Υγεία

04/02/2019 - 11:47

4η Φεβρουαρίου : Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου είναι η 4η Φεβρουαρίου- με ειδικούς να τονίζουν τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου 2019 «υπογραμμίζει την ανάγκη για επείγουσα δράση προκειμένου να αυξηθούν οι εντοπισμοί καρκίνου σε πρώιμο στάδιο, οι έλεγχοι και οι διαγνώσεις για τη σημαντική βελτίωση των πιθανοτήτων επιβίωσης των καρκινοπαθών», αναφέρεται σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της World Cancer Day, πρωτοβουλία της UICC (Union for International Cancer Control).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το 2018 διαγνώστηκαν πάνω από 18 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου- εκ των οποίων περίπου 5 εκατομμύρια θα μπορούσαν να είχαν διαγνωστεί νωρίτερα και να είχαν αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά. Η έγκαιρη διάγνωση έχει αποδειχτεί πως βελτιώνει σημαντικά τα επίπεδα επιβίωσης ασθενών και την ποιότητα της ζωής τους, ενώ παράλληλα μειώνει το κόστος της αντιμετώπισης του καρκίνου- «ωστόσο τα εμπόδια για την επίτευξη υψηλότερων βαθμών έγκαιρου εντοπισμού καρκίνου πρέπει να αντιμετωπιστούν τώρα σε επίπεδα ατόμου, συστημάτων υγείας και κυβερνήσεων, προκειμένου να μειωθούν σημαντικά τα προσωπικά και οικονομικά βάρη του καρκίνου ανά τον κόσμο».

«Αυτή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, θέλουμε ο κόσμος να γνωρίζει πως πολλοί καρκίνοι μπορούν να αντιμετωπιστούν και ακόμα και να θεραπευτούν, εάν εντοπιστούν όσο πιο έγκαιρα γίνεται» είπε ο Κάρι Άνταμς, διευθύνων σύμβουλος της UICC.

«Ο καρκίνος ευδοκιμεί χάρη στην αργή εκδήλωσή του. Η καθυστέρηση του επιτρέπει να εξαπλωθεί και να προκαλέσει ζημιά χωρίς αντίσταση. Για αυτό και, αυτή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, σας προτρέπω όλους να ενημερωθείτε για τις ενδείξεις και τα συμπτώματα καρκίνου και να μη φοβάστε να ζητήσετε βοήθεια άμεσα. Επίσης, προτρέπω τις κυβερνήσεις να δώσουν προτεραιότητα και να συστηματοποιήσουν τον έγκαιρο εντοπισμό και τα προγράμματα ελέγχου» τόνισε η πριγκίπισσα Ντίνα Μιρέντ της Ιορδανίας, πρόεδρος της UICC και μητέρα καρκινοπαθούς.

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία έχει διοργανώσει καμπάνια με κεντρικό σύστημα «είμαι και θέλω...», η οποία άρχισε την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου, με στόχο να αναδειχτούν στα Μ.Μ.Ε. τα θετικά μηνύματα από τον χώρο της επιστήμης αλλά και οι προτεραιότητες που πρέπει να όλοι να υποστηρίξουμε ώστε σύντομα η ασθένεια να αντιμετωπιστεί ολοκληρωτικά.

Η κεντρική εκδήλωση της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας τη Δευτέρα στις 18:30 στον «Φάρο» του «Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος».

Στην οργάνωση της εκδήλωσης συμμετέχουν ακόμη το «George D. Behrakis RESEARCH LAB», ο Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ», το «Το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος» και η βραβευμένη πρωτοβουλία «Smoke Free Greece», Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο Ευρωπαίος Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Vytenis Andriukaitis. Η είσοδος είναι ελεύθερη (υπό την προϋπόθεση πως οι ενδιαφερόμενοι έπρεπε να ενημερώσουν για την παρουσία τους ως τις 30 Ιανουαρίου). Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος θα παραστεί.

Τα 10 Δ της πρόληψης
Σύμφωνα με την εισήγηση του προέδρου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Ευάγγελου Φιλόπουλου, στο πλαίσιο της έναρξης της καμπάνιας της, τα 10 Δ (χωρίς ούτε ένα Δεν), για την πρόληψη του καρκίνου έχουν ως εξής:

Διέκοψε το κάπνισμα
Διατήρησε το βάρος σου σε φυσιολογικά όρια 
Διάλεξε σωστές τροφές
Δραστηριοποιήσου σωματικά
Διαζύγιο από την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών
Διαχώρισε την απόλαυση του ήλιου από τους κινδύνους της εντατικής έκθεσης σ’ αυτόν.
Διασφάλισε υγιεινό περιβάλλον εκεί που ζεις, εργάζεσαι και ψυχαγωγείσαι.
Δημιούργησε την απαραίτητη προστασία με εμβολιασμούς
Διαμόρφωσε και διατήρησε ένα πρόγραμμα προληπτικών ελέγχων
Δείξε αλληλεγγύη στους συνανθρώπους σου

Μοιράσου το άρθρο!