Υγεία

10/12/2022 - 15:47

Α.Βαλτάς: Οι φαρμακαποθήκες εξάγουν σκευάσματα σε πολύ υψηλότερη τιμή και δεν μένει τίποτα για την ελληνική αγορά

ίδος προς εξαφάνιση από τα ράφια των φαρμακείων έχουν γίνει αρκετά σκευάσματα καθώς όπως κατήγγειλε, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Θεοδόση, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, «οι φαρμακαποθήκες επιλέγουν να εξάγουν τα φάρμακα σε χώρες, που τους παρέχουν πολύ υψηλότερη τιμή».

Όπως εξήγησε «το πρόβλημα δεν προέκυψε τώρα, υπάρχει εδώ και χρόνια καθώς έχουμε από τις χαμηλότερες τιμές φαρμάκων στην ΕΕ με αποτέλεσμα το φτηνό φάρμακο να εξάγεται μέσω των φαρμακαποθηκών στις χώρες όπου είναι ακριβότερα τα φάρμακα και έτσι να μην μένει τίποτα για την ελληνική αγορά».

Ο κ Βαλτάς επισήμανε ότι οι παράλληλες εξαγωγές παραμένουν ανεξέλεγκτές, δεδομένου ότι το κέρδος των χονδρεμπόρων έχει μειωθεί στο 4,7%, την ώρα που από την εξαγωγή ορισμένων φαρμάκων μπορεί η κερδοφορία να αγγίζει ακόμα και το 200%.
«Υπάρχουν κατάλογοι που κυκλοφορούν μεταξύ των φαρμακαποθηκών που δείχνουν ότι γι’ αυτό το φάρμακο -εάν το εξάγεις- θα κερδίσεις έως 200%, αυτά είναι ανεπίτρεπτα πράγματα», τόνισε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, για να λυθεί το πρόβλημα υπάρχει μόνο μια λύση, να ελεγχθεί όλη η αλυσίδα της διακίνησης φαρμάκων, όπως οι αποθήκες-για το εάν διατηρούν αποθέματα ελλειπτικών φαρμάκων με την προοπτική να τα εξάγουν όταν αρθεί η απαγόρευση- και οι φαρμακευτικές- για το εάν τηρούνται τα αποθέματα και εφοδιάζεται κανονικά η ελληνική αγορά.

«Για να ομαλοποιηθεί η αγορά θα πρέπει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων να βγει στην αγορά να κάνει ελέγχους σε όλους τους κρίκους της αλυσίδας, αν δεν γίνει αυτό τότε το πρόβλημα θα συνεχίσει να υπάρχει».

Μοιράσου το άρθρο!