Υγεία

14/09/2012 - 14:05

Ποιος είναι ο τσάμπα μάγκας που ρίχνει κλοτσιές στο Holter της Καρδιολογικής στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης;

Ποιος είναι ο τσάμπα μάγκας που ρίχνει κλοτσιές στο Holter της Καρδιολογικής στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης;

pan style="text-align: justify; ">Γράφει:Μαρίνα Πολλάτου/εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ

Αντίδραση στις περικοπές -
σύγχρονος λουδισμός στο Νοσοκομείο με καταστροφή τού Holter στο γραφείο γιατρών του Καρδιολογικού
 
 
 
Απορία, έκπληξη, εντύπωση και προβληματισμό έχει προκαλέσει στον κόσμο του Νοσοκομείου η είδηση ότι το βράδυ της Τρίτης κάποιος, πολύ πιθανόν γιατρός ή άλλος εργαζόμενος, τα έβαλε με το Holter της Καρδιολογικής Κλινικής. Επενέβη στο λογισμικό του και στη συνέχεια ξέσπασε και στην κεντρική μονάδα του υπολογιστή που το υποστηρίζει, με κλοτσιές. Η ζημιά αντιμετωπίστηκε ήδη, αλλά τα δεδομένα που αφορούσαν σε συγκεκριμένους ασθενείς, χάθηκαν, οπότε αναγκαστικά και θα κληθούν να ξαναφορέσουν τη συσκευή. Η βασική εικασία που στέλνει, όπως όλα δείχνουν, την υπόθεση στη διεξαγωγή ΕΔΕ, είναι ότι ο βανδαλισμός προέκυψε ως αντίδραση στις περικοπές της μισθοδοσίας. Ποιος έχει το δικαίωμα όμως να καταστρέφει δημόσια περιουσία και, το κυριότερο, να ταλαιπωρεί καρδιοπαθείς σε ένδειξη διαμαρτυρίας;
Ασφαλείς πληροφορίες, που δε διαψεύστηκαν απ’ το διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας, Χρήστο Θεοδώρου, αλλά και το διοικητικό διευθυντή του Νοσοκομείου, Αντώνη Γιαννάκη, αναφέρουν ότι το βράδυ της Τρίτης, στο γραφείο γιατρών του Καρδιολογικού Τμήματος, καταστράφηκε υλικό από τη συσκευή Holter. Πρόκειται για μία φορητή συσκευή σε μέγεθος μικρού μαγνητοφώνου, που με καλώδια συνδέεται με τον ασθενή ώστε να του γίνεται διαρκώς ηλεκτροκαρδιογράφημα για ένα ολόκληρο 24ωρο. Χρησιμοποιείται κυρίως σε περιπτώσεις όπου υπάρχει πρόγνωση για αρρυθμία, έτσι ώστε να υπάρξουν ευρήματα που θα την επιβεβαιώσουν ή όχι. Ο περιπατητικός ασθενής μεταφέρει μαζί του το Holter, συνεχίζοντας την καθημερινή του δραστηριότητα. Στη συνέχεια τα δεδομένα που κατέγραψε η συσκευή, μεταφέρονται σε ειδικό ηλεκτρονικό υπολογιστή, ο οποίος τα αναλύει και βγάζει το πόρισμα.
 
Γιατρός;
Όπως είπε στο «ΕΜΠΡΟΣ» ο καρδιολόγος Φώτης Παπαλυσσάνδρου, υπήρχε πρόβλημα στο Holter, που αποκαταστάθηκε τη Δευτέρα, και αμέσως μετά καταχωρήθηκαν τα στοιχεία έξι ασθενών που είχαν φορέσει τη συσκευή. Το βράδυ της Τρίτης, αυτά τα στοιχεία διαγράφηκαν, σβήστηκαν προγράμματα του υπολογιστή και ξεκίνησε αμέσως μετά νέα προσπάθεια για την εγκατάστασή τους.
 
«Πραγματικά είμαστε κατάπληκτοι για το ποιος μπήκε στο γραφείο και επενέβη στο Holter και στο σύστημα που υποστηρίζει τη συσκευή», ανέφερε ο κ. Παπαλυσσάνδρου, θεωρώντας όπως προσέθεσε ότι όποιος το έκανε, είχε εξειδικευμένες γνώσεις υπολογιστών.
 
Το ίδιο συμπέρασμα μας διατυπώθηκε και από άλλα στελέχη του Νοσοκομείου, που επεσήμαναν ότι ο δράστης είχε σβήσει όλα τα δεδομένα που είχαν καταχωρηθεί, με αποτέλεσμα να χαθούν οι τρέχουσες εξετάσεις των ασθενών που πρέπει τώρα να τις επαναλάβουν, αλλά και το software της εταιρείας από τον υπολογιστή. Επίσης, όπως μας μεταφέρθηκε, στην κεντρική μονάδα του υπολογιστή υπάρχουν σημάδια από κλοτσιές, απόδειξη ότι ο δράστης ήθελε και να προκαλέσει τη μεγαλύτερη το δυνατόν ζημιά, αλλά και να ξεσπάσει στο μηχάνημα.
 
Η υπόθεση που διατυπώνεται αναφορικά με το συμβάν, είναι ότι στο Νοσοκομείο έχουν ήδη καταλάβει ποιος είναι ο δράστης και του αποδίδουν ως κίνητρο την αντίδρασή του στις περικοπές. Θεωρούν, μάλιστα, πολύ μεγάλη την πιθανότητα - κάτι που αρνήθηκε και να σχολιάσει καν, για λόγους δεοντολογίας, ο κ. Παπαλυσσάνδρου - να είναι γιατρός.
 
Το θέμα, με αναφορά που στάλθηκε στο διοικητή και τους διευθυντές του Νοσοκομείου, θα διερευνηθεί αρμοδίως και όλα δείχνουν πως θα ξεκινήσει ΕΔΕ για τον εντοπισμό του δράστη, αλλά και για να μην ξανασυμβεί.
 
Αναφορικά με τον υπαίτιο, δεν αποκλείστηκε φυσικά και το ενδεχόμενο να είναι κάποιο τρίτο, άσχετο με το Καρδιολογικό πρόσωπο, που όμως θα έπρεπε χωρίς να γίνει αντιληπτό, να μπει στο γραφείο των γιατρών και με άνεση χρόνου να «πειράξει», ως γνώστης του, το σύστημα του Holter.
 
Για το θέμα ενημερώθηκε τηλεφωνικά ο διοικητής, Δημήτρης Κατσιφαράκης, που βρισκόταν για υπηρεσιακούς λόγους εκτός Λέσβου, και θα επιληφθεί της υπόθεσης, όπως μας είπε, μόλις επιστρέψει.
 
Το όλο θέμα γυρνά πίσω το χρόνο, δυο αιώνες πριν, όταν στην Αγγλία αρχικά και στη συνέχεια και σε άλλες χώρες, οι εργάτες τα έβαζαν με τα μηχανήματα που τους έπαιρναν τη δουλειά ή τους μείωναν το μεροκάματο. Ως ένας εκσυγχρονισμένος λουδισμός, απότοκο της συγκυρίας της κρίσης, σε εκλεπτυσμένο μάλιστα περιβάλλον, είναι το ξέσπασμα στο Holter της Καρδιολογικής, αν φυσικά επιβεβαιωθεί ότι ο δράστης εργασιακά ανήκει στο Τμήμα.

Μοιράσου το άρθρο!