Skip to main content
|

H Ryanair και... η αβάσταχτη Μυτιληνιά μιζέρια!

H Ryanair και... η αβάσταχτη Μυτιληνιά μιζέρια!
H Ryanair και... η αβάσταχτη Μυτιληνιά μιζέρια!

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
4'
Λέξεις Κλειδιά :
Ryanair
Δυστυχώς στη Λέσβο ακόμη δεν έχουμε αποκτήσει «κουλτούρα» κοινής δράσης και συνεργασίας όλων των φορέων για την τουριστική ανάπτυξη του νησιού μας. Εκπρόσωποι φορέων του τουρισμού εξακολουθούν να δρουν σπασμωδικά και με μίζερη νοοτροπία. Το χειρότερο είναι ότι όχι μόνο δεν έχουν διάθεση για αυτοκριτική αλλά πανηγυρίζουν κιόλας.
 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους Ryanair.
Ας δούμε το θέμα από την αρχή και να καταλάβουμε κάτι σηματινό:  δεν έχουμε μάθει τι θα πει συνεργασία….
 
Μάρτιος 2011: με εντολή του Περιφερειάρχη Νάσου Γιακαλή η τότε Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, κα Λίτσα Λύκου, ήλθε σε επαφή με αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους  που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, απέστειλε αίτημα προς τις εταιρείες CONDOR (SWISSPORT), GERMAN WINGS, AIR BERLIN, TRANSAVIA, TRAVEL SERVICE, EASY JET, RYANAIR και PANDAIR, με το οποίο ζητούσε την εξέταση του ενδεχόμενου σύνδεσης των εταιρειών από τις χώρες που δραστηριοποιούνται με τα νησιά του Β.Αιγαίου.
Στη συνέχεια ο  Περιφερειάρχης  Νάσος Γιακαλής σε συνεργασία με τον τότε υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού  Γ. Νικητιάδη  εξετάζουν τους τρόπους που μπορεί να καλυφθεί το "κόστος εισόδου" αεροπορικών εταιρείων χαμηλού κόστους  στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν 4 δρομολογιά ανά εβδομάδα προς της Λέσβο με εταιρείες χαμηλού κοστούς. Έγιναν αρκετές προσπάθειες από τον Περιφερειάρχη ώστε να βρεθούν οι πόροι χρηματοδότησης του όλου εγχειρήματος.
 
Το θέμα τελικά επικεντρώθηκε στην εταιρεία Ryanair και στη μεταφορά αρχικά  10.000 Άγγλων τουριστών που δεν θα  έρχονται σε γκρουπ αλλά μεμονωμένα.  Δύο δρομολόγιο την εβδομάδα (180 θέσεων με μέση πληρότητα 75-80%) για 30 εβδομάδες το χρόνο με  έτος έναρξης των πτήσεων το 2014. Η η  χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρεία Ryanair ζητήσε 102.000 ευρώ για προβολή και προώθηση της Λέσβου ώστε να διαφημιστεί ο νέος προορισμός της εταιρείας. (51.000 ευρώ για κάθε δρόμολογιο)  Πώς όμως θα μπορούσε να καλυφθεί αυτό το κόστος;
Η Ryanair ζήτησε από τους αρμόδιους φορείς και ξενοδόχους της Λέσβου, 10 ευρώ για κάθε επιβάτη που θα φέρει στο νησί για την τουριστική περίοδο του 2014, υποσχόμενη πως η ίδια θα εξασφαλίσει την άφιξη 10.000 τουριστών  (σε περίπτωση που υπήρχαν δύο πτήσεις την εβδομάδας). Σε περίπτωση που δεν γίνει κάτι τέτοιο, η αεροπορική εταιρεία ζήτησε να μην πληρώνει το κόστος του σπατόσημου (12 ευρώ) ανά ταξιδιώτη.
Τα μέλη-ξενοδόχοι της Ενωσης Ξενοδόχων Λέσβου δέχονται να καταβάλλουν τα 12 ευρώ με την αναχώρηση του κάθε πελάτη για το 2014, όμως, δεν είναι σε θέση να διαθέσουν αυτό το ποσό προκαταβολικά.
Η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου ενημέρωσε τα υπουργεία Ανάπτυξης, Οικονομικών, Τουρισμού και Εσωτερικών ζητώντας είτε την απαλλαγή του σπατοσήμου είτε την προσωρινή απαλλαγή της καταβολής του και την είσπραξή του στη συνέχεια από τους ξενοδόχους με την αναχώρηση των πελατών. Η πρόταση τελικά δεν έγινε δεκτή
 
Και εδώ ξεκινάει η μυτιληνιά μιζέρια…
Ως  στόχος μπαίνει το 1 δρομολόγιο την εβδομάδα και η απαίτηση της Ryanair  είναι 51.000 ευρώ, Πως  θα καλύψει το κόστος των 51.000 ευρώ ώστε να ξεκινήσουν τα δρομολόγια της Ryanair το 2014  με ένα αεροπλάνο από Αγγλία; 
 
Το Επιμελητήριο Λέσβου αντί να βγει ανοιχτά προς ΟΛΟΥΣ του φορείς του νησιού και τις επιχειρήσεις εφαρμόζει την ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ μίζερη λογική των κρυφών συσκέψεων!  Το χρηματικό ποσό των 51.000 ευρώ θα μπορούσε να συγκεντρωθεί με μεγάλη ευκολία αν είχαμε αναπτύξει την κουλτούρα της συνεργασίας.  Ουσιαστικά κάθε επιχείρηση θα έπρεπε να συνεισφέρει 4 ευρώ για να έρθουν 5.000 Άγγλοι τουρίστες  μεμονωμένοι και όχι σε γκρουπ (που θα αφήσει στον τόπο μας ο καθένας 650 ευρώ όπως έχει υπολογιστεί). Χρήματα που θα τα εισπράξουν ΟΛΟΙ:  από τον ξενοδόχο μέχρι τον περιπτέρα. Ασφαλώς ο καθένας θα πλήρωνε ανάλογα με τη δραστηριότητα του (τα περισσότερα χρήματα θα προέρχονταν από τους ξενοδόχους).
 
Πριν μερικές μέρες η γερασμένη διοίκηση του Επιμελητηρίου Λέσβου επέλεξε να κάνει σύσκεψη στο Μόλυβο ΜΟΝΟ με τον φορέα Τουρισμού Μολύβου. Εφαρμόζοντας τη μίζερη λογική της!   ΔΕΝ προσκλήθηκαν οι Φορείς Τουρισμού Γέρας και Πλωμαρίου, καθώς και άλλοι επιχειρηματικοί κλάδοι. Αποφάσισαν μόνοι τους  το αυτονόητο:  ότι πρέπει να καλυφθεί το ποσό των 51.000 ευρώ.
Διαβάσαμε  στον τοπικό τύπο (Παρακευή 12/07/2013)  πανηγυρικές δηλώσεις στελεχών του Επιμελητηρίου και του Φορέα Τουρισμού του Μολύβου χωρίς να είναι σίγουρο ότι θα καλυφθεί το ποσό…
Η εφημερίδα "Τα Νέα της Λέσβου" αναφέρει:
« Η όλη προσπάθεια για το κλείσιμο της συμφωνίας έγινε από τον Αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου Βαγγέλη Μυρσινιά που χειρίστηκε τη όλη υπόθεση μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας έχοντας την υποστήριξη του προέδρου του Φορέας Τουρισμού Μολύβου Νίκου Μόλβαλη»
 
  • Γιατί άραγε επιλέγει μόνο ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου;
  • Γιατί δεν έγινε ανοιχτό κάλεσμα σε όλους του φορείς του νησιού που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τον τουρισμό;
  • Τι νόημα έχει αυτή η μυστικοπάθεια;  Μακάρι να ήξεραν όλες οι αεροπορικές εταιρείας τις επαφές που κάνουν οι φορείς της Λέσβου ώστε να υπάρχουν περισσότερες προτάσεις και ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ  ( αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις έγιναν γνωστές οι επαφές εκδήλωσε ενδιαφέρον και η Aegean για πτήσεις τσάρτερ)
  • Θα μπορέσουν να συγκεντρώσουν το ποσό των 50.000 ευρώ αφού μέχρι σήμερα έχουν εφαρμόσει διχαστική και μίζερη πολιτική;
 
Αν θέλουμε να μάθουμε γιατί η Λέσβος είναι πίσω στον τουρισμό ας κοιτάξουμε το καθρέφτη. Δεν μας φταίνε μια ζωή οι άλλοι…
 
Ας μην ξεχνάμε την περίπτωση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου Λήμνου. Μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε να είναι ανοιχτή σε όλη την κοινωνία της Λέσβου τελικά έγινε μια κλίκα με θαλασσοδάνεια...

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία