Skip to main content
|

«Ό,τι πληρώνεις στη Μυτιλήνη για μια εβδομάδα σε ξενοδοχείο, το περνάς σε μια μέρα στο Τσεσμέ!»

Χιλιάδες Τούρκοι τουρίστες προτιμούν τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου αντί της πατρίδας τους. φωτογραφία από βίντεο, ΕΡΤ Βορείου Αιγαίου

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Ελκυόμενοι από πιο ανταγωνιστικές τιμές και μια ειδική βίζα που παρακάμπτει τους κανόνες του χώρου Σένγκεν, οι Τούρκοι συρρέουν στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου αυτό το καλοκαίρι, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει, ότι εγκαταλείπουν τα δικά τους παραθαλάσσια θέρετρα, σημειώνει ο Killian Cogan, ανταποκριτής της εφημερίδας Les Echos, στην Κωνσταντινούπολη, σε ρεπορτάζ από τη Μυτιλήνη.

«Τα πάντα είναι φθηνότερα εκεί, ειδικά το αλκοόλ και τα θαλασσινά», χαίρεται ο Timur, 52 ετών, παραθεριστής από την τουρκική πόλη της Σμύρνης, προσθέτοντας: «Ό,τι πληρώνεις εδώ για μια εβδομάδα σε ξενοδοχείο, το περνάς σε μια μέρα στο Τσεσμέ!»

Η διαφορά τιμής μεταξύ των δύο χωρών και η εφαρμογή την περασμένη άνοιξη μιας επισπευσμένης βίζας, που επιτρέπει στους Τούρκους να μείνουν σε δέκα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένης της Λέσβου, έχουν προκαλέσει εισροή Τούρκων τουριστών στη γείτονα του Αιγαίου.

Έτσι, σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Τουρισμού, από τον Ιανουάριο έως τις αρχές Ιουλίου, σχεδόν 182.000 Τούρκοι έχουν ήδη ταξιδέψει στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων 35.000 μέσω αυτής της ειδικής θεώρησης.

Εμβληματικό μέτρο της ελληνοτουρκικής προσέγγισης που ξεκίνησε τον περασμένο χειμώνα, αυτή η ειδική βίζα, αξίας 60 ευρώ, εκδίδεται σχεδόν αυτόματα κατά την άφιξη στα εν λόγω νησιά.

Με αυτόν τον τρόπο παρακάμπτει τους κανόνες του χώρου Σένγκεν, η πρόσβαση στον οποίο έχει γίνει πονοκέφαλος για τους Τούρκους τα τελευταία χρόνια.

Αρκεί να πούμε, ότι αυτό το κύμα Τούρκων τουριστών αποτελεί ευεργέτημα για την οικονομία της Λέσβου και των υπόλοιπων νησιών, σημειώνει ο δημοσιογράφος, με τον Θεόφιλο, διευθυντή του Paradise Boutique Hotel στη Μυτιλήνη να αναφέρει:

«Καλωσορίζουμε Τούρκους εδώ και χρόνια, αλλά μέχρι τώρα αποτελούσαν το 20% ή 30% της πελατείας μας, ενώ οι άλλοι ήταν Δυτικοί. Σήμερα, το 60% των πελατών μας είναι Τούρκοι.»

«Με όλες αυτές τις νέες αφίξεις, το νησί ωθείται στα όρια των δυνατοτήτων του», λέει ο Άρης Λάζαρης, τοπικός επιχειρηματίας με πτυχίο Τουρκολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος διαχειρίζεται πολλές επιχειρήσεις στον τουριστικό τομέα.

Τονίζει ότι «σε αυτό το πλαίσιο, πολλοί κάτοικοι έχουν στραφεί στον τουρισμό ανοίγοντας ξενοδοχεία ή Airbnbs και ο κατασκευαστικός τομέας λειτουργεί με πλήρη δυναμικότητα».

ΠΗΓΗ: Les EchosKillian Cogan- «Tout est moins cher de ce côté » : sur les îles grecques de la mer Egée, l’afflux des touristes turcs

via https://hellasjournal.com/

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία