2020 από τη προσφυγική και μεταναστευτική κρίση.
  • Την δημιουργία νέων ειδικών επιδοτούμενων προγραμμάτων ανάπτυξης αποκλειστικά για το νησί μας (ΕΣΠΑ, LEADER, κ.α.) με υψηλά ποσοστά δημόσιας επιχορήγησης για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από το προσφυγικό 1) για την συντήρηση των υπαρχουσών μονάδων και 2) για την ίδρυση νέων. Να ληφθεί υπόψη ότι τα προγράμματα που έχουν ήδη προκηρυχθεί είναι πολύ χαμηλού προϋπολογισμού  δεν ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση στις ανάγκες των επιχειρήσεων του νησιού μας, και τα  απαιτούμενα κριτήρια επιλεξιμότητας, ξεπερνούν τις δυνατότητες των επιχειρήσεων μας (π.χ. παρουσίαση ιδίας συμμετοχής, διατήρηση του ίδιου προσωπικού για 3 χρόνια ή αύξηση προσωπικού κ.α.). Δεν είναι δυνατόν να αξιολογούνται συγκριτικά και να ανταγωνίζονται οι επιχειρήσεις της Λέσβου τις επιχειρήσεις του Νοτίου Αιγαίου.
  •  Την παρέμβαση στις Τράπεζες για μείωση ή πάγωμα των δόσεων για τουλάχιστον 2 χρόνια και κούρεμα στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί πολύ σημαντικά.
  • Μείωση φορολογίας προσώπων και επιχειρήσεων κατά τουλάχιστον 70% στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί.
  • Επιδότηση εργατικών και ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% τουλάχιστον για την καταπολέμηση της ανεργίας.

 

 -----------

 

Αναλυτικά η επιστολή: 

  ·

Αξιότιμοι κ. Υπουργοί και Βουλευτές

Είναι ευχάριστο και σημαντικό το γεγονός πως η κυβέρνηση μετά την καταστροφή στην Μόρια, αμέσως, προβαίνει στην αποζημίωση των επιχειρήσεων της Μυτιλήνης που ήταν κλειστές για 10 ημέρες και υπέστησαν οικονομική βλάβη. Αυτό είναι λογικό και δίκαιο.

Δημιουργεί, ταυτόχρονα, εύλογες απορίες και αίσθημα αδικίας στους επιχειρηματίες του τουρισμού και ιδιαίτερα στους ξενοδόχους της Λέσβου αυτή η, επιλεκτικά, διακριτική μεταχείριση, όταν είναι γνωστή η κατά συρροή, επί 5 χρόνια, καταστροφική βλάβη που έχει υποστεί ο τουριστικός και ιδιαίτερα ο ξενοδοχειακός κλάδος της Λέσβου, οι επιχειρηματίες και οι απασχολούμενοι σ' αυτόν.

Η προβολή και ταύτιση, διεθνώς, από το 2015 και μέχρι σήμερα, στα ΜΜΕ του κόσμου και στα social media του νησιού με την Μόρια, οδήγησε τον πιο δυναμικό και αναπτυσσόμενο κλάδο της Λέσβου σε καθίζηση.

Το 80% της μαζικής τουριστικής κίνησης στη Λέσβο βρίσκεται στην ΒΔ Λέσβο (Μόλυβος, |Πέτρα, Σκάλα Καλλονή, Βατερά, Ερεσός και στην νότια περιοχή του Πλωμαρίου) και εξυπηρετείται μέσω προγραμμάτων Tour Operator της Ευρώπης, οι οποίοι φέρνουν πελάτες αποκλειστικά μέσω «chartered» πτήσεων. Το μεταναστευτικό είχε ως συνέπεια το 2016, την ακύρωση σχεδόν όλων των προγραμμάτων των Tour Operator από την Ευρώπη με αποτέλεσμα να έχουμε μειώσεις σε κρατήσεις της τάξεως του 65% με 80%, μείωση σε αφίξεις των charter πτήσεων στο νησί από 30 την εβδομάδα σε 7 και μείωση της σαιζόν μας κατά 30 ημέρες. Το 2017 και πάλι είχαμε 50% μείωση σε σχέση πάντα με το 2015. Το 2018 και 2019 παραμείναμε σε επίπεδα περίπου 30% κάτω από το 2015. Η χρεωκοπία της THOMAS COOK το 2019 και η αύξηση μεταναστευτικών ροών και πάλι ήταν, εκ νέου, ένα χτύπημα στο τουριστικό προϊόν μας.

Στην πιο δύσκολη εποχή που διανύει το νησί μας, στον τομέα του τουρισμού αλλά και σε επίπεδο εθνικών προκλήσεων από την Τουρκία, είναι απόλυτη ανάγκη να διατηρήσουμε την τοπική κοινωνία ζωντανή και να συγκρατήσουμε εδώ τον πληθυσμό, κυρίως, των νέων ανθρώπων. Αυτό μπορεί, μόνο, να συμβεί με ζωντανές τις επιχειρήσεις μας. Μέχρι σήμερα ΔΕΝ υπήρξε ουσιαστική βοήθεια και στήριξη από πουθενά ώστε αυτό να γίνει κατορθωτό.

Η πολιτική διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και η παντελής έλλειψη κατανόησης των πραγματικών συνεπειών του μεταναστευτικού στο τουριστικό προϊόν της Λέσβου και κατά συνέπεια σε ολόκληρο το νησί και στην πρωτεύουσα, έχει φέρει τις τοπικές κοινωνίες σε απόγνωση και σε αντιπαράθεση μεταξύ τους. Ακόμη περισσότερα, τώρα, λόγω της τραγικής παγκόσμιας κρίσης του κορονοϊού.

Οι δύο, πλέον, Δήμοι της Λέσβου αντιμετωπίζουν παντελώς διαφορετικές πραγματικότητες, προβλήματα και προκλήσεις όσον αφορά το προσφυγικό -μεταναστευτικό και ιδιαίτερα τις συνέπειες που έχουν προκληθεί εξαιτίας αυτού. Πρέπει δε να γίνει κατανοητό ότι στον Δήμο Μυτιλήνης το 60% της απασχόλησης ανήκει στον δημόσιο τομέα – είναι δηλαδή, οι εργαζόμενοι, δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ, αντιθέτως, στον Δήμο Δυτικής Λέσβου το 60% της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται ανήκει στην ιδιωτική πρωτοβουλία και σε ιδιώτες επιχειρηματίες με προεξάρχουσα την κατηγορία των επιχειρηματιών του τουριστικού και ξενοδοχειακού κλάδου. Είναι, θεωρούμε, κατανοητό ότι ο οικονομικός πνεύμονας του νησιού ο μεγάλος αιμοδότης της οικονομίας του πρέπει να κρατηθεί ζωντανός.

Η παγκόσμια κρίση στον τομέα του τουρισμού εξαιτίας του COVID-19, έδωσε ένα ακόμα τρομερό χτύπημα στον τουρισμό της περιοχής μας με αποτέλεσμα οι τουριστικές μας επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν στη πλειοψηφία τους τον κίνδυνο της χρεωκοπίας και του κλεισίματος με αδιανόητες επιπτώσεις σε όλο το νησί. Η σαιζόν στη Λέσβο , φέτος, κράτησε 6-7 εβδομάδες με έναρξη στα μέσα Ιουλίου και λήξη στο τέλος Αυγούστου. Τον Αύγουστο είχαμε 1.506 αφίξεις, ενώ πέρυσι τον ίδιο μήνα οι αφίξεις ήταν 14.277. Μείωση 90%. Στο σύνολο Απριλίου - Αυγούστου οι απώλειες που μετράμε ανέρχονται σε 44.317 άτομα. Ποσοστό μείωσης 94%. Οι προσπάθειες στήριξης των επιχειρήσεων λόγω των συνεπειών του COVID-19 ήταν δυστυχώς ανεπαρκείς και πολύ περιορισμένης έκτασης διότι για τη Λέσβο η μείωση του τουρισμού ήταν ακόμα μεγαλύτερη από την υπόλοιπη Ελλάδα και οι επιχειρήσεις μας ήταν ήδη σε πολύ δυσμενή θέση και πριν από αυτή τη νέα κρίση .

Η Λέσβος σήκωσε και σηκώνει ένα βάρος που την ξεπερνά. Το σήκωσε με παραδειγματική ηρεμία, μέχρι πρόσφατα, χωρίς να λάβει ποτέ, μέχρι σήμερα, καμία αποζημίωση από το κράτος, παρ’όλες τις συζητήσεις που έχουν γίνει και τα αιτήματα που έχουμε υποβάλλει.. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να το αντέξει άλλο ούτε κοινωνικά, ούτε πολιτισμικά, ούτε οικονομικά.

Χωρίς τη δικιά σας υποστήριξη, οδηγούμαστε, εμείς οι ντόπιοι κάτοικοι του νησιού, σε μια νέα ιδιότυπη, αργά ή γρήγορα, μετανάστευση, εάν αφεθεί ο τουρισμός και η οικονομία του τόπου σε κατάρρευση με συνακόλουθη την πληθυσμιακή αποψίλωση των εθνικών συνόρων.

Με το δεδομένο της άμεσης και ορθής απόφασής σας να στηριχθούν οι επιχειρήσεις του Καρά Τεπέ, που επλήγησαν από το 10ημερο κλείσιμό τους

ΖΗΤΑΜΕ ΑΜΕΣΑ:

1. Αποζημιώσεις όλων των επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου που έχουν υποστεί ζημιές για τα έτη 2015- 2020 από τη προσφυγική και μεταναστευτική κρίση.

2. Την δημιουργία νέων ειδικών επιδοτούμενων προγραμμάτων ανάπτυξης αποκλειστικά για το νησί μας (ΕΣΠΑ, LEADER, κ.α.) με υψηλά ποσοστά δημόσιας επιχορήγησης για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από το προσφυγικό 1) για την συντήρηση των υπαρχουσών μονάδων και 2) για την ίδρυση νέων. Να ληφθεί υπόψιν ότι τα προγράμματα που έχουν ήδη προκηρυχθεί είναι πολύ χαμηλού προϋπολογισμού δεν ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση στις ανάγκες των επιχειρήσεων του νησιού μας, και τα απαιτούμενα κριτήρια επιλεξιμότητας, ξεπερνούν τις δυνατότητες των επιχειρήσεων μας (πχ παρουσίαση ιδίας συμμετοχής, διατήρηση του ίδιου προσωπικού για 3 χρόνια ή αύξηση προσωπικού κ.α.). Δεν είναι δυνατόν να αξιολογούνται συγκριτικά και να ανταγωνίζονται οι επιχειρήσεις της Λέσβου τις επιχειρήσεις του Νοτίου Αιγαίου.

3. Την παρέμβαση στις Τράπεζες για μείωση ή πάγωμα των δόσεων για τουλάχιστον 2 χρόνια και κούρεμα στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί πολύ σημαντικά.

4. Μείωση φορολογίας προσώπων και επιχειρήσεων κατά τουλάχιστον 70% στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί.

5. Επιδότηση εργατικών και ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% τουλάχιστον για καταπολέμηση της ανεργίας.

Ελπίζουμε στην παρέμβασή σας και στην αρωγή της πολιτείας ώστε να αποκατασταθεί το αίσθημα εγκατάλειψης και αδικίας που μας διακατέχει εδώ και 5 χρόνια.

Είμαστε, πάντοτε, στη διάθεση σας για περαιτέρω πληροφορίες, διευκρινίσεις ή τεκμηριώσεις επί των ανωτέρω.

Με εκτίμηση

Aφροδίτη Βατή

Αντιδήμαρχος Τουρισμού

Δήμου Δυτικής Λέσβου

Μοιράσου το άρθρο!