Υγεία

13/03/2013 - 20:41

Οριακή η κατάσταση στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης - Συνέλευση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου

Οριακή η κατάσταση στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης - Συνέλευση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου

 

Την Δευτέρα 11 Μαρτίου έγινε συνεδρίαση του ΔΣ της Ένωσης Ιατρών Ε.Σ.Υ. Λέσβου. Συζητήθηκαν τα προβλήματα λειτουργίας του Νοσοκομείου και αποφασίστηκε να προχωρήσουμε σε Γενική συνέλευση την Πέμπτη 21 Μάρτη, στις 1μμ, στο Βοστάνειο. Επισυνάπτεται και παρατίθεται ολόκληρη η απόφαση του Δ.Σ. 
 
Το Βοστάνειο Νοσοκομείο Μυτιλήνης λειτουργεί σε οριακή κατάσταση διαρκώς επιδεινούμενη. Το κονδύλιο των εφημεριών για το 2013, έχει ακρωτηριαστεί κατά 28% σε σχέση με πέρυσι. Από 245 χιλιάδες ευρώ το μήνα μειώθηκε στις 177 χιλιάδες. Η περικοπή αυτή έχει ως αποτέλεσμα τα προγράμματα εφημεριών να παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις γιατρών, να έχουν μετατραπεί ενεργείς εφημερίες σε ετοιμότητας και να στερείται ο ασθενής τον γιατρό, που χρειάζεται την ώρα του επείγοντος. Οι ταχτικές δεδουλευμένες εφημερίες παραμένουν απλήρωτες από τον Δεκέμβριο και οι πρόσθετες από τον περασμένο Ιούλιο. Απλήρωτες έχουν παραμείνει οι περικοπές των δεδουλευμένων εφημεριών του 2012 και 2011. Οι δεδουλευμένες εφημερίες των μηνών Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου έχουν υπερβεί κατά 10% το προβλεπόμενο κονδύλι και ενδέχεται να πληρωθούν περικομένες. Αν δεν αυξηθεί το κονδύλι των εφημεριών άμεσα, σύμφωνα με τις ανάγκες των κλινικών και των τμημάτων, το πρόγραμμα εφημεριών θα είναι επισφαλές για τους ασθενείς.
Οι ελλείψεις υλικών, φαρμάκων και προσωπικού στο Βοστάνειο και τα Κέντρα Υγείας γίνονται καθημερινά αισθητές. Λείπουν γιατροί, νοσηλευτές, οδηγοί ασθενοφόρων, φύλακες, καθαρίστριες, τραπεζοκόμοι κτλ. Καμιά πρόσληψη γιατρού δεν γίνεται, παρά μόνο ελαχίστων επικουρικών, ενώ υπάρχουν ελλείψεις σε κρίσιμες ειδικότητες. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η έλλειψη ειδικευόμενων γιατρών κυρίως στις χειρουργικές κλινικές και τα κενά αγροτικών γιατρών στα Περιφερειακά Ιατρεία και Κέντρα Υγείας του νησιού. Αν μέχρι τον επόμενο μήνα δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, Κλινικές και Κέντρα Υγείας δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν και να εφημερεύουν λόγω έλλειψης γιατρών. Ταυτόχρονα ο νέος οργανισμός του Νοσοκομείου απειλεί με συγχώνευση και κατάργηση τμημάτων και κλινικών. Οδηγεί σε συρρίκνωση και υποβάθμιση του Βοστανείου, ενώ σχεδιάζεται η παραπέρα ιδιωτικοποίηση πλευρών της λειτουργίας του (τμήμα προμηθειών, σίτιση κτλ).
 
Το πρόστιμο 1,7 δισ ευρώ, που καταλόγισε το ΣΔΟΕ στο Νοσοκομείο, τινάζει τον ακρωτηριασμένο προϋπολογισμό του, στον αέρα. Η δέσμευση από την εφορία 490 χιλιάδων ευρώ, πάνω ακόμα από τις οφειλόμενες δόσεις (250 χιλιάδες ευρώ), αφήνει το Νοσοκομείο χωρίς ουσιαστικούς πόρους και το οδηγεί σε αδυναμία να λειτουργήσει. Το Βοστάνειο απειλείται με κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του Κληροδοτήματος, για χρέη 430 χιλιάδων ευρώ προς το ΙΚΑ, τη στιγμή που το ΙΚΑ χρωστά 5 εκατ ευρώ στο Νοσοκομείο. Οι αιφνιδιαστικές απολύσεις των 15 εργαζομένων που εργάζονται εδώ και 5 χρόνια, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αρχικά με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και στη συνέχεια αορίστου χρόνου, θα δημιουργήσουν πρόβλημα λειτουργίας στα τμήματα που εργάζονται. Οι παραιτήσεις τριών μελών του ΔΣ του Νοσοκομείου τους τελευταίους 3 μήνες δείχνουν το πλήρες αδιέξοδο. Εμείς ρωτάμε: Είναι τόσο ανίκανη η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να δώσει λύση στα διοικητικά και οικονομικά προβλήματα του Νοσοκομείου ή υπάρχει γενικότερο σχέδιο υποβάθμισης του Νοσοκομείου και ξεπουλήματος του κληροδοτήματος σε ιδιωτικά συμφέροντα;
 
Αυτές είναι οι συνέπειες της πολιτικής των μνημονίων και των επιλογών των κυβερνήσεων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Δ.Ν.Τ. στο δημόσιο σύστημα υγείας στη Λέσβο. Μια πολιτική που οδηγεί στη φτώχεια, την ανεργία, την εξαθλίωση και την απελπισία τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού, που περιορίζει τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα δικαιώματα και στρώνει το έδαφος στη φασιστική απειλή. Όμως οι νίκες των κατοίκων της Λήμνου και της Ικαρίας που πέτυχαν να προστατέψουν τα νοσοκομεία τους και να αποτρέψουν τη συγχώνευσή τους καθώς και η επιτυχία του συλλαλητηρίου για την υγεία στις 31/1 στη Μυτιλήνη, μας δείχνουν τον δρόμο. Χρειάζεται συλλογικός αγώνας για την ανατροπή της πολιτικής της κυβέρνησης και της Ε.Ε. για να  ζήσουμε χωρίς μνημόνια, με μονομερή διαγραφή του χρέους και ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας για όλους, που να εξασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για τους υγειονομικούς και υψηλής ποιότητας περίθαλψη για όλους.
 
Απαιτούμε: Άμεση κρατική χρηματοδότηση και αυξήσεις των κονδυλίων, ώστε να εξασφαλιστεί η εφημέρευση και η ασφαλής λειτουργία του Βοστανείου και των Κέντρων Υγείας. Να διαγραφεί το πρόστιμο του ΣΔΟΕ στο Νοσοκομείο. Να  γίνει συμψηφισμός των χρεών του Βοστανείου προς το ΙΚΑ. 
 
Άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων εφημεριών χωρίς περικοπές.  Αξιόπιστα και ασφαλή προγράμματα εφημερίας, με ειδικευμένο γιατρό καθημερινά σε ενεργό εφημερία, σύμφωνα με τις ανάγκες των κλινικών, χωρίς εξαίρεση ειδικοτήτων από τα προγράμματα. Όχι στην Εφημερία Τομέα.
 
Να αποσυρθεί ο οργανισμός συρρίκνωσης του Νοσοκομείου Μυτιλήνης. Καμιά συγχώνευση κλινικών, καμιά μείωση κλινών. Όχι στις συγχωνεύσεις – καταργήσεις, συρρικνώσεις Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας.
 
Να γίνουν άμεσα οι διορισμοί των γιατρών, που έχει ολοκληρωθεί η κρίση τους. Να καλυφθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις γιατρών με προσλήψεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Άμεσα μέτρα για την κάλυψη των κενών σε ειδικευόμενους και αγροτικούς γιατρούς.
 
Να ανακληθούν οι απολύσεις των εργαζομένων του κληροδοτήματος και να ενταχθούν στο μόνιμο προσωπικό του νοσοκομείου. Προσλήψεις μόνιμου νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού.
 
Να ανακληθούν όλες οι περικοπές του ιατρικού μισθολογίου. Αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και μισθοί, στους γιατρούς και τους εργαζόμενους στην υγεία. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε άνεργους και ανασφάλιστους. Κατάργηση όλων των χαρατσιών στην υγεία.
 
Όλοι στη Γενική συνέλευση την Πέμπτη 21 Μάρτη, στις 1μμ, στο Βοστάνειο.
 
Μυτιλήνη, 11 Μαρτίου 2013
 
ΕΝΩΣΗ  ΙΑΤΡΩΝ  Ε.Σ.Υ.  ΛΕΣΒΟΥ   

Μοιράσου το άρθρο!