Υγεία

17/10/2012 - 05:31

Απεργία Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου 17 και 18 Οκτώβρίου

Απεργία Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου 17 και 18 Οκτώβρίου

 

ΑΠΟΦΑΣΗ  Δ.Σ.  ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ ΛΕΣΒΟΥ
 
ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ 17 και 18 ΟΚΤΩΒΡΗ – Συγκέντρωση: 18 ΟΚΤΩΒΡΗ, 11πμ, κεντρικά Λύκεια
 
Η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, εγκαταλείποντας και τα τελευταία προσχήματα, δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο. Συμμαχεί με την τρόικα ΕΕ – ΔΝΤ – ΕΚΤ, για να επιτεθεί στους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τα μεσαία στρώματα. Θυσιάζει την κοινωνία, την νέα γενιά, το μέλλον της χώρας για να σωθούν οι τοκογλύφοι, τα κέρδη και η ευρωζώνη, που βουλιάζει μπροστά στα αδιέξοδά της και την πρωτοφανή οικονομική κρίση.
 
Ενώ οι άνεργοι φτάνουν το ενάμισι εκατομμύριο, μισό εκατομμύριο δουλεύει χωρίς να πληρώνεται, οι νέοι (ανάμεσα τους η πλειοψηφία των νέων γιατρών) μεταναστεύουν στο εξωτερικό, κλειδώνει το νέο – για μια ακόμα φορά τελευταίο – πακέτο μέτρων: μειώσεις σε συντάξεις και μισθούς, απολύσεις στο δημόσιο, ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και περικοπές σε παιδεία και υγεία, χαράτσια και πρωτοφανές φορολογικό ξεζούμισμα, πλήρης ελαστικοποίηση της εργασίας με κατάργηση του οκταώρου, του πενθήμερου, των υπερωριών, διευκόλυνση των απολύσεων, κατάργηση της εθνικής συλλογικής σύμβασης.
 
Οι νοσοκομειακοί γιατροί και το δημόσιο σύστημα υγείας βρίσκονται στο στόχαστρο. Οι συγχωνεύσεις κλινικών και νοσοκομείων, το μαχαίρι στα προγράμματα εφημεριών, οι περικοπές στις δεδουλευμένες εφημερίες και η πολύμηνη καθυστέρηση στην πληρωμή τους, η κλοπή των χρημάτων των νοσοκομείων με το PSI, το πάγωμα των προσλήψεων και η γενίκευση των συμβάσεων με μπλοκάκι και εξευτελιστικές αμοιβές, η χρεοκοπία του ΕΟΠΥΥ, η αύξηση της συμμετοχής του ασφαλισμένου στη φαρμακευτική δαπάνη, η παράδοση κρεβατιών στις ιδιωτικές ασφαλιστικές, οι ελλείψεις υλικών στα νοσοκομεία, η μείωση κατά 40% του εισοδήματος των νοσοκομειακών γιατρών τα τελευταία 3 χρόνια δεν αρκούν για να ικανοποιήσουν κυβέρνηση και τρόικα.
 
Η μείωση των αποδοχών των νοσοκομειακών γιατρών θα έχει πενιχρά δημοσιονομικά αποτελέσματα. Όμως η οικονομική εξαθλίωση των γιατρών είναι μήνυμα στη κοινωνία για την καταβαράθρωση που της επιφυλάσσουν. Μας περιμένουν νέες περικοπές κονδυλίων για την υγεία, ιδιωτικοποίηση λειτουργιών των νοσοκομείων (καθαριότητα, σίτιση, εργαστηριακός τομέας κτλ), συγχωνεύσεις κλινικών και κλείσιμο νοσοκομείων και κέντρων υγείας, περικοπές σε εφημερίες, επιβολή της εφημερίας τομέα και νέα πακέτα μέτρων και μνημόνια. Και όλα αυτά όταν οι μισοί σχεδόν εργαζόμενοι είναι ανασφάλιστοι και ανίκανοι πλέον να πληρώσουν για την υγεία τους.
 
Ήρθε η ώρα να αποφασίσουμε. Θα δεχτούμε το ρόλο του θύματος που πρέπει να θυσιαστεί για να σωθεί το ευρώ, τα κέρδη και το διεθνές τοκογλυφικό κεφάλαιο; Ή θα μπούμε φρένο σε αυτό το καθοδικό σπιράλ της εξαθλίωσης και του θανάτου, αποφασίζοντας να αγωνιστούμε για την συνολική ανατροπή αυτής της πολιτικής που απειλεί την κοινωνία και τη δημόσια υγεία;
 
Δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά τον διαρκή αγώνα μέχρι την ανατροπή μαζί με όλους τους εργαζόμενους στην υγεία και την κοινωνία, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τη νεολαία. Η απεργία στις 26 Σεπτέμβρη και οι παλλαϊκές διαδηλώσεις κατά την επίσκεψη Μέρκελ αποτέλεσαν την πρώτη ελπιδοφόρα απάντηση του οργανωμένου λαού. Πιέζουμε για κλιμάκωση του αγώνα με Γενικό Απεργιακό μπλακ άουτ ενάντια στα νέα μέτρα, συντονιζόμαστε με όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία για γενίκευση και ενίσχυση του αγωνιστικού μετώπου. Οργανώνουμε συλλαλητήριο για την υγεία στη Μυτιλήνη.
 
Υπάρχει άλλος δρόμος χωρίς μνημόνια, με μονομερή διαγραφή του χρέους και ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας για όλους, που να εξασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για τους γιατρούς και υψηλής ποιότητας περίθαλψη για όλους.
 
Απαιτούμε: Καμιά περικοπή στις αποδοχές μας. Πρόσθετη επιχορήγηση, ώστε να εξασφαλιστεί η εφημέρευση του Βοστανείου και των ΚΥ. Καταβολή όλων των δεδουλευμένων εφημεριών χωρίς περικοπές. Όχι στην Εφημερία Τομέα. Αξιόπιστα και ασφαλή προγράμματα εφημερίας, με ειδικευμένο γιατρό καθημερινά σε ενεργό εφημερία, σύμφωνα με τις ανάγκες των κλινικών. Η εφημερία είναι συλλογικό έργο στο οποίο συμβάλλουν όλες οι ειδικότητες. Είναι ανεπίτρεπτος ο επιχειρούμενος διαχωρισμός και εξαίρεση ειδικοτήτων από τα προγράμματα εφημέρευσης.
 
Καμιά συγχώνευση κλινικών, καμιά μείωση κλινών. Όχι στις συγχωνεύσεις – καταργήσεις, συρρικνώσεις Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας.
 
Να γίνουν άμεσα οι διορισμοί των γιατρών, που έχει ολοκληρωθεί η κρίση τους. Να καλυφθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις γιατρών στο Βοστάνειο με προσλήψεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
 
Όχι στη διάλυση του ασφαλιστικού μας φορέα ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ.
 
 
ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ Ε.Σ.Υ. ΛΕΣΒΟΥ

Μοιράσου το άρθρο!