Υγεία

01/09/2021 - 06:40

Από σήμερα σε αναστολή! 35 υγειονομικοί της Λέσβου δεν πείστηκαν να εμβολιασθούν

Μεταξύ τους ο μοναδικός ογκολόγος του νησιού

Δεν κατέθεσαν πιστοποιητικό εμβολιασμού μέχρι το βράδυ της Τρίτης 31 Αυγούστου και από την  Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου μπαίνουν σε αναστολή εργασίας 35 υγειονομικοί του Βοστάνειου Νοσοκομείου στη Λέσβο, κυρίως νοσηλευτές αλλά και 6 γιατροί, συμφωνα με τα στοιχεία της διοίκησης.

Οι υγειονομικοί - όπως αναφέρει η ΕΡΤ Αιγαίου - δεν πείστηκαν να εμβολιασθούν με χαρακτηριστική την περίπτωση του μοναδικού ογκολόγου του νοσοκομείου, που γνωρίζει την κάθε περίπτωση ξεχωριστά των 1000 περίπου ασθενών που παρακολουθεί στο νησί. Σύμφωνα με το σχεδιασμό της διοίκησης του Βοστάνειου, τις επόμενες μέρες θα μετακινείται για λίγες μέρες ογκολόγος από νοσοκομείο των Αθηνών, για να καλύψει το κενό στην ογκολογική κλινική.

Όμως και σε άλλες κλινικές, όπως στην παθολογική, στην παιδιατρική, αλλά και στη ΜΕΘ θα δημιουργηθούν προβλήματα καθώς ανεμβολίαστοι γιατροί μπαίνουν σε αναστολή εργασίας. Η πλειοψηφία των ανεμβολίαστων υγειονομικών είναι νοσηλευτές που η απουσία τους θα κοστίσει στο νοσοκομείο αφού οι εμβολιασμένοι συνάδελφοί τους θα κληθούν να καλύψουν τα κενά.

«Πολλοί συνάδελφοι που δεν είχαν πάρει άδεια δυο χρόνια τώρα, έμειναν με τα εισιτήρια στα χέρια για να πάνε να τακτοποιήσουν τα παιδιά τους που πέρασαν στις πανελλήνιες και επιστρέφουν για να καλύψουν τα κενά», σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ Αιγαίου ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Βοστάνειου, Στρατής Κλεάνθης.

Ο Σύλλογος δε θα συμμετέχει στις σημερινές κινητοποιήσεις που εργαζόμενοι έχουν προαναγγείλει στις εισόδους των νοσοκομείων, «προέχει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση που διαμορφώνεται», είπε ο κύριος Κλεάνθης.

Ωστόσο το Εργατικό Κίνημα του νοσοκομείου το πρωί  θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του νοσοκομείου. «Είμαστε εργαζόμενοι που θα συμπαρασταθούμε σε εργαζόμενους που διώκονται με αυταρχικό τρόπο. Λύσεις υπήρχαν και υπάρχουν και είχαν προταθεί αλλά δεν έγιναν αποδεκτές», είπε στην ΕΡΤ Αιγαίου από την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Λέσβου, ο Αχιλλέας Γεωργίου.

«Είμαστε υπέρ του εμβολιασμού όμως κατά αυτής της αυταρχικής απόφασης, θα συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις», μας είπε η Γιάννα Χωριανοπούλου μέλος του ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων από την συσπείρωση υγειονομικών.

 

up date

 Σε κινητοποιήσεις προχώρησαν εργαζόμενοι το πρωί, έξω από το Νοσοκομείο Μυτιλήνης, διαμαρτυρόμενοι για το μέτρο αναστολής εργασίας για όσους υγειονομικούς δεν έχουν εμβολιασθεί. 'Αλλη ομάδα εργαζομένων προχώρησε σε κατάληψη των γραφείων του διοικητή και της διεύθυνσης προσωπικού του νοσηλευτικού ιδρύματος.

   Στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης υπολογίζεται ότι 25 εργαζόμενοι, από τους οποίους επτά είναι γιατροί, δεν έχουν εμβολιαστεί.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σε αναστολή από την Τετάρτη οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί

Αναστέλλεται επ` αόριστον η εργασία των ανεμβολίαστων υγειονομικών από σήμερα το πρωί. Την ίδια ώρα, ανοίγει η πλατφόρμα προκειμένου να εκδηλώσουν ενδιαφέρον όσοι εμβολιασμένοι υγειονομικοί επιθυμούν να καλύψουν τα κενά που θα προκύψουν. «Η αναστολή εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών δεν είναι τιμωρητική» διαμηνύει ο υπουργός Υγείας.

Κλειστές τις πόρτες των δομών υγείας, θα βρουν από την Τετάρτη το πρωί, χιλιάδες ανεμβολίαστοι υγειονομικοί. Άλλωστε, από 1η Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για τις δηλώσεις ενδιαφέροντος όσων επιθυμούν να εργαστούν και να καλύψουν τα κενά που θα δημιουργηθούν

«Η αναστολή των ανεμβολίαστων υγειονομικών δεν είναι τιμωρητική. Όπως όμως ο γιατρός ή ο νοσηλευτής μπορεί να επιλέγει να μην εμβολιαστεί, έτσι και ο ασθενής, πχ ο ογκολογικός, μπορεί να επιλέξει να τον περιθάλψει γιατρός ή νοσηλευτής που έχει εμβολιαστεί», δήλωσε ο υπ. Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

«Όλοι οι εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας εργάζονται με κύριο στόχο της εργασίας τους την προφορά, προς τον ασθενή, την κοινωνία, την δημόσια υγεία. Όλη αυτή η προσφορά είναι συνυφασμένη με τους εμβολιασμούς» επισήμανε ο λοιμωξιολόγος – παθολόγος, Μάριος Λαζανάς.

ΠΟΕΔΗΝ: Νοσοκομεία με ελλείψεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, από τις ελλείψεις που θα δημιουργηθούν λόγω των ανεμβολίαστων υγειονομικών, μεγαλύτερα προβλήματα θα προκύψουν στα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας, την Αχαΐα, την Κρήτη αλλά και κάποια νησιά των Κυκλάδων. Έκκληση για παράταση προκειμένου να εμβολιαστούν και οι τελευταίοι υγειονομικοί κάνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος. Ο ίδιος δήλωσε «αυξήθηκε η ροή των εμβολιασμών λόγω του φόβου της αναστολής, ζητάμε από την νέα πολιτική ηγεσία να δώσει παράταση για να πάνε να εμβολιαστούν γιατί και 1000-2000 να εμβολιαστούν ακόμα θα είναι κέρδος για το σύστημα υγείας».

Από τα μέσα Αυγούστου οι περισσότεροι εργαζόμενοι που δεν είχαν εμβολιαστεί στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο έσπευσαν να κάνουν τη πρώτη δόση. Μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης από τους 1425 εργαζόμενους λιγότεροι από πενήντα παραμένουν ανεμβολίαστοι. Δηλαδή το 3,5 % του προσωπικού.

Στο μεταξύ συνεχίζουν την κατάληψη των κτιρίων διοίκησης οι εργαζόμενοι του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Πάτρας και του νοσοκομείου Άγιος Ανδρέας, οι οποίοι αντιδρούν για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών. Μήνυση για τις κινητοποιήσεις κατέθεσε ο διοικητής της 6ης υγειονομικής περιφέρειας, Γιάννης Καρβέλης. Αναφέρει ότι δεν λειτουργούν νευραλγικές υπηρεσίες των δύο νοσοκομείων και ότι παρακωλύεται η ασφαλής νοσηλεία των συμπολιτών μας.

Μπορούσαν κάλλιστα όχι να τους απολύσουν, αλλά να τους βάλουν σε άλλες θέσεις που να μην υπάρχει πρόβλημα, υποστηρίζει από την πλευρά του το μέλος του Σωματείου Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, Σωτήρης Καρβέλης.

Μοιράσου το άρθρο!