Υγεία

18/02/2013 - 20:28

Πρωτοφανής «πρωτοτυπία» στη Λέσβο: Ασθενοφόρο για… υδραυλικούς!

Πρωτοφανής «πρωτοτυπία» στη Λέσβο:Ασθενοφόρο για… υδραυλικούς!

&n

bsp;

- Ενώ δωρήθηκε απ’ το Υπουργείο Αιγαίου για μεταφορά ασθενών, ο Δήμος το χρησιμοποιεί για να μεταφέρει εργάτες και υλικά όπου παρουσιάζεται πρόβλημα υδροδότησης!

- Ακόμα ένα ασθενοφόρο που δωρήθηκε στον πρώην Δήμο Πέτρας, παραμένει στα αζήτητα αφότου έπαθε ζημιά και κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να την φτιάξει.

 

Γράφει η Ντίνα Βερβέρη / εφημερίδα Τα Νέα της Λέσβου

Οι υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης συρρικνώνονται διαρκώς τα τελευταία δυο χρόνια και οι κάτοικοι των χωριών προσεύχονται να μην πάθουν κάτι και χρειαστούν γιατρό. Δυστυχώς όμως δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο την αδράνεια των Υπουργείων, αλλά συναντούν και την αδιαφορία του Δήμου. Ο λόγος για δύο ασθενοφόρα που ανήκαν στους πρώην Δήμους Πέτρας και Μολύβου και πλέον στον ενιαίο Δήμο Λέσβου τα οποία τα τελευταία χρόνια έχουν εγκαταλειφθεί, ενώ στο παρελθόν προσέφεραν πολύτιμες υπηρεσίες στους ασθενείς που έπρεπε να μεταφερθούν στα Κέντρα Υγείας ή στο Νοσοκομείο. Το ασθενοφόρο που εξυπηρετούσε περιστατικά ασθενών στον Μόλυβο, εδώ και 2 χρόνια χρησιμοποιείται για υδραυλικές εργασίες (!) από εργάτες του Δήμου που μετακινούνται για την αποκατάσταση ζημιών στην ευρύτερη περιοχή. Το δεύτερο είναι ακινητοποιημένο στην μάντρα της Δημοτικής Ενότητας Πέτρας και δεν λειτουργεί λόγω βλάβης. Ο νέος Αντιδήμαρχος, Κώστας Φραγκόπουλος που έχει αναλάβει την ευθύνη και για τον μηχανολογικό εξοπλισμό δήλωσε άγνοια γι’ αυτά τα γεγονότα και που όπως μας είπε θα τα διερευνήσει μέσα στις επόμενες μέρες.

 

Χαράμι η δωρεά

Πριν από περίπου 10 χρόνια το (τότε) Υπουργείο Αιγαίου είχε παραδώσει 3 ασθενοφόρα στους πρώην Δήμους Πέτρας, Μολύβου και Ερεσού - Αντίσσης για την μεταφορά των ασθενών από τα χωριά αυτά στο πλησιέστερο Κέντρο Υγείας ή το Νοσοκομείο. Μέχρι και το 2009, τα ασθενοφόρα αυτά εξυπηρετούσαν τους κατοίκους σε καθημερινή βάση με οδηγούς που διέθεταν οι Δήμοι. Το όχημα της Ερεσού ο πρώην Δήμος το παραχώρησε στο Κέντρο Υγείας Άντισσας, όπου και  συνεχίζει να λειτουργεί και να εξυπηρετεί την τοπική κοινωνία. Από κει και μετά, λόγω έλλειψης προσωπικού αλλά και της ζημιάς που παρουσιάστηκε στο ασθενοφόρο της Πέτρας, αυτό εγκαταλείφθηκε στην τύχη του. Το δεύτερο όχημα στον Μόλυβο άλλαξε χρήση και πλέον χρησιμοποιείται για άλλους σκοπούς.

 

Αποθήκη υδραυλικών!

Όπως αποδεικνύεται από τις φωτογραφίες, το ασθενοφόρο του πρώην Δήμου Μήθυμνας έχει μετατραπεί πλέον σε αποθηκευτικό χώρο για τα εργαλεία των υδραυλικών, ενώ ταυτόχρονα οι εργάτες μετακινούνται με αυτό για να αποκαταστήσουν τις ζημιές που παρουσιάζονται στα χωριά. Στην θέση του εξοπλισμού που υπήρχε στην καμπίνα του ασθενοφόρου για την παροχή των πρώτων βοηθειών στους ασθενείς, σήμερα υπάρχουν σωλήνες, εξαρτήματα και άλλα εργαλεία που θυμίζουν φορτηγό. Το ασθενοφόρο χρησιμοποιείται γι’ αυτό τον σκοπό εδώ και δυόμισι περίπου χρόνια και κανείς δεν έχει ενδιαφερθεί για να αποκαταστήσει τις όποιες ζημιές υπάρχουν και να μπορέσει να εξυπηρετήσει τους κατοίκους για τον λόγο για τον οποίο έγινε η δωρεά.

Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Μήθυμνας είχε ζητήσει την παραχώρηση του ασθενοφόρου, ώστε να αναλάβει με δικούς του εθελοντές οδηγούς να μεταφέρει τους ασθενείς στο Κέντρο Υγείας ή το Νοσοκομείο. Το Δημοτικό Συμβούλιο ανταποκρίθηκε θετικά, λαμβάνοντας την σχετική απόφαση παραχώρησης, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες. Το ίδιο αίτημα κατέθεσαν και τα μέλη του Συλλόγου των Εθελοντών Πυροσβεστών - Πολιτικής Προστασίας της Πέτρας, αλλά ακόμη δεν έχει απαντηθεί.

«Παραχωρήστε τα!»

Ο Δημοτικός Σύμβουλος από την Πέτρα, Δημήτρης Βελούτσος, δεν έκρυψε την αγανάκτησή του γι’ αυτή την κατάσταση λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι κρίμα να υπάρχουν δυο ασθενοφόρα που ανήκουν στον Δήμο κι ενώ η χρήση τους θα μπορούσε να αποδειχθεί σωτήρια για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής να ρημάζουν ή να χρησιμοποιούνται γι’ άλλους σκοπούς. Είναι γεγονός ότι ο Δήμος δεν έχει οδηγούς, αλλά τουλάχιστον θα μπορούσε να τα επισκευάσει και να τα παραχωρήσει στους εθελοντές που τα έχουν ζητήσει. Τουλάχιστον ένα από τα δύο είναι αναγκαίο να λειτουργήσει για την μεταφορά των ασθενών των χωριών μας».

Και χωρίς οδηγούς

Κι ενώ αυτά τα ασθενοφόρα ρημάζουν αναξιοποίητα και εγκαταλελειμμένα, τα Κέντρα Υγείας του νησιού μας στενάζουν για να βρουν οδηγούς που θα καλύψουν όλες τις βάρδιες. Με αφορμή το περιστατικό που συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα στο Πλωμάρι, ο Πρόεδρος του Συλλόγου των εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας, Βασίλης Τερζής, μας είπε ότι στην ίδια μοίρα βρίσκονται και τα 4 Κέντρα Υγείας του νησιού. Δηλαδή εκτός από το Πλωμάρι, όπου υπάρχει κενή θέση οδηγού λόγω άδειας ενός υπαλλήλου, και τα Κέντρα Υγείας Πλωμαρίου, Καλλονής και Αντίσσης λειτουργούν με 4 οδηγούς, αντί για 5 όπως προβλέπεται ώστε να μπορούν να καλυφθούν όλες οι βάρδιες.

Κατά συνέπεια, το πρόβλημα με την έλλειψη οδηγού ασθενοφόρου σε συγκεκριμένη βάρδια της μέρας είναι συχνό και θα επιλυθεί μόνο αν ενισχυθούν με νέους υπαλλήλους. «Το ζήτημα αυτό είναι γνωστό στην Διοίκηση του Νοσοκομείου και φαντάζομαι και στο Υπουργείο Υγείας, αφού οι Διευθυντές όλων των Κέντρων έχουν στείλει επίσημα έγγραφα ενημερώνοντας για την έλλειψη οδηγών και ζητώντας την κάλυψη των κενών θέσεων. Το ίδιο πρόβλημα υπήρχε και παλιότερα και πάντα προσπαθούμε με νύχια και με δόντια και χωρίς να λαμβάνουμε άδειες να καλύπτουμε τις κενές βάρδιες αλλά όπως είναι φυσικό, αυτό δεν μπορεί να γίνεται επ’ άπειρον», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Τερζής.

Μοιράσου το άρθρο!