Υγεία

22/10/2013 - 05:45

Ακριβότερη η συμμετοχή των ασφαλισμένων σε πρωτότυπα φάρμακα

Αυξάνεται από Δευτέρα 21/10/2013 η συμμετοχή των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ,  όταν επιλέγουν να αγοράσουν πρωτότυπα φάρμακα αντί για γενόσημα, καθώς θα πληρώνουν εξ ολοκλήρου τη διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής.
Μέχρι σήμερα οι ασφαλισμένοι πλήρωναν δύο συμμετοχές εφόσον το σκεύασμα που επέλεγαν είχε τιμή υψηλότερη από την ασφαλιστική τιμή. Δηλαδή εάν η λιανική τιμή του φαρμάκου ήταν ίδια με την ασφαλιστική τιμή, τότε ο ασθενής πλήρωνε τη συμμετοχή του, που είναι 25%, εάν όμως επέλεγε ακριβότερο φάρμακο τότε πλήρωνε τη συμμετοχή του, 25% και επιπλέον το 50% της διαφοράς λιανικής και ασφαλιστικής και το υπόλοιπο 50% κατέβαλλε ο ΕΟΠΥΥ.

 
Από σήμερα, ωστόσο, καταργείται η από κοινού συνεισφορά EOΠΥΥ- ασφαλισμένων της επιπλέον διαφοράς μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής των φαρμάκων και οι ασθενείς θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους το 100% της διαφοράς.
Η απόφαση δεν αφορά στα πρωτότυπα φάρμακα που δεν έχουν γενόσημο, καθώς ο ΕΟΠΥΥ σε αυτή την περίπτωση θα συνεχίσει να καταβάλλει το 50% της διαφοράς.
Ο νέος τρόπος υπολογισμού της συμμετοχής στα φάρμακα έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, με τον ΙΣΑ να κάνει λόγο για ασθενείς δύο ταχυτήτων.


ΣΥΡΙΖΑ: Αύξηση έως 100% της συμμετοχής των ασθενών
«Από σήμερα το εξελισσόμενο μνημονιακό πείραμα πλήρους μετατροπής της υγείας από δημόσιο αγαθό που παρέχεται δωρεάν, σε ιδιωτική υπόθεση στην οποία έχεις πρόσβαση ανάλογα με την οικονομική σου δυνατότητα, μπαίνει σε νέα φάση», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση, η συμμετοχή των ασθενών στη φαρμακευτική δαπάνη αυξάνεται έως και 100% και η πρόσβαση στο κατάλληλο φάρμακο θα εξαρτάται από την οικονομική δυνατότητα του ασθενούς.
«Αντί ο υπουργός Υγείας κ. Γεωργιάδης να παρέμβει στις τιμές και τον έλεγχο των γενοσήμων αλλά και των πρωτοτύπων φαρμάκων, στον ουσιαστικό έλεγχο της συνταγογράφησης και την εξυγίανση του κυκλώματος του φαρμάκου, επιλέγει να επιβαρύνει καταστρεπτικά τους ασθενείς προκειμένου να ενισχύσει το success story και να ικανοποιήσει τους δανειστές», καταλήγει.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο!